Polar Vantage M: de grote test!

Als Polar een langverwachte nieuwe reeks loophorloges uitbrengt, sta ik als fanatieke amateursporter natuurlijk te popelen om deze te testen! De Vantage serie bestaat uit de Vantage V en Vantage M: twee schitterende stukjes technologie. In tegenstelling tot de M430 gaat het bij de Vantage reeks om een multisporthorloge: een gadget waarmee je heel wat sporten kan registreren! Ik heb mij geconcentreerd op rennen en zwemmen! Hoe komt de Polar Vantage M uit de test?

Lay-out

De Polar Vantage M is verkrijgbaar in zwart, rood en wit. Ik heb de witte variant, die mij qua uitzicht toch wel bevalt. Mijn vorige sporthorloges zijn altijd zwart geweest en nogal ‘robuust’ of ‘lomp’ zoals de fashionista’s zouden zeggen. Geen klachten over het uitzicht dus: het is strak en past bij de meeste kledingstukken door de neutrale witte kleur. Je kan de bandjes overigens wisselen.

PolarVantagem

Looptest

Natuurlijk ben ik voor deze test enkele rondjes gaan lopen. De Vantage M reeks is duidelijk gefocust op sporters: hartslagmeting en GPS zijn ingebouwd in het horloge, waardoor je je smartphone niet mee moet nemen bij je rondje.

Een van de belangrijkste features als hardloper, is uiteraard de hartslagmeting. Daarover lezen we:

Polar Vantage M meet de hartslag aan de pols met behulp van Polar Precision Prime sensorfusietechnologie, een combinatie van optische hartslagmeting en huidcontactmeting. Zo worden bewegingsartefacten uitgesloten die het hartslagsignaal kunnen verstoren en tot onbetrouwbare metingen kunnen leiden.

Op deze manier wordt je hartslag nauwkeurig bijgehouden, zelfs tijdens trainingen in de meest veeleisende omstandigheden.

Polar noemt deze technologie een nieuw tijdperk in polshartslagmeting, waar ik sinds ik op hartslag train toch wel oren naar heb. Mijn Garmin 735xt houdt mij namelijk af en toe eens voor gek de laatste weken: de laatste 5 kilometer van mijn duurloop schiet mijn hartslag zogenaamd naar 185, zelfs als ik vertraag of wandel. Bij het volgende rondje, besluit ik mijn beide sporthorloges (Polar Vantage M & Garmin 735 xt) te dragen. De Polar geeft 150-155 aan in de laatste kilometers, terwijl Garmin enthousiast richting 190 gaat. Aan 7 min/k. Ik droeg geen borstband, maar als ik mijn gevoel volg, had de Polar het bij het juiste eind.

Daarbij wil ik opmerken dat ze bij de andere activiteiten (interval, yoga etc.) netjes met elkaar akkoord gingen. En toch: hier heeft de Vantage voor mij veel punten gescoord!

Een ander belangrijk aspect is voor mij dat je trainingen (vooral met intervallen) kan inplannen, maar dat is met de Polar Flow app geen probleem.

Naast hartslagmeting zijn ook afstandmeting en routeplanning voor mij belangrijk. Er was een verschil van ongeveer 70 meter, wat redelijk netjes is, gezien we met de iWatch er zo’n 200 meter naast zaten.

Nog even een belangrijke feature aanhalen die ik bij de Vantage mis… Bij mijn Garmin kan ik niet alleen trainingen, maar ook routes plannen! Heel handig als je wel eens verloren loopt. Mijn horloge geeft dan zowel mijn beoogde route als pace aan! Daar ben ik best wel fan van!

LopenGarminLopenPolarVantageM

Zwemtest

Zoals jullie weten ben ik ook een liefhebbend amateurzwemmer! Mijn enthousiasme over hartslagmeting aan de pols in het water, werd in mijn (niet-sportende) omgeving met opgetrokken wenkbrauwen onthaald. Ik was zo blij dat dat eindelijk kon en dat ik eens kon zien welke zones ik in het water behaalde! Hup, opnieuw het zwembad in met 2 sporthorloges wat de sportende omgeving dan weer opgetrokken wenkbrauwen opleverde. Ze zeiden sneller uitslover dan ik blogger kon zeggen, maar bon!

Daar gingen we! Laten we meteen met de deur in huis vallen! Die hartslagmeting doet het geweldig goed en dat is fijn! Ik ben nogal van meten, weten en statistieken en probeer ook het aantal minuten ‘in het rood’ qua hartslag sinds mijn overbelastingsblessure beperkt te houden! Dat lukt een pak beter met zo’n ding aan je arm.

Afstandsmeting verliep hetzelfde als bij mijn Garmin 735 xt, toch wel een van DE triatlonhorloges van dit moment! Ze gingen er namelijk allebei 50 meter naast… wat ik toch een beetje jammer vond, maar dus duidelijk aan mijn zwemstijl ligt, gezien ze dit mij op hetzelfde moment ‘flikten’. Daarbij wil ik opmerken dat Polar Flow de afstand meteen automatisch gecorrigeerd heeft! Happy Swimmer Here!

