Fitmetlien heeft een coach… En wat voor één!

Jawel, u leest het goed! Ik heb een coach, een echte, die schema’s maakt en al! En die u stuurt dat het sneller moet of trager mag! Die zegt als ’t goed is, maar ook als ’t slecht is! Die helpt je doelen waar te maken. Wie dat dan is en hoe de trainingen voorlopig lopen… Daar vertel ik je graag wat meer over in dit blogbericht! 

Hoe het zover gekomen is

Twee weken geleden zat ik samen met John ‘blessurevrij lopen‘ Rooms in de wagen op weg naar een clinic op blote voeten. Toen ik – lichtjes emotioneel – vertelde over mijn geblesseerde dagen merkte hij op dat ik wel ‘van ver kwam precies’. Dat klopt: ik heb erg diep gezeten in de tijd dat ik echt niets fysiek meer kon… De diagnose reuma spookte dag en nacht door mijn koppeke en ik mocht niet gaan lopen om mijn zorgen te verlichten.

DSC_0086

Gelukkig bleek het slechts een hormonale grap (van een maand of 7) van mijn lichaam te zijn en de laatste maanden gaat het op sportgebied (en in mij koppeke) weer een bak beter. In september en oktober startte ik voorzichtig met 10 kilometer (per week that is) aan 7:30 min/km. De afgelopen weken steeg dat naar 40 kilometer per week aan 6:15 min/km. Het is niet wat het ooit geweest is. Bijlange niet. Maar ik ben nog nooit ZO blij geweest om te mogen gaan sporten. Die ongelofelijke high van pijnvrij te zijn, zal wellicht ooit verdwijnen, maar nog niet nu.

Aanvankelijk voerde ik mijn opbouw uit met schema’s van de kine, maar dat ging mij wat te traag (what’s new), dus lastte ik in januari een schemavrije maand in, waarbij ik al snel merkte dat ik zonder controle al snel weer de mist in ging. Ik had duidelijk iemand nodig die:

  • Meer van schema’s kende dan ik
  • Een andere manier van trainen kon aanleren
  • Ook op techniek werkt
  • Veel van blessures kent want ik ben als de dood dat ik opnieuw aan de kant moet gaan zitten.
  • Grenzen stelt. Dat kan ik zelf namelijk niet.

Terug naar onze babbel in de auto op weg naar de clinic. We bespraken de atleten die John onder zijn hoede had en hij zei liefdevol dat er ‘aan elk wel nen hoek af was’, wat hier betekent dat veel ex-geblesseerde atleten bij hem terecht komen. Aha, dacht ik… Dat is nu eens een clubje waar ik graag bij wil horen… In films is the underdog toch ook altijd degene die we allemaal de leukste vinden? Degene waarbij niets alles perfect verloopt, maar die er uiteindelijk wel geraakt.

En op de terugweg hadden we nog een uurtje om te babbelen en zo was het al snel geregeld dat ik vanaf nu tot de gezellige groep van Footrooms running behoor!

Hoe het dan verder ging

Inmiddels heb ik de eerste trainingsweek achter de rug! Sta mij toe even uit te leggen hoe het werkt! Op maandag (rustdag) bekijk ik ’s morgens mijn trainingen voor die week in de app trainingsPeaks. Daar staat tot in de puntjes uitgeschreven welke looptrainingen en andere eventuele oefeningen er op het programma staan. Het gaat dus niet alleen om kilometers, maar ook stabilisatie-oefeningen en techniektrainingen die je hier terugvindt.

10kOverzichtRunningDrill

Zelf pas ik graag de volgorde aan zodat het overeen stemt met mijn sociaal leven en trainingsmoment van voorkeur (héél vroeg in de ochtend).  Zodra de training uitgevoerd is, kan je commentaar geven van jouw kant en kan John aangeven wat hij ervan vindt, tips geven etc.

De eerste week die nu achter de rug is, was uiteraard verwarrend. Ik hou zelf graag de controle over alles en opeens moet ik mijn looptrainingen uit handen geven, wat voor mij een heel belangrijk onderdeel van mijn leven is. Zo stonden er in de eerste week (voor mij) verrassend weinig kilometers op het programma.

Efficiënte kilometers, geen nutteloos uitputtende kilometers zo kreeg ik al snel te horen. De eerste dagen voelde dat nog even onwennig om los te laten wat ik altijd heb gedaan, maar in de tweede helft van de week maakte ik een klik. Vanaf dat moment voelde ik mij ‘een echte’ met al die nieuwe soorten trainingen waar ik soms zelfs nog nooit van had gehoord. Ik genoot er stiekem wel een beetje van dat ik niet langer de afstand of snelheid bepaalde en alles uit handen mocht geven zonder mij al te veel zorgen te maken of ik iets kan of niet. Ik vertrouw op de coach. Dus, John, no pressure, hè!

Intussen heb ik de eerste training van de tweede week achter de rug en voel ik me heel zeker over mijn beslissing niet langer mijn eigen schema’s te maken. Daar haal ik graag nog even enkele redenen voor aan:

  • De schema’s worden per week aangepast aan pijntjes en ongemakken, waardoor ik minder de neiging heb week na week een schema af te werken dat geen rekening houdt met opspelende blessures.
  • Ik kan zagen tegen iemand die er iets van kent over dingen die niet lukken of pijntjes… En ben effectief gerustgesteld als die zegt dat het goed gaat komen. Als mij lief dat zegt over een pijnlijke knie dan – sorry de snorry, my love – hecht ik daar bitter weinig vertrouwen aan. Foei!
  • Ik heb opeens trainingsmaatjes met wie we binnenkort af en toe eens samen gaan lopen. En tegen wie over bovenstaande ook lekker kan zeuren zonder dat het echt gaat vervelen. Want wat doen lopers als ze niet lopen? Juist, die praten over lopen (en eten, maar dat terzijde)!

Dit was een (zeer positieve) indruk van de eerste week! Zoals je merkt ben ik erg enthousiast en kijk ik er volop naar uit mijn doelen voor binnen enkele weken scherp te stellen. De 10 miles komt dichterbij. Ik zal wellicht nog flinke uitdagingen tegenkomen zoals trainingen die ik misschien toch echt níét wil doen. De grootste challenge wordt waarschijnlijk de groepsloop want ik krijg nogal stevige faalangst van samen lopen… Maar goed, dan hebben jullie wellicht weer wat drama om over te lezen bij de volgende update!

Tot snel en loop ze!

Lien

p.s. Ik zou het snappen als je na dit ervaringsverslag meer wil weten over Footrooms Running Academy. Dat kan hier

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s