De stemmen in je hoofd.

Maak je alvast geen zorgen: ik hoor geen vreemde stemmetjes in mijn hoofd die me vertellen dat ik de wereld ga redden. Dit artikel, over de verschillende stemmen die we allemaal wel eens horen, zette me echter wel aan het denken. 

Marloes vertelt in het artikel over de ambitieuze, kritische, lieve en aardige stem: dit zijn de ‘stemmen’ die haar doorheen het leven sturen

De doorzetter

Deze stem in mijn hoofd hoor ik regelmatig en dat vind ik prima: hij maakt een stuk uit van mijn persoonlijkheid die ertoe leidt dat ik dingen bereik in mijn leven. Hij vertelt me dat ik me na een workout beter zal voelen dan ervoor of dat ik na een paar uurtjes lummelen toch echt wel aan de bak moet als ik nog wat wil bereiken…

De dictator

De doorzetter moet al eens plaats ruimen voor de dictator. Dat is nogal is mijn geval nogal een mierenneuker die erg op structuur gesteld is. Alles moet volgens zijn planning verlopen: sporten volgens een streng schema, geen junk food eten, handelen volgens het perfecte plaatje.

De dictator is de stem die me door blessures heen zou laten trainen en me op elk feestje aan de kant zou zetten. Hij is ook degene die me op drukke dagen zelfs ’s avonds geen rust gunt omdat er nog wasjes gedraaid moeten worden of facturen betaald moeten worden. Naar deze stem luister ik soms nog een beetje te veel omdat het moeilijk is om de grens met de doorzetter te zien. Op welk punt is genoeg, genoeg geweest? Misschien is mijn dictator gewoon mijn doorzetter die, bij wijze van spreke, xtc heeft genomen. Af en toe gaat ie even in overdrive…

De wetenschapper

Deze stem is rationeel, maar ook lief en begripvol. Die laat me op het einde van de drukke dag op de bank hangen of geeft aan dat je met serieuze pijn in je billen van de looptraining, geen interval training in het zwembad erachteraan moet plakken. Tegelijk beseft deze stem bijvoorbeeld ook dat zelfs ik van drie stukken taart op een gewone dinsdagnamiddag niet gelukkig zal worden. Logica en begrip staan voorop.

Het zandmannetje

Ook de wetenschapper kan doorslaan tot het een zandmannetje wordt. Dan krijgt ie net iets te veel begrip. Het zandmannetje neemt ook niet graag risico’s en zou me nooit eens tot het uiterste laten gaan. Die vindt het prima als ik een hele dag lig te Netflixen en de twee dagen daarna ook nog eens hetzelfde doe. Die zou een zak chips als avondeten beschouwen en vindt het na 10 baantjes in het zwembad ook wel weer prima. Als ik ga shoppen, zou deze stem me in de solden alles laten meenemen zonder te passen want ‘je mag jezelf ook wel eens verwennen.’ Deze stem is bij mij het minst aanwezig: mezelf overdadig belonen, ligt niet in mijn karakter.

De voorzitter?

Marloes heeft het in haar artikel vervolgens over een voorzitter, die alles in goede banen leidt. Die vormt de kern van je persoonlijkheid: dat ben jij. De voorzitter snoert bepaalde stemmen de mond en laat anderen meer aan het woord in bepaalde levensfasen. Zo kan het af en toe handig zijn om de dictator aan het woord te laten: aan het einde van de marathon bijvoorbeeld, of als je in het wagentje van een achtbaan stapt en echt, echt niet durft! Op zo’n punten kan gewoon doen wat een stem zegt, zonder rationaliteit, behoorlijk handig zijn.

Op andere punten kan het dan weer nodig zijn om een heel pak liever te zijn voor jezelf en het zandmannetje eens lekker toe te laten. Na een sprint op het werk, kan ik gerust een weekend niets nuttigs doen. Alleen zo kan ik weer opladen om vol inspiratie aan de volgende werkfase te beginnen.

Voor mij zijn de doorzetter en de dictator de belangrijkste stemmen: die leiden mij het meest in mijn leven omdat ik best wel spartaans plannen maak. Toch mag ik daar gelukkig bij zeggen dat de wetenschapper de laatste jaren (en zeker maanden) serieus z’n zegje mag doen! Een fijne vooruitgang!

Welke stemmen zitten er in jouw hoofd?

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s