Favoriete boeken van de afgelopen weken

Elke keer lijkt het alsof het nog maar een paar dagen geleden is dat ik een artikel met mijn favoriete leesvoer publiceerde… Elke keer blijken er dan alweer een paar maanden en enkele tientallen boeken gepasseerd te zijn. Tijd voor een nieuw overzichtje. 

  1. Mijn geniale vriendin (en opvolgers) – Elena Ferrante

In tegenstelling tot wat je zou verwachten, ben ik niet met Mijn geniale vriendin begonnen omdat de serie op Canvas kwam. Enkele weken geleden kreeg ik het boek aangeraden via StoryTel en 2 weken later waren de vier boeken uit. Toen heb ik een nachtje door de serie gekeken en was het klaar. Ik kon gewoon niet stoppen en moest daarna nog enkele dagen afkicken van het idee onmiddellijk het vliegtuig naar Italië te nemen. Voor zij die de hype van de afgelopen jaren gemist hebben:

Lila en Elena groeien samen op in een volkswijk in het Napels van de jaren vijftig, een tijd waarin het ondenkbaar is dat meisjes hun tijd verspillen met leren. De intelligente Lila moet van school om te gaan werken. Ze probeert aan haar milieu te ontsnappen door jong te trouwen. Haar beste vriendin Elena mag wél verder leren, maar beseft maar al te goed hoeveel slimmer Lila is. En mooier.

De geniale vriendin is de eerste van Ferrantes vier Napolitaanse romans, waarin zij met groot inlevingsvermogen en in een onnavolgbare stijl vertelt over twee vrouwen en hun levenslange vriendschap, die even sterk om liefde als om rivaliteit draait. Ferrante vertelt met het verhaal van Lila en Elena ook het verhaal van een wijk, een stad en een land in een tijd vol veranderingen.

2. Het huis van de moskee – Kader Abdolah

Al achthonderd jaar heeft de familie van Aga Djan een centrale positie in de stad. Al zolang ze er wonen brengen ze de geestelijk leider van de moskee voort. De imam is een belangrijk man, maar zeker zo belangrijk is Aga Djan, het hoofd van de bazaar. Als er een radicale stroming onder de ayatollahs ontstaat en Khomeini in Parijs een omwenteling voorbereidt, komt de Iraanse samenleving zoals Aga Djan die kent onder druk te staan. Vrienden worden vijanden. Liefde wordt haat. Zelfs Aga Djan kan het tij niet keren.

Ik hou heel erg van boeken die een heel leven overspannen, die soms jaren verder kabbelen om dan weer in te zoomen op een belangrijke gebeurtenis. Ze geven me het gevoel dat er een rode draad in ons leven zit en dat we niet naar één bijzondere happy end toewerken. Het huis van de moskee is zo een boek. De geschiedenis van Iran is door het leven van Aga Djan geweven die zo menselijk beschreven wordt, dat je hem haast het boek uit ziet wandelen. De pijn voelen van iemand van een cultuur die zo anders is, vond ik een erg bijzondere ervaring.

In de boekenweek van 2007 werd dit verhaal tot het tweede beste Nederlandstalige boek aller tijden uitgeroepen. Dat is misschien wat overdreven, maar een klein pareltje is het zeker. Ik kan niet wachten om het volgende boek van Kader Abdolah aan te pakken!

3. De sekte – Mariette Lindstein

Op een klein eiland aan de Zweedse kust heeft zich een New Age-beweging gesetteld. Hun charismatische leider, Franz Oswald, ontwikkelde de doctrine ViaTerra, die een onweerstaanbare aantrekkingskracht heeft op beroemdheden en vooraanstaande politici. Sofia Bauman, net afgestudeerd aan de universiteit, raakt gefascineerd door de leer van ViaTerra. Ze is gecharmeerd van Oswald en accepteert de baan die hij haar aanbiedt.
Wanneer de idyllische zomer ten einde loopt en een ondoordringbare mist het eiland opslokt, vraagt Sofia zich af of ViaTerra wel zo’n nobele beweging is als ze aanvankelijk dacht. Er lijkt echter geen weg terug naar haar oude leven. Want niemand kon ViaTerra ooit verlaten.

