Cityguide Boedapest: eten, slapen en bezienswaardigheden

Goed, we weten intussen waar we kunnen lopen en zwemmen in Boedapest, maar wat kan je er verder zo nogal doen? Waar slaap je, wat eet je en wat moet je gezien hebben? Zoals steeds ga ik graag een beetje van de toeristische paden af om je te laten zien wat deze stad te bieden heeft!

Slaaptip: Grand Jules Boat Hotel

Budapest, Angelo Rotta rkp., 1027 Hongarije

Als je ECHT een mooi uitzicht wil hebben, is deze boot tha place to sleep. Je overnacht vlak aan het Sziget eiland onder de Margit Bridge. De trams zijn vlakbij (misschien net ietsje te dicht; neem daarvoor oordopjes mee) en het ontbijt is er meer dan oké! En dan het uitzicht, he… Wij hebben er uitstekend geslapen, gegeten en naar het parlement gestaard…

Eettips

Hanoi

Budapest, Fő u. 71, 1027 Hongarije

Toen we op tweede kerstdag toekwamen, beseften we niet meteen dat het best moeilijk zou zijn om op deze feestdag (in Hongarije dan) iets te eten te vinden. Toen we om 14u nog steeds niets gegeten hadden, liepen we op goed geluk dit Vietnamese restaurantje binnen. Dat was een bijzonder goede keuze! Heerlijk vers, grote porties en 15 euro voor 2 personen kwijt… Pho soup in Hongarije… Wie had dat verwacht?!

Kacsa Étterem

Budapest, Fő u. 75, 1027 Hongarije

Natuurlijk waren we in Boedapest ook om het Hongaarse eten te testen en dat deden we in dit restaurant. Overduidelijk vrij toeristisch, maar de live muziek en het eten konden me zeker bekoren. Veel vlees, aardappelproducten en paprika’s, maar vooral het slaapmutsje achteraf smaakte ons goed!

Tulipan Bistro

Nádor utca 34, 1051 Boedapest

Toen we tussen twee rondleidingen door snel wat moesten eten, kwamen we in deze bistro terecht! Hongaarse goulashsoep of andere stoofpotjes… Mogelijkheden genoeg voor een heerlijk heftige Oost-Europese lunch! Ik ging voor een Hongaarse ratatouille, die vooral uit (pittige) paprika’s (what else) en pikante salami bleek te bestaan.

IMG_20181227_130644259

Kürtoskalács

Deze lekkernij kan je op veel plaatsen in Boedapest kopen, zeker als de kerstmarkten aanwezig zijn! Het is streetfood, dat je aan een kraampje koopt en ter plaatse opsmikkelt.

Dit traditionele gerecht wordt op een eigenaardige manier bereid: het zoet gekruide deeg, vaak met kaneel, wordt fijn uitgespreid en om een kegelvormige stok (bakhout) gewikkeld, die dan boven het smeulende houtvuur gehouden wordt om te bakken. Ook kan men er walnotenamandelen, vanillesuiker, cacao of kokos overheen doen die gemengd zijn met suiker. Door het boven de houtskool te draaien wordt de koek gebakken en de suiker gekaramelliseerd.

Traditioneel is dit gebak vrij groot, maar wij vonden een kraampje die kleinere versies maakte en ze – hou je vast – opvulde met bankbakkerroom, slagroom en toppings naar keuze. Wij gingen voor oreo en gingerbread en ik stierf bijna ter plaatse aan een food orgasm. 

Aranysarkany Vendeglo

Szentendre, Alkotmány u. 1/a, 2000 Hongarije

Dit restaurantje ligt niet in Boedapest, maar in het kunstenaarsstadje Szentendre, in de bocht van de Donau ten noorden van Boedapest. Ik bestelde (min of meer per ongeluk) een enorme portie sappige schnitzel met aardappeltjes met heel veel room. Tot de (lichte) verbazing van de obers werkte in die met veel gemak weg, maar daarna wandelde ik wel bommetje vol door de prachtig verlichte straatjes terug naar de trein! Om maar te zeggen… Als je op zoek bent naar de typisch Hongaars keuken, ben je hier aan het juiste adres!

Mazel Tov

Budapest, Akácfa u. 47, 1072 Hongarije

Als je wil weten hoe hummus niet hoort te smaken of fan bent van warme witte wijn, zou ik naar Mazel Tov gaan! Wat een teleurstelling…. Slechte communicatie in de bediening, lange wachttijden en hummus die smaakt alsof je een potje tahin leeg lepelt. Jakie bakie dus! Hier zouden ze mij nooit meer terug zien… al is het interieur dan wel weer een pareltje!

dsc_0791

Bezoeken

  1. Parlement

Ongetwijfeld geen alternatieve toeristische trekpleisters, maar niet te min toch het mooiste dat we tijdens onze citytrip Boedapest gezien hebben! Vergeet zeker niet op voorhand je ticket te boeken om de binnenkant te bekijken! Dat is naar mijn mening echt een must!

2. Budaburcht, de Matthiaskerk en het vissersbastion.

Ook allemaal klassiekers natuurlijk! Wij kwamen van bij de Magrit Bridge, klommen via de trappen tot aan het Vissersbastion en de Matthiaskerk, die je zeker ook binnen een bezoekje moet gunnen! Daarna keerden we door de Budaburcht en de musea daar weer huiswaarts door naar beneden te wandelen. Skip het liftje en ontdekt de heuvel te voet!

3. Opera in het Erkel Theater

Budapest, II. János Pál pápa tér 30, 1087 Hongarije

Een dikke aanrader wat mij betreft, is om een bezoekje te brengen aan een opera in Boedapest. Ik boekte La Bohème in het Erkel Theater, een cultuurhuis dat garant staat voor goede kwaliteit en akoestiek. ongetwijfeld een van de hoogtepunten van onze trip.

4. Kerstmarkten

Als je er bent in december, kan je deze gewoon niet overslaan!

5. Szentendre

Stadje naar mijn hart! In de zomer wordt het kunstenaarsdorpje Szentendre overspoeld door toeristen, maar op een koude winteravond was het er heerlijk rustig! We wandelden door de stad, bekeken de kerstalletjes en de koningen die elke dag een stapje dichter werden geplaatst en genoten van de sfeer van tijd die stil is blijven staan. En van Hongaars eten! Dat ook, natuurlijk!

Metrolijn nummer 5 rijdt rechtstreeks naar Szentendre vanuit Budapest in 38 minuten. Let wel op dat je een extra kaartje koopt: halverwege verandert de metro namelijk in een lokale trein, waar je met een vervoersbewijs uit Budapest niet op mag. Als je dat niet doet, word je zonder pardon van de trein gekikkerd. Ja, ik spreek uit ervaring!

Natuurlijk heeft Budapest nog veel meer te bieden, maar dit zijn wat mij betreft de hoogtepunten! Het Heldenplein, de dierentuin, de Vajdahunyadburcht en de grote moskee zijn ongetwijfeld ook een kijkje waard!

5 gedachten over “Cityguide Boedapest: eten, slapen en bezienswaardigheden

  1. Leuk om te lezen. Wij hadden deze zomer een appartement aan de Donau in Szentendre en gingen vandaaruit naar Budapest. Hongaren frituren alles wat los en vast zit is ons opgevallen alhoewel gefrituurde bloemkool heerlijk is. In Budapest in de markthal kun je uitstekend eten bij de kraampjes bovenin de hoek. Niet sjiek maar erg Hongaars en lekker.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s