7 dingen die je herkent als je een fijne kindertijd hebt gehad

Ik heb er hier wel vaker over geschreven: kindertijd! Deze periode dragen we zo mee in ons leven en ik denk er nog elke dag aan terug… Ik hoef maar pannenkoeken te ruiken of een boek van Roald Dahl open te slaan en ik ben weer terug in de jaren ’90! Een heerlijke tijd en ik beschrijf hier dan ook graag 7 dingen die je kan herkennen als je een fijne kindertijd hebt gehad (in de jaren ’90). 

  1. Steeds dezelfde film opnieuw kijken

Wie kon dat nog als kind? Elke dag dezelfde film opnieuw kijken? Nu kies ik nog maar zelden om een film meer dan 2 of 3 keer te zien, maar toen was 20 dagen Robin Hood of Matilda na elkaar echt geen uitzondering. Blijkbaar kan je als kind het gevoel dat je krijgt als je een boek of film voor het eerst leest/ziet steeds opnieuw opwekken… Als volwassene verdwijnt dit vermogen helaas… Al zou ik er veel over hebben om die capaciteit te bewaren!

2. Buiten spelen en uren opgaan in een spel om dan met rode wangen weer binnen te lopen

Ik moet hier nog aan toevoegen: en daarna een warme choco drinken!

 

3. Je zakgeld gebruiken om snoepjes te kopen (of maandenlang te sparen voor iets cool)

Als 8-jarige was er een periode dat ik elke week 40 frank (ongeveer 1 euro nu) aan zakgeld kreeg en dat was toen net genoeg voor een zak zure matjes van Haribo. Ik hoef je niet te vertellen dat die er elke week op woensdag schaamteloos aan ging! Deze snoepperiodes werden afgewisseld met fases waarin ik opeens fanatiek spaarde voor een nieuw computerspel… Ik ben er overigens nooit in geslaagd dat met 40 frank per week bij elkaar te sparen…

 

4. Geloven in Sinterklaas en de paashaas

Het feit dat Sinterklaas of de paashaas langskwamen, zijn de reden dat ik in puntje 3 nooit lang genoeg kon sparen. Voor ik het vereiste bedrag bij elkaar had, kwamen de goede man of het vrolijke knaagdier immers al langs! En daar horen cadeautjes vol verlangen bij! De weken ervoor plakte ik dan uren plaatjes uit de reclameboekjes in brieven (aan Sinterklaas) of op lijstjes. De nacht zelf kon ik tot ik een jaar of 9 was (ja, ik heb daar lang in geloofd) niet slapen van spanning! Altijd maar luisteren of ik hoeven of het dak of klokkengeluiden hoorde. Zo leuk!

5. ’s Avonds in slaap vallen in de auto op weg naar huis en wakker worden in je bed in de ochtend.

Pure magie!

6. Vrijdag frietdag en dan F.C. De Kampioenen kijken

Op vrijdag aten wij vroeger ALTIJD frietjes, alleen het bijhorende vleesje verschilde wel eens van kipnuggets, over bitterballen (uitlepelen) naar een bamikroket in mijn studententijd. JUM. Tot ik een jaar of 10 was, volgde daarna F.C. De Kampioenen tussen mama en papa in terwijl de kat op schoot spinde. Ondertussen kan ik dat programma eigenlijk amper nog verdragen, maar ik was dus ook zo’n kind die de voorspelbare mopjes en scenario’s te gek vond!

7. Kampen bouwen in de achtertuin en racen tegen de struisvogel

Wij hadden het geluk een bos en een struisvogel (2 zelfs, eigenlijk) in onze achtertuin te hebben. Niets leuker (en gevaarlijker) dan een groot kamp te bouwen in de kooi op een hoogte waar dat beest niet bij kon en dan op ‘missie’ te gaan naar de overkant van het bos. De eerste die het hek kan tikken en al z’n ogen en vingers nog had, won!

Wat waren jouw fijne jeugdmomenten?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s