Lindstein bracht jaren van haar leven door in scientology, ontsnapte en bouwde een nieuw leven op. Haar ervaringen verwerkte ze gedeeltelijk in deze thriller die, hoewel nogal lang, echt heel meeslepend is! Af en toe wil je tegen het personage allerlei dingen roepen omdat ze toch wel érg naïef is, maar op andere momenten is het heel goed begrijpbaar waarom ze voor de sekte kiest. Oh, en het verhaal is razend spannend. Ik heb het tweede deel bewust nog even aan de kant gehouden zodat ik van het eerste kan bekomen!

4. Nachtblauw – Simone Van der Vlucht

Na de dood van haar man wordt Catrijn huishoudster bij de familie Van Nulandt. Ze is er op haar plek en kan de vrouw des huizes ondersteunen tijdens haar schilderlessen. Catrijns verleden achtervolgt haar echter en ze moet op zoek naar een andere betrekking. Ze komt terecht bij Evert van Nulandt in zijn plateelfabriek in Delft, waar haar schildertalent op waarde wordt geschat. Er breken woelige tijden aan. Catrijn overleeft in 1654 de Delftse donderslag die de binnenstad in puin legt ternauwernood en daarna staat ze voor een levensbepalende keuze tussen haar hart en haar hoofd. Wacht ze op haar grote liefde, die voor jaren de zee op gaat, of kiest ze voor de man die haar zekerheid kan bieden?

Simone van der Vlugt verweeft het meeslepende verhaal van Catrijn met een intrigerende periode uit de Nederlandse geschiedenis: de Gouden Eeuw, waarin handel, wetenschap en kunsten een enorme vlucht namen.

Ik hou heel erg van historische romans, zeker als ze zich in de Gouden Eeuw in Nederland afspelen, een periode die tijdens de colleges Cultuurgeschiedenis der Nederlanden vroeger al erg tot mijn verbeelding sprak. Het verhaal van Catrijn toont het leven van op tot moment op een meeslepende en beeldende manier. Je kan haar zo in het pottenbakkersatelier zien zitten.

5. 19 procent kans op geluk – Ava Villepein

Na De Sekte en heel wat historische romans, had ik nood aan wat luchtigs. 19 procent kans op geluk is een typische chicklit, maar dat is geen compliment. Vaak hoop ik bij het lezen van zo’n boek dat er toch wat extra inzit… Dat het de chicklit is die, naast allerlei cliché’s, ook een extraatje biedt. Ik zou het niet meer opnieuw lezen en raad het dan ook niet aan. Ik ben zelfs 3 pagina’s voor het einde gestopt omdat het mij niet meer interesseerde.

6. Mannenjacht – Marion van de Coolwijk

Als Karin tijdens een etentje haar vriendin Els, de zus van Bart, in vertrouwen neemt over deze emotionele achtbaan, krijgt ze plotseling het bericht dat Marc een ernstig auto-ongeluk heeft gehad en is overleden.

Karin ontvangt van de politie Marcs persoonlijke spullen, de auto is total loss. In een waas van woede en verdriet gaat ze op zoek naar antwoorden. Wat heeft Marc bezield? Wie is die Babet? Hoe lang was dit al aan de gang? Zat zij bij hem in de auto? Weet ze dat Marc dood is? En het allerbelangrijkste: hoe is hij verongelukt?

Dit boek leek mij een chicklit, maar bleek een ietwat vergezochte, doch fascinerende thriller te zijn! Herkenbare personages, een plot die zich langzaam afwikkelt en een lezer die uiteindelijk nog net niet naar de personages ‘NEE, niet doen, luister naar mij’ roept! Zo hoort dat te gaan in thrillers.

