Alternatieve sporten bij loopblessures

Blessures overkomt elke loper wel eens: dan moet je op zoek naar alternatieven die minder belastend zijn voor je lichaam. Of misschien heb je even genoeg van kilometers maken en wil je op zoek naar een sport om je conditie te behouden. Crosstraining is zowel voor geblesseerde als fitte lopers een zegen. En de leukste schokbestendige alternatieven som ik hier voor je op!

Sidenote: natuurlijk ken ik je blessure niet en ik zou zeker niet willen verzekeren dat je met elke verwonding al deze alternatieven kan uitvoeren. Luister in de eerste plaats naar je sportdokter of kine!

  • Zwemmen

Zoals je misschien wel kan vermoeden mijn favoriete manier van crosstrainen. Zeker bij gewrichtspijn is het aangewezen alternatieve training: je kan je cardiovasculair systeem flink uitdagen terwijl de impact op je gewrichten minimaal is. Bovendien kan je zowel duurtrainingen als intervaltraining in het zwembad doen!

Daarnaast vormt zwemmen een zeer goede manier om je core– en armspieren te trainen, het eerste wat ik zelf laat schieten als ik er even geen zin in heb.

  • Aquajogging

In de Nekkerpool – en vast ook heel wat andere zwembaden – kan je aan aquajogging doen. De loopbeweging blijft hetzelfde: het versterkt dus specifiek de spieren die je bij rennen ook gebruikt. Let wel: zorg ervoor dat je je eigen loopstijl zo goed mogelijk imiteert in het water.

Je kan met aquajogging niet alleen je beenspieren trainen, maar ook je hartslagzones van je normale looptraining hanteren. 65% HRmax voor een hersteltraining, tussen 70%HRMax en 80%HRMax voor een zeer stevige training. Ik link graag door naar deze fijne website waar je enkele workouts voor geblesseerde lopers vindt, die willen aquajoggen. Je vindt er ook enkele interessante studies over crosstraining waarbij rennen en aquajogging gecombineerd worden.

Nota hierbij: ik heb het eenmaal geprobeerd en vond aquajogging echt heel erg saai… De ene helft kon ik niet stoppen met mezelf uit te lachen. Het volgende moment zat ik maar op de klok te kijken… Niet voor mij dus! Iemand tips om dit leuker te maken?

Elliptigo 8c

  • ElliptiGO

Deze kruising tussen een crosstrainer en fiets is echt fantastisch! Persoonlijk voor mij een van de beste alternatieven omdat het – net als aquajogging – de loopbeweging imiteert zonder de impact van de klap. Het is dat mijn budget dit speelgoed niet toelaat – anders had ik me al lang eentje gekocht!

  • Krachttraining

De andere sporten die hier vermeld staan, zijn vrijblijvende alternatieven… Aan krachttraining kan echter geen enkel zichzelf respecterend loper ontsnappen, vind ik. Of het nu gaat om wat stability of enkele dagelijkse oefeningen om je voetspieren sterker te maken… Doe wat je moet doen! Zoek uit wat voor jou werkt of – nog beter – vraag hulp van de kine zodat je de oefeningen juist uitvoert. Op enkele sessies heb je heel wat oefeningen te pakken waar je mee aan de slag kan. Veel geblesseerde lopers – en zo ook ik – vinden (deels) een oplossing in het optrainen van zwakke spiergroepen. Mijn bilspieren schreven nog net geen klachtenbrief aan de kine over de noeste arbeid die ze moesten verrichten de afgelopen maanden.

  • Rolschaatsen/inline skaten

Eén van mijn favorieten voor de zomer: rolschaatsen of inline skaten langs een prachtig stukje uitzicht zoals de zee of een of ander kanaal met asfaltbaan ernaast. Let wel: er zijn veel blessures waarbij inline skaten geen optie is. Maar als het kan: gaan met die banaan! Hier vind je wat meer uitleg over snelheid en zo!

  • Schaatsen

Als we dan toch bezig zijn met schaatsen, kan ook de variant op het ijs niet ontbreken! Mechelen heeft zo een fantastische ijsbaan waarop je heerlijk rondjes kan draaien. Misschien niet de meest intensieve bezigheid als er veel collega-schaatsers zijn, maar elke vorm van beweging die je doorbloeding stimuleert, is bij een blessure meegenomen, niet? Wel even bij de arts checken of dit een goede optie is.

  • Kajakken/roeien

Ik ben niet de grootste fan van een roeimachine, maar het is wel een uitstekende optie als je geblesseerd bent! Je traint niet alleen je conditie, maar ook heel wat juiste spiergroepen. Rug en core, hamstrings, quadriceps en bilspieren krijgen een goede workout, net als je armen en schouders natuurlijk!

  • Fietsen

Een uitstekende workout voor je cardiovasculair systeem zonder de grote impact van het lopen op je spieren en gewrichten! Fietsen op een rustig tempo wordt door de meeste sportdokters bij heel wat blessures aangeraden. Je traint je benen, is qua techniek voor beginners eenvoudiger dan zwemmen (tenzij je nooit hebt leren fietsen) en je verbrandt er heel wat calorieën mee, waardoor je geen extra gewicht opbouwt tijdens je verplichte pauze.

Voor velen zal deze sport het eerste alternatief zijn waar ze aan denken, maar ik vind het gewoon niet zo heel leuk… Sorry! Ik heb geen auto en doe alles met de (elektrische) fiets, maar dat is vanuit praktische overwegingen. Ik zie mezelf nog geen 2 uur op de koersvelo… maar wie weet verandert dat in de lente gezien ik toch heel graag eens een triatlon zou overwegen.

two people walking on field

  • Wandelen

Ook een sport die ik ontzettend graag doe en die – in mijn ogen – niet te onderschatten valt. Wist je dat snelwandelaars tot 15 km/h halen op hoog niveau? De techniek is echter helemaal anders waardoor het in bepaalde gevallen voor je blessure erg heilzaam kan zijn. Je behoudt je conditie (als je goed doorwandelt), kunt lekker naar buiten en je bent minder afhankelijk van de openingsuren van de sportschool, zwembad of ijsbaan.

low angle view of woman relaxing on beach against blue sky

  • Yoga

Ook eentje die ik pas later vermeld omdat yoga en stretching in mijn ogen niet altijd voor iedereen heilzaam is. De spieren van lopers zijn vaak verkort omdat dat het lichaam economischer maakt bij het rennen. Waarom zou je dat proces omkeren? Toch denk ik dat een rustige yogasessie zonder al te diep te gaan in bepaalde stretches, voor mij wel werkt. Al is het maar omdat het in blessuretijd rust in je hoofd biedt. Ook hebben poses zoals de one legged pigeon een goede invloed gehad op mijn lopersknie/bursitis. Het is vooral een kwestie om uit te vissen wat bij jou goed werkt. Of hulp vragen aan een yogi die ook wat van lopen kent!

Wat doe jij bij blessures? Doe je sowieso aan crosstraining?

3 gedachten over “Alternatieve sporten bij loopblessures

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s