Over mij

Dag lieve lezer! Hier ga ik me even voorstellen. Ik ben Lien Robberechts, een 26-jarige vrolijke (fit)girl uit Mechelen (Antwerpen) die werkt als pers- en communicatieverantwoordelijke en daarnaast een grote passie kent voor sport, eten en drinken, kunst, reizen en cultuur. Neem gerust een tasje thee erbij; hieronder vertel ik mijn verhaal.

Anderhalf jaar geleden vierde ik mijn 23ste verjaardag zoals de vorige zes verjaardagen: lekker veel wijntjes, knabbels en taart. Zo hoort dat te gaan op verjaardagen: je kan jezelf een dagje laten gaan. Net aan het begin van die week had ik me voor de honderdste keer voorgenomen wat aan mijn gewicht te gaan doen. Ik was namelijk sinds mijn uitwisseling zichtbaar wat kilootjes bijgekomen en daar wilde ik weer vanaf. Die goede voornemens duurden echter nooit lang. Ik vierde als student te graag feest om ze vol te houden: biertjes, frietjes als postparty snack ‘s nachts en grote porties pasta met ketchup de dag erna als katervoedsel… Het was, toegegeven, een heerlijke tijd!

Maar toen kwam dus die ene 23ste verjaardag. Mijn cadeau? Een nieuwe weegschaal in huis! Niet meteen de fijnste attentie, maar ik ging meteen voor de korte pijn. Gelijk gaan opstaan dus, de feiten in de ogen kijkend. Na een snelle berekening besefte ik dat er in dat afgelopen jaar ongeveer tien kilo aangeslopen waren. Eerst heb ik een half uur traantjes gelaten, maar toen kwam de omschakeling van die knop in mijn hoofd. Deze keer moet en zou het me lukken die kilootjes terug kwijt te geraken.

Van konijneneten naar bananenpannekoeken

Tot op dat moment at ik eigenlijk letterlijk niets dat groen was. De groenten die in mijn ogen eetbaar waren beperkten zich tot tomaten, champignons, wortels en een occasionele paprika. Sla vond ik smakeloos en de geur van gekookte bloemkool of broccoli joeg me gegarandeerd de kamer uit. Fruit vond ik wel lekker, maar de gewoonte om dagelijks minstens twee porties ervan binnen te krijgen was er niet echt. Ik kan niet zeggen dat mijn eetpatroon echt schandalig was hoor! Meestal sloeg ik er dagelijks wel in een appel, een banaan of een bakje aardbeien weg te werken en van de groenten die ik lekker vond, at ik ook wel dagelijks de broodnodige portie. Maar ik wilde toch wat meer doen…

In het begin was dat veel zoeken. Als ik nu terugdenk aan de smakeloze salades zonder dressing of kruiden en de kommetjes magere yoghurt zonder fruit of crunch die ik toen at, kan ik niet geloven dat ik toen heb doorgezet. Gezond eten kan bijzonder lekker zijn, maar ik kende er echt niets van! Gelukkig leerde ik via blogs en Pinterest al snel heel veel bij en stond ik na mijn buitenlandse ervaring in het Midden-Oosten bijzonder positief tegenover het experimenteren met nieuwe smaken en groentes! Bananenpannekoeken of bananenijs als ontbijt, worteltjes met hummus als tussendoortje of lekkere groentencurry’s met kip: ik besefte dat ik echt niet hoefde te verhongeren of zelfs minder lekker moest gaan eten. Plots kwam ik tot de ontdekking dat er voor elk van mijn guilty pleasures alternatieven waren, of dat ze wel in te passen waren in een evenwichtig voedingsschema. Daarnaast ging ik ook aan de thee en bruiswater in plaats van de wijn en het bier. En toen vlogen de kilo’s er opeens af.

Instagram2

Over sporten en overcompenseren

Hardlopen was altijd een van mijn hobby’s geweest, maar vanaf die ene verjaardag kwam er ook een vast ritme in mijn sportgewoontes. Drie keer per week ging ik een kilometer of zes lopen in de ochtend en op de andere dagen maakte ik tijd voor wat oefeningen die ik van YouTube afkeek. Ook kreeg ik een baan in de buurt waardoor er dagelijks tien kilometer fietsen op het programma stond. Dat voelde geweldig: elke dag een portie frisse buitenlucht om het hoofd lekker leeg te maken.

