Pre-workout snacks: thuis en ‘on the go’

Degene die mij al langer volgen, weten het wellicht… Ik loop altijd in de ochtend en vrijwel altijd zonder iets meer dan water. Vanaf loopjes van 16 k of meer, neem ik wel eens een banaan of wat winegums mee, maar die zijn voorlopig nog niet aan de orde… Toch probeer ik de laatste tijd wat variatie in mijn loop/sportmomenten te brengen, onder meer om de ondeugdelijke openingsuren van het zwembad tegemoet te komen. Dan ga ik graag voor de volgende snacks…

Even een nota: naast elke snack, heb ik de hoeveelheid koolhydraten in gram vermeld, gezien je dat toch wel nodig hebt voor je trainingen. Laat je alsjeblieft niet afschrikken door dat woord. Je hebt je koolhydraten nodig! Als actieve sporter van een kilo of 60 kies ik ervoor om tussen de 400 à 600 gram koolhydraten per dag te eten.

Voor een inspanning gaat het dan weer om 60-150 gram koolhydraten, bij voorkeur 4 uur voor de inspanning (als die langer dan een uur duurt). Daarna gooi ik er 1 à 2 uur op voorhand graag nog een snack tegenaan met snelle suikers om optimaal opgeladen te zijn.

  1. Een banaan (25 gram koolhydraten)

Water, (snelle) koolhydraten, vitamines… Een banaan blijft toch wel favoriet! Alleen is ie soms een beetje onhandig mee te nemen als hij echt rijp is.

DSC_0997

2. Kookie Cat Cashew and oat cookie (22 gram koolhydraten per koekje)

Deze vind ik ideaal voor een langere zwemtraining die iets minder intensief is dan mijn looptrainingen… Hersteltraining, zeg maar. De samenstelling levert namelijk energie op lange en korte termijn en is ideaal voor een iets minder intensieve, maar langdurige inspanning.

En hoe goed past het kopje van onze Mr. Darcy bij dit koekje?!

9f4cd00549439fd68b0cd92378824dcc.png

3. Bananenbrood (25 gram koolhydraten voor een dikke plak. 

Ook iets handiger om mee te nemen is dit zelfgemaakte bananenbrood dat bij ons elke week wel gemaakt wordt. Dit eet ik wel een uur of 2 voor de inspanning, gezien het wat tijd nodig heeft om te verteren. Hoe maakt je dat?

Ingrediënten

  • 3 bananen
  • 3 eieren
  • 130 gram havermout
  • anderhalve theelepel bakpoeder
  • een handje gedroogd fruit

Bereidingswijze

Gooi alles door elkaar en bak 50 minuten in een voorverwarmde oven van 175 graden. Klaar!

4. Raw Breakfast bar – cacao strawberry (22 gram koolhydraten) of Neat Red berries & quinoa (27 gram koolhydraten)

Als ik toch wat moet eten voor mijn training, kies ik vaak voor bananenbrood of een van deze energierepen… Vooral de Neat reep is hier favoriet vanwege het lage vetgehalte en de hoge koolhydraatwaarde. En ze is nog eens mijn favoriet qua smaak ook!

CelestePannenkoeken2

5. Pannenkoeken

Als we een lange training in de namiddag gepland hebben, eten we vaak pannenkoeken. De koolhydraten staan hierboven niet beschreven, vermits Eliot onze pannenkoekenbakker thuis is en ik eigenlijk gewoon opeet wat er uit de pan komt… Tot nu toe lopen we er prima op! Als jullie graag het recept willen, zal ik het hier onder #ventenvoer wel eens delen. Wie eet er nog pannenkoeken voor een training of wedstrijd?

6. Trek-reep Berry Bust (29,2 gram koolhydraten)

Deze repen nam ik twee jaar geleden al mee naar Canada toen we enkele stevige bergen gingen beklimmen! Dat was toen onderweg een beetje onze redding gezien we veel langer over de routes deden dan deze noobies gepland hadden. Ze zijn voor mij vooral geschikt voor low-intensity trainingen van erg lange duur. Hier eet ik ze dan weer minder voor een snelle training omdat ze ook veel eiwit bevatten (10 gram per reep), maar dat maakt ze dan weer vooral een prima post-workout snack. Als we gaan wandelen verdwijnen ze wel in de rugzak want dan vind ik ze prima, maar vooral als we onderweg geen stukjes gaan rennen dus. Als dat wel het geval is, hou ik ze voor achteraf!

DSC_0992

7. Gedroogd fruit (67 gram koolhydraten per 100 gram)

Ken je van die vrouwen die een beetje op uitgehonderde vogels lijken en streng zeggen dat ‘fruitsuikers ook suikers zijn’? Kan je je voorstellen wat ze zullen zeggen als je ook nog eens gedroogd fruit eet? Want daar zit nog veel meer suiker in! Heerlijk toch! En prima mee te nemen. Haal die doosjes rozijntjes die je als kind kreeg dus maar weer boven…

8. Winegums

Mijn favoriet onderweg, al moet ik toegeven dat ik er een beetje een degou van heb gekregen sinds ik er bij een van mijn laatste lange duurtrainingen vorig jaar twee keer van mocht genieten! Als binnenkort de écht lange trainingen beginnen, haal ik ze toch weer in huis, denk ik.

Ziezo, dat was ‘em weer. Vergeet in je voorbereiding vooral ook niet om genoeg te drinken bij je snacks!

Je zal merken dat er enkele verpakte bars in deze lijst staan. Die kreeg ik cadeau van Just Bite. Kevin, de fijne oprichter van dit bedrijf, zond mij een tussendoortjesbox voor mensen die bewust met hun gezondheid bezig zijn en/of veel sporten. Zij selecteerden voor mij de meest geschikte snacks. Dit verandert niets aan mijn persoonlijke mening over dit product. Ik vind het een prima oplossing voor mensen die midden in het leven staan en absoluut geen tijd hebben om bananenbroden te bakken of niet houden van geplette bananen in hun laptoptas… Ik heb er dan ook oprecht van genoten deze box voor hen te testen!

DSC_0994

5 gedachten over “Pre-workout snacks: thuis en ‘on the go’

  1. Zo zonder eten op pad heb ik een aantal keren geprobeerd maar dat gaat erg slecht. Verder kan ik eigenlijk alles eten wat ik wil onderweg of ervoor. Ik moet alleen oppassen dat het niet laxerend is.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s