7 tips om te rennen bij regen en harde wind

Zondag, een uur of zes. Ik lig nog in bed, maar heb ergens deze ochtend een loopje van een kilometer of 11 gepland. Liefst voor 8u30, want dan moeten we aan de koffiekoeken zitten! Net op het moment dat ik besluit toch maar op te staan, hoor ik de wind om het huis razen in standje orkaan. De kletterende regen maakt mijn bed kort daarop nog net iets gezelliger, maar toch voorspelt de regenradar dat ik vandaag vroeg of laat een nat rondje zal moeten rennen. Hoe pak je dat aan?

  1. Controleer het weerbericht en hou er in je planning rekening mee.

Sommigen lopen graag in de regen, maar ik heb er een absolute grafhekel aan. Vaak pas ik op voorhand mijn planning wel eens aan de regen aan… Ik zet m’n wekker wat vroeger zodat ik eventueel wat sneller of later de deur uit ga, afhankelijk van de regenradar en of die nog een (water)kansje op droog weer biedt.

2. Draag een jasje en andere aangepaste kledij

Een binnenkopper, denk ik, maar met een waterdicht en windstoppend jasje boven je outfit kom je al een heel eind. Ik heb er zowel van Nike, Karimor, Decathlon als van Lidl… De een gevoerd, de ander niet, maar allemaal met een verschillende dikte. In België kunnen we in elk seizoen wel regen verwachten! Ervaring leert echter dat je onder zo’n jasje niet veel laagjes nodig hebt in ons landje. Regen en zachte temperaturen gaan vaak samen en voor je het weet, is je lichaam min of meer aan ’t koken.

Verklaar mij gek, maar ik loop verder bijna altijd in mijn shortje bij regenweer. Bij lange loopjes, regent het meestal niet héél de tijd en dan drogen je benen erg snel op. Alles boven 5 graden bij neerslag, doe ik met blote benen! Ik vind het ook heerlijk om de harde wind op mijn blote huid te voelen. Ben ik nu raar?

3. Draag een petje!

Als er geen water in je ogen komt, vergeet je al snel dat het regent. Ik vind petjes normaal irritant, maar ook wel lifesavers bij strontweer! Als het stopt, stop ik ze tussen de riempjes van m’n camelbag. Ik heb er een hele goede van Nike , die mijn hoofd niet stoomt en zo droog is (en ook goed tegen de zon is, zoals je hierboven ziet)! Als het hard waait, ben je zo’n ding wel zo kwijt… Dan kies ik voor mijn regenjasje met een kap met ingebouwde pet. Jep, zo’n ding bestaat, ziet er niet uit, maar is heerlijk functioneel!

Windroute.JPG

4. Plan je route volgens de wind

Als het écht hard waait, verkies ik persoonlijk starten met tegenwind voor een vierde van de afstand. Deel 2 en 3 probeer ik wind mee te rennen om de moraal weer op te krikken dan sterk met nog een vierde tegenwind te eindigen. Jep, met zo’n dingen hou ik me echt bezig!

Hierboven kwam de wind (tot 70 km/h) uit het zuidwesten met veel regen. Als je Lien bent, krijg je dit soort rondjes!

5. Hou je elektronica droog

Hoe hard baal je als je na een badass run geen telefoon meer blijkt te hebben… Of althans eentje die geen tekenen van leven meer vertoont… Er zitten altijd boterhammenzakjes in mijn camelbag! Ik heb ook een waterproof headset om mee te zwemmen, waarmee je ook prima een rondje kan rennen! En een mp3tje dat zogenaamd niet waterdicht is, maar intussen na 9 jaar (!!) nog steeds alle stormen overleefd als ik er een beetje lief tegen ben.

6. Blijf drinken

Over het algemeen zal je in een vochtige omgeving een tikkeltje minder moeten drinken, maar de warmte waar dit meestal mee gepaard gaat, doet dat keihard teniet! Blijf drinken! En eten, als dat moet, ook al is je mueslireep een beetje mouche door al dat water!

IMG_20170729_084704755.jpg

7. Zorg voor warme kledij en een douche achteraf

Luisteren naar uw moeder, dus! Niet in natte kledij blijven rondlopen. Douchen, warm worden en in mijn geval… een badass mok thee of koffie.

8. Bonustip: geniet van het gevoel!

Hoe stoer voel je je na een loopje in de regen? Dat is toch ongeveer honderd keer meer ‘ballen aan je lijf’ dan rondjes op de loopband binnen of op warme dagen in de ochtendzon. We are runners, we rock! 

Loop jij door de regen? Wat zijn je doelen voor de komende maanden?

2 gedachten over “7 tips om te rennen bij regen en harde wind

  1. Hoe guurder het weer, hoe meer voldoening de training uiteindelijk heeft. Tenminste, mijn mening. Die mindset zal ik ook nodig hebben, de komende maanden. Trainingsschema van 36 weken naar een zot idee (87km ultra)

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s