GarminZwemmenZwemmenPolar

Multisport & batterijduur

Meer dan 130 sportprofielen kan je met de Vantage M kiezen, waarbij elk van de profielen een algoritme heeft dat specifiek op de sport is aangepast. Polar werkt nauw samen met de sporters en dat is te merken. Zo doe ik ook aan yoga, fietsen en krachttraining met de Vantage aan mijn arm en dat geeft nette resultaten. Langlaufen of ball room dancing, heb ik nog niet getest, maar wellicht krijg ik in de toekomst de kans om nog meer van de profielen te proberen. Als sportende blogger kom je wel eens in vreemde (sport)situaties terecht.

Ook fijn is dat er standaard slechts 14 sporten ingesteld staan. Zo voorkom je eindeloos scrollen. Een klein minpuntje bij het fietsen misschien is dat mijn stappenaantal altijd sterk oploopt als ik fiets, wellicht door de trilling van mijn handen aan het stuur. Kan dat misschien nog even verholpen worden? Ik probeer mijn aantal stappen (op doktersvoorschrift:-)) voorlopig namelijk onder de 30.000 en boven de 10.000 te houden om goed actief te herstellen, maar ook niet te overbelasten. Dat kan je na een uurtje fietsen niet meer betrouwbaar controleren.

Dan nog even over de batterij… Waterdichte sporthorloges komen vaak met een eigen oplader en dat is irritant. Laten we er eerlijk over zijn: als je dat opladertje verliest, ben je gejost. Wat wel fijn is, is dat je die oplader helemaal niet zo vaak nodig hebt! Polar liegt niet als ze een ultralange levensduur claimen: een uur of 30 autonomie met GPS gebruik is echt HEEL netjes!

PolarVantageM2

Smartwatch

Daar kunnen we kort over zijn: notificaties van berichten etc. komen met de update in februari. Gezien ik dit zelf nooit gebruik en altijd uitzet, maakt het mij eigenlijk weinig uit…. Ik sport om mijn hoofd net leeg te maken van alle berichten etc., maar ik kan voorstellen dat je dit stoort als je wel graag op de hoogte wil blijven van je notificaties.

Polar Flow & Training load pro

Polar Flow is niet alleen de app, maar ook het online trainingsdagboek van Polar waarin je niet alleen je statistieken ziet, maar ook kan bijhouden voor jezelf hoe de training ging, wat je precies als training had gepland etc. Ook toekomstige trainingen en doelen kan je erin opnemen. Ik ben grote fan van Polar Flow en vind het heerlijk om te grasduinen door mijn trainingen, in te zoomen op tempo’s en bijhorende hartslagzones etc.

Zoals bij mijn andere sporthorloge krijg je bij de Vantage serie een indicatie van je cardiobelasting. In Polar Flow wordt dit aangegeven door een cijfer in je trainingsdagsboek, in combinatie met enkele rode bolletjes. Sinds de Vantage reeks is er echter meer… Training load pro is een nieuwe feature die erg goed past in mijn nieuwe trainingsfilosofie (sinds mijn blessure). Als je enkele weken de Polar Vantage M gebruikt voor je trainingen, kan je hier beginnen aflezen of je ondertraind of overtraind bent. Of misschien zit je precies goed? Hier kan je dus aflezen of je risico op blessures groter wordt en of je meer rust nodig hebt.

PolarVantageFlow.jpg

Als je de Vantage M combineert met Stryd, een soort ‘pod’ die je aan je schoenen bevestigt, kan je ook de impact op je spieren en gestel meten en die vervolgens combineren met je cardiobelasting om blessures te vermijden. De Vantage V kan dit zonder Stryd, wat voor mij en van de redenen is om de aankoop van de V te overwegen.

Conclusie

De Polar Vantage M is voor mij een van de beste multisporthorloges die ik ooit in mijn bezit heb gehad. Het kan nagenoeg hetzelfde als mijn huidige sporthorloge en is op sommige punten (hartslagmeter, zeker in ’t water) zelfs iets accurater. Ik test nog even verder, maar ik twijfel zeer sterk om over te schakelen, terwijl ik toch wel sterk gehecht ben aan mijn Garmin 735xt.

Dat wil iets zeggen, he! Ik zou dus zeggen… als je op zoek bent naar een goed loophorloge, maar niet all the way wil gaan voor de allerduurste categorie, kom je met de Vantage M al een heel eind. Zeker als je niet alleen loopt, maar ook andere sporten wil opvolgen en je algemene gezondheid (slaapuren, rusthartslag etc.) graag in het oog houdt, zou ik je meteen naar de winkel (of de webshop) haasten.

4 gedachten over “Polar Vantage M: de grote test!

  1. Heb zelf een gedurende enkele maanden de polar vantage M. Voornaamste sporten waarvoor ik de polar gebruik = lopen – fietsen en zwemmen. Heel goede multi sport horloge enkel heb ik vastgesteld dat niet alle gegevens worden geregistreerd tijdens het zwemmen (vooral de afgelegde baanlengtes wil af en toe eens happeren, reden ?)
    Maar in het algemeen een topper !!

    Geliked door 1 persoon

    1. Fijn te horen dat je er tevreden over bent! Tijdens het zwemmen had ik daar ook eerst last van (ook met mijn Garmin 735xt trouwens), maar ik heb gemerkt dat het zeer afhankelijk is van de manier waarop ik aantik. De muur raken met de arm met het horloge, lijkt het algoritme beter te activeren. Sindsdien heb ik max nog 25 meter achterstand op het einde. Als er toch eens 50 meter mist ofzo, wordt dat meestal nog voor het einde van de trainingssessie op een of andere manier toch gecorrigeerd. Slimme beestjes 😀

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s