7. Weekend Terschelling – Els Kerkhoven

Voordat Isa naar het buitenland vertrekt, gaat ze met haar zusje Daan en hun beste vriendin Sylvie nog een keer terug naar Terschelling, het vakantie-eiland van hun jeugd. Ze halen mooie herinneringen op en brengen een bezoek aan Jannetje, de moeder van Loek en Gerben – hun vakantievrienden van vroeger.
De trip down memory lane krijgt een dramatische wending als Sylvie spoorloos verdwijnt. Jannetje blijkt de enige getuige, maar zij heeft een beginnende vorm van alzheimer. Hoe betrouwbaar is haar getuigenis?
Daan en Isa zetten alles op alles om Sylvie terug te vinden, maar dan verandert de zoektocht op het eiland in een regelrechte nachtmerrie.

In alle eerlijkheid las ik dat boek vooral om de sfeer van Terschelling even te proeven… Ik vond het een leuke wegleesthriller die een tikkeltje over de scheef gaat naar het einde toe. Niets bijzonders, wel leuk voor zondagnamiddagen aan de kachel.

8. Morgen ben ik weer thuis & Vraag me niet waarom – Simone van der Vlucht

‘Morgen ben ik weer thuis’ van bestsellerauteur Simone van der Vlugt is het tweede deel in de serie met de Alkmaarse rechercheur Lois Elzinga in de hoofdrol. ‘Aan niemand vertellen’ is het eerste deel en ‘Vraag niet waarom’ is het derde deel. In ‘Morgen ben ik weer thuis’ onderzoekt Lois de vermissing van de elfjarige Britt, die na een turnles niet meer is thuisgekomen. Als het spoor naar het buitenland leidt, ziet Lois zich voor grote problemen gesteld… Simone van der Vlugt is een van Nederlands grootste schrijvers van thrillers.

Deze twee thrillers las ik kort na het eerste deel Aan niemand vertellen zonder ervan op de hoogte te zijn dat Lois Elzinga opnieuw de hoofdrol krijgt! Wat ben ik een grote fan van deze hardlopende koelbloedige rechercheur! Echt een fijn personage. Beide verhalen zijn spannend, maar menselijk en laten je flink meezoeken naar de daders. Echt wel mijn tip voor de koude winteravonden die nog komen als je wat spannends wil lezen.

download (1)

9. Ginevra – Simone van der Vlugt

Florence, 1347. De achttienjarige Ginevra wordt stapelverliefd op de intelligente Antonio, maar wanneer hij haar vader om haar hand vraagt weigert die; er doen geruchten de ronde over de verlichte ideeën die Antonio eropna houdt. Ginevra ziet slechts één uitweg: er stiekem vandoor gaan met haar grote liefde. Ze vertrekken nog diezelfde dag, maar hun vlucht wordt in de kiem gesmoord. Terug in Florence dwingt Ginevra’s vader haar te trouwen met een rijke weduwnaar. Ze wordt een gevangene in haar eigen huis. Als vervolgens de pest uitbreekt, is niemand zijn leven meer zeker. Kan ware liefde werkelijk alles overwinnen?

Simone van der Vlugt lijkt wel een beetje de rode draad te zijn door dit boekenoverzicht, maar ik hou nu eenmaal van historische romans en het type thriller dat ze schrijft. Dit verhaal moet je niet lezen voor de diepgang van de personages en hun relaties, die erg vlak blijft. Wel kan je in dit boek genieten van prachtige beschrijvingen uit het Italië van de 14e eeuw en het historisch onderzoek dat achter deze roman schuil gaat. Genieten maar!

Heb jij nog iets goeds gelezen dat je me kan aanraden? Mijn Goodreads target voor 2019 staat op 100 boeken, dus ik heb wat leesvoer nodig!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s