Loopupdate: nieuwe doelen voor 2019?

Na enkele maanden met overwegend zwemmen en een beetje lopen, tik ik stilaan de 40 kilometer per week weer aan… Wat een fantastisch gevoel om dat weer te kunnen! Iets voorzichtiger dan eerst, maar met ongeveer 10 keer zoveel plezier! Hoe ziet mijn ‘schema’ er momenteel uit? En wat zijn de plannen voor 2019?

Ik zou willen zeggen dat ik 2018 op lichamelijk gebied zo snel mogelijk wilde vergeten. Mijn lichaam crashte totaal na enkele weken looprust vanwege een ITB blessure. Er kwam geen genezing, maar mijn lijf leek elke inspanning meteen terug af te straffen. Ik was totaal uitgeput…

Hoewel ik rustig bleef gebieden, lastte ik enkele maanden rust in. 5 à 10 kilometer per week ging nog wel, maar ik betaalde er toch een prijs voor. Het zou stom zijn zo verder te gaan. 2018 werd dan maar het jaar waarin ik leerde zwemmen, maar totaal onverwacht begin september 2018 ook totaal anders leerde lopen. Rustiger, met veel aandacht voor versterkende oefeningen en voldoende rust.

Loopschema

Ondertussen train ik voorzichtig weer 4 keer per week (al lopend). Maandag is een rustdag met wat yoga en een wandelingetje onder de middag tijdens de werkdag. Op dinsdag mag er weer gelopen worden! Dat is in dit geval een (ontzettend trage) duurloop van 12 à 13 kilometer in mijn lage hartslagzones (HR0, HR1 & HR2). Die snelheden van vroeger, 5:00 of sneller, kunnen me momenteel echt gestolen worden. Op woensdag doe ik een herstelrondje van 5 kilometer en staat er ook een zwemtraining op het programma. Donderdag is opnieuw een rustdag. Vrijdag staat er interval op het programma: 50 minuten inlopen en 40 minuten in het oranje rondjes rennen.

Tijdens het weekend start zaterdag meestal opnieuw met zwemtraining. Op zondagochtend is het tijd voor qualitytime met Floor: samen lopen we dan een kilometer of 6. Of 8. Afhankelijk van hoe de wind staat.

Het is en blijft veel natuurlijk: 6 trainingen per week en dan nog eens krachttraining erbij. Ik moet echter wel zeggen dat dit een ideaal schema is: in de meeste gevallen valt er hier en daar wel eens iets weg. Zeker de intervaltraining durf ik al eens door een rustige duurloop te vervangen bij vermoeidheid. En op woensdagavond heb ik ook niet altijd zin om nog het zwembad in te duiken. Ik ben altijd al een ochtendsporter geweest.

Daarnaast probeer ik niet (te vaak) meer in het rood te gaan, let ik op de ondergrond, wissel van loopschoenen en breng heel wat tijd (slapend) in bed door om te herstellen. Elke dag sta ik 5 minuten op één been (10 in totaal dus) op aanraden van kenner John Rooms.

Doelen voor 2019

In 2018 liep ik, ondanks het blessureleed, toch zo’n 1300 kilometer. Met 1u48 was daar een PR op de halve marathon bij, in Parijs! Daarnaast zwom ik zo’n 150 kilometer! En fietste ik 2800 kilometer.

Voor 2019 hoop ik die loopkilometers weer voorzichtig te verdubbelen. Natuurlijk is er een plekje in mijn hart dat stiekem heel hard loopt dat er ruimte zal zijn voor een marathon, maar dat hoeft niet. Liefst in Praag, waar ik in 2018 uiteindelijk niet kon lopen. Een beentje wraakneiging kan ik dit geval geen plaats. Meer nog dan dat hoop ik op mooie sportmomenten. Pijnvrij lopen. Genieten van de natuur. De grenzen van Floor en mij samen verleggen. Een halve marathon met mijn lief afwerken. Ergens eens een trailtje meepikken? Beter zwemmen! Lopen tijdens Theater aan Zee, in plaats van te bleiten op het strand omdat je het ZO ZO ZO mist. Die wind in je haren die alleen waait als je voldoende snelheid maakt…

2019 was het jaar waarin ik een waarschuwing kreeg: you cannot do anything if you set your mind to it. Al die Mind of body zever heeft een serieuze limiet en over die grens hoef ik niet te gaan. Ik geloof daar niet meer in. Wel in rust. Voor het hoofdje, de beentjes en de rest van het lijf. Niets moet. Alles mag. Dat 2019 een prachtig sportjaar mag worden! Loop ze, zwem ze, rust ze!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s