Na enkele maanden ‘on top of the world’ was het echter de verkeerde richting aan het uitgaan. Ik wilde altijd maar langer sporten en begon zichtbaar te mager te worden. De calorieën in mijn maaltijden had ik niet verhoogd nadat ik mijn streefgewicht had bereikt: de angst om terug bij te komen na zoveel gefaalde pogingen zat erg diep. De vele groenten en fruit bij het eten zorgden ervoor dat ik geen honger had, maar tegelijk kreeg ik duidelijk niet genoeg voedingsstoffen en energie binnen door dit ‘opvulvoedsel’ waaruit brood, pasta, vetten… geband waren. Sporten begon moeilijker te gaan; mijn energielevels gingen voelbaar naar beneden en ik had het zelfs tijdens de eerste lentedagen nog altijd koud. Etentjes op restaurant ging ik soms zelfs liever uit de weg als er niets gezonds te verkrijgen was. Dit was de verkeerde richting aan het uitgaan!

DSCN0815.JPG

Knop nummer 2

Gelukkig heb ik een hechte groep om mij heen, bestaande uit mijn lief, mijn familie en lieve vrienden. Zij gaven me al snel wat schoppen onder mijn kont in de goede richting. Na enkele maanden op een minimumrantsoen, gooide ik na de zomer (ongeveer een jaar na de start van mijn dieet) mijn eetschema terug om: enter koolhydraten, volle melkproducten, gezonde vetten en dessertjes. Opeens kwamen mijn energie en de blos op mijn wangen terug. En de weegschaal? Tja, in het begin was bijkomen confronterend, maar nu ligt het onding al heel wat maanden te verstoffen onderin een van mijn kasten en daar ligt ze goed! Ik voel me geweldig zo!

Op dit moment heb ik mijn evenwicht gevonden: ik heb geen idee hoeveel ik weeg, maar mijn energielevels zijn meer dan op peil. Experimenteren met gezonde voeding is nog nooit zo leuk geweest nu ik voor mezelf alle producten weer toelaat en ook calorierijke recepten niet zomaar verban. Nog nooit heb ik zoveel inspiratie gehad en zoveel ‘goesting’ om allerlei nieuwe smaken uit te testen.

Ook genietmomentjes met vrienden en familie zijn belangrijk voor me en dat voelt zo goed: nu ben ik de eerste die zal voorstellen om bij een feestelijke gelegenheid uit eten te gaan in een nieuwe hotspot. Uiteraard kies ik daarbij nog altijd graag voor restaurants die gezonde keuzes bieden, maar dat hoeft voor mij niet meer caloriearm te zijn, zoals ik enkele maanden als voorwaarde gesteld heb.

Where to go from here?

Elke dag voel ik me sterker worden, kan ik langer rennen of fiets ik in recordtijd naar het werk toe. Dat voelt fantastisch! Intussen heb ik ook twee marathons achter de rug (Amsterdam & Rotterdam) en kan ik trots vertellen dat ik op dat gebied mijn doel heb bereikt: een marathon onder de 4 uur lopen! De liefde voor het lopen wordt elke dag groter en ik ben dan ook benieuwd waar deze prachtige sport mij nog allemaal zal brengen. Er staan alleszins nog enkele prachtige avonturen op me te wachten! Daarnaast wil ik nu ook graag anderen motiveren om mee te lopen: snel of traag, kort of ver? Maakt niet uit, als we de ervaring maar kunnen delen!

Op voedingsgebied wil ik blijven graag blijven ontdekken: nieuwe recepten, andere producten of verrassende smaken uittesten, geeft mij massa’s energie, zeker als ik die op Fitmetlien ook kan delen met anderen.

DSCN0664

Mijn sociaal media-account en mijn blog wil ik graag blijven uitbouwen volgens de huidige ‘vibe’, een community waar inspiratie te vinden is voor mensen die lopen zoals ik of graag ideeën uitwisselen over een actieve levensstijl. We leven in drukke tijden waar gezond eten niet vanzelfsprekend lijkt: ik wil aantonen dat het met wat voorbereiding niet moeilijk hoeft te zijn. Fitmetlien wil een platform zijn voor een gezond en actief leven.

Veel fitgirls posten foto’s van miniporties of dure merkproducten vol chemische bestanddelen. Dat ga je bij mij niet vinden: let’s get real! Lekkere eerlijke recepten, voedingsdagboeken of vrolijke artikels over lopen & leven en reizen en af en toe is een stevige cheat: daarvoor kan je bij Fitmetlien zeker terecht! Laten we vooral elkaar blijven inspireren! Laten we blijven lopen, huppelen door het leven en genieten van elk moment!

IMG_20170909_073220924