Hoe stel je een weekmenu op?

Al zolang sinds ik alleen woon, maak ik een weekmenu op. Toen ik student was, begon ik daarmee om mijn budget een beetje beter te beheren, maar ook daarna was het nog handig. Intussen woon ik niet meer alleen, maar toch vind ik het nog steeds handig om voor een week te bepalen wat we gaan eten. Hoe doe ik dat dan?

  1. Maak een duidelijk schema met eetmomenten aangepast aan je levensstijl.

Ik eet drie hoofdmaaltijden en 3 tussendoortjes per dag. Dat zie je weerspiegeld in mijn weekmenu. Zelf vul ik alleen mijn ontbijt, lunch en avondmaal in. De tussendoortjes kies ik de avond ervoor als ik mijn lunchbox maak en daarin kan ik lekker variëren. Er liggen altijd snoepgroente, verschillende soorten fruit, kleine potjes yoghurt en muesli- en eiwitrepen in de voorraadkast.

Verder kijk ik ook naar mijn sportmomenten. Op dinsdag, woensdag, vrijdag en zaterdag vallen mijn zwaarste trainingen waarbij ik veel koolhydraten gebruik. Mijn tussendoortjes, maar ook mijn hoofdmaaltijden moeten dan wat groter zijn. Daar hou ik rekening mee.

2. Vul bijzondere maaltijden alvast in

Een dagje niet op kantoor voor werk, verjaardagen, etentjes met vriendinnen,… Ik plan ze allemaal op voorhand lekker in. Natuurlijk is er ruimte voor flexibiliteit, maar over het algemeen eindig ik zelden met een overvolle koelkast aan het einde van de week. Ik heb namelijk een gruwelijke hekel aan voedselverspilling.

3. Hou rekening met de rest van het gezin.

Ik woon samen met een vriend die niet zo houdt van mijn ietwat strikt gezonde levensstijl. 5 avonden in de week eten we samen; voor ontbijt of lunch hoef ik met hem alleen op zaterdag rekening te houden. Dat weerspiegelt zich in het weekmenu: op avonden die we samen eten, kies steeds voor maaltijden die ons beide bevallen of die we met kleine wijzigingen aan ieders smaak kunnen laten beantwoorden.

4. Werp een blik op de promo’s

Ik blader graag door de reclameboekjes: zo ben ik meestal ook op de hoogte van de interessante aankopen als ik het weekmenu opstel. Ik ben absoluut niet het type dat in bulk gaat aankopen of dingen eet die niet lekker zijn omdat het goedkoop is, maar als je favoriete product toevallig in de aanbieding is, zet ik dat misschien een keertje extra op het menu.

5. Hou rekening met de timing van de boodschappen

Ik ben, naast kok en menuplanner, ook verantwoordelijk voor de boodschappen in het huishouden… Gewoon omdat dat de leukste klusjes zijn. Verder is het ook wel handig in verband met planning als jij bepaalt wanneer de koelkast vol zit. Zo doe ik boodschappen op vrijdag voor het weekend en op maandag voor de werkweek. Zo komt het zelden voor dat een maaltijd niet kan doorgaan omdat de juiste ingrediënten niet in huis zijn. Gezien de recepten niet uitgewerkt staan in mijn menu, is dat ook wel het handigst.

6. Hou rekening met restjes

Als alle avondmaaltijden al ingepland zijn, begin ik met mijn lunches. Mijn vriend neemt zelden wat mee naar werk terwijl ik dat altijd doe. Soms kook ik dan wat meer de dag ervoor met oog op de lunch van de dag erna. Of hou ik er rekening mee dat er een stukje veggieburger of vis over zal zijn voor in de salade op het werk.

7. Plan je kook momenten in

Ik kook graag en neem er dan ook de tijd voor: het is echt mijn ontspanmomentje in de avond. Het spreekt echter, denk ik, een beetje vanzelf dat het onnodige stress veroorzaakt als je nieuwe ingewikkelde recepten inplant op avonden waarop je sowieso al geen tijd hebt. Op avonden dat ik nog moet werken na het eten, kies ik graag voor een soepje met een boterham met kaas of een simpele couscous. En op woensdag kook ik standaard niet omdat Eliot dan weg is en ik daar na een uur zwemtraining ècht geen energie meer voor heb. Dan maak ik de dag op voorhand wat klaar of eet gewoon ontbijt als avondeten. All day breakfast: love it!

8. Vries in als je echt geen tijd hebt.

Zoals ik al zei, kook ik op woensdagavond nooit, maar ook op andere dagen kan het al eens te hectisch zijn. Vaak neem ik dan op zondag- of maandagavond de tijd om heel uitgebreid te mealpreppen en eventueel enkele maaltijden in te vriezen om de rest van de week door te komen. Heerlijk als je dan na een lange dag thuiskomt en toch nog een homecooked maaltje kan eten.

Stel jij een weekmenu op? Wat zijn jouw tips and tricks? En wat staat er vaak op het menu?

4 gedachten over “Hoe stel je een weekmenu op?

  1. Toen we nog met 5 mensen thuis waren kon ik beter plannen dan met de wisselende 2/3/4/5 eters. Ik heb het losgelaten. Ik vries vlees wel in kleinere porties in zodat ik wat bij kan nemen als er onverwacht maar altijd welkom hongerige studenten willen aanschuiven.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s