Sportrends 2019

Het nieuwe jaar is gestart en zoals elk jaar verheugt de American Collega of Sports Medicine ons met een voorspelling voor de sporttrends van 2019. Het meeste ligt in de lijn van de verwachtingen na 2018, maar toch zijn boksen en pilates voor mij de meest opvallende afwezigen. Wat staat er dan wel in deze lijst van 20 trends voor 2019? Ik pik er enkele uit!

  1. Draagbare technologie.

Sporthorloges, fitness trackers,… We dragen ze – zeker als je ook een loper bent – al langer, maar 2019 wordt het jaar waarin deze technologie alomtegenwoordig is. Iedereen heeft een stappenapp op z’n telefoon of draagt een fitbit die je waarschuwt als je te lang zit…

person in black smartwatch

2. Beweging op de werkvloer.

In dezelfde lijn ligt de verhoging van bewegelijkheid op de werkvloer. Sta jij al regelmatig op en wandel je naar je collega’s in plaats van te mailen? Of misschien heb je zelfs een loopband ter beschikking (zoals ik! ;-)) of maak je een wandelingetje tijdens de lunch? De tijd van 8 uur aan een stoel vast kleven, is wat mij betreft definitief voorbij gestreefd!

3. Ook ouderen blijven in beweging

We worden steeds ouder en moeten steeds langer werken. Daarom is het belangrijk ook fit te blijven! De fitnesscentra ontdekken deze doelgroep volop in 2019 en richten zich ook op een oudere generatie – in plaats van alleen jongeren aan te porren uit de zetel te komen. Groepslessen, speciale promo’s,… Als slim fitnesscentrum doe je eraan mee!

group of people holding hands together

4. Personal training

Het bestaat al langer, maar ook steeds meer niet-Hollywood sterren (a.k.a. de gewone man in de straat) nemen een personal trainer onder de arm als stok achter de deur voor goede voornemens. Snellere resultaten, verantwoord aan krachttraining doen, gepersonaliseerde schema’s… Het kost wat, maar het is een investering in jezelf!

5. Groepstraining

In alle sporten en voor lopen en zwemmen in het bijzonder… Ook ik ga steeds vaker samen met anderen de deur uit. Training wordt een sociaal evenement in plaats van ’s avonds aan de toog te hangen. Of het nu en wedstrijd is of training in de vroege ochtend… Samen bereik je betere resultaten en je sociaal leven leidt niet zo onder een marathontraining als wanneer je altijd alleen gaat!

6. Functioneel trainen

Om fit het dagelijks leven aan te kunnen… Oefeningen voor de rug of balans- en krachttraining worden in het schema opgenomen. Niet om betere sportresultaten te bereiken, maar wel om pijnvrij je kinderen op te tillen of de trappen op te rennen als de lift het niet doet. Zeker als onderdeel van medische revalidatie zal dit steeds meer op de voorgrond komen te staan.

suspension bridge

7. Beweging als medicijn

Aansluitend bij puntje 6 zal er steeds vaker gekozen worden voor beweging als (mentale) therapie. Een dokter die je aanraadt wat vaker te gaan wandelen of op zondag aan yoga te doen in plaats van uren series weg te kijken… Het zou mij niet verbazen als er binnenkort een vorm van terugbetaling door de mutualiteit door ontstaat.

8. Buiten trainen

Voor al degene die, net als ik, al 2 jaar geen fitnesszaal vanbinnen hebben gezien… I feel you! Ik heb een gruwelijke hekel aan de sfeer (en de geur) die er hangt nadat ik een hele winter elke zaterdag tientallen kilometers op de loopband maakte vanwege gladde wegen in de ochtend. Bossen of stad: ik loop er allebei even graag! Zo lang er maar wat te zien valt… De wind in je haren of uitzicht op het strand. Het wordt niet beter dan dat!

Wat denk jij dat er in 2019 op sportvlak te gebeuren staat?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s