Go or no? Je eten ‘tracken’

Je hoort er veel meningen over het ‘tracken’ van je eten: bijhouden hoeveel je binnenkrijgt qua voedingswaarden. Sommigen zweren erbij en houden graag een vinger aan de pols. Anderen vinden het maar een hoop gedoe en luisteren liever naar hun lichaam. De voordelen, de nadelen en mijn mening… je leest het hieronder. 

woman using space gray iphone x

Voordelen

De voordelen van een eetdagboek bijhouden, lijken me redelijk voor de hand liggend… Tenminste als je net als ik toch wel bezig bent met wat je in je lijf gooit. Ik hou ervan de boel een beetje onder controle te houden en meten is weten. Het is duidelijk en je kan jezelf moeilijk voor de gek houden.

Een van de dingen die ik er belangrijk aan vindt, is het besef wat er in bepaalde producten zit of net niet zit. Soms vallen producten in vet of in caloriewaarden een pak hoger uit dan ik zelf zou denken. Dat is vaak het geval bij noten of bepaalde snacks die ik anders gedachteloos in mijn mond stop…

Verder voel ik me meestal ook wel iets geruster als ik netjes alles invoeg aan het einde van de dag en kan vaststellen dat ik gezond en lekker gegeten heb. Als ik geen weekmenu’s opstel, of eet volgens mijn hongergevoel, draait dat meestal uit op een dagje opvreten wat er in de buurt komt. Als (nogal fanatieke) sporter heb ik namelijk altijd wel ‘een hongerke’.

Over dat sporten trouwens… Ik heb sterk de neiging om op zeer intensieve sportdagen te weinig te eten. Zeker na een zware intervaltraining in de ochtend gaat er de rest van de dag te weinig in. De volgende dag (of ’s avonds zelfs al) haal ik dat dan dubbel en dik in en dat mag je letterlijk nemen. Om dit soort situaties toch wat meer in evenwicht te houden, hou ik ook al eens graag een eetdagboek bij om die 700 extra verbrande calorieën er netjes aan te eten.

DSC_0451.jpg

Nadelen

Aan zo’n eetdagboek hangen natuurlijk ook heel wat nadelen vast. Zo neemt het heel wat tijd in beslag om alles bij te houden wat je eet. Je moet zoeken in de database als je een app gebruikt of alle kleine details opzoeken. Je kan ook moeilijk al je eten gaan afwegen of elk stukje brood of restaurantgerecht gaan invoeren. Dat is nu eenmaal geen leven.

Hierbij kom ik als vanzelf bij het volgende punt: als je bij vrienden of op restaurant gaat eten, is het erg moeilijk om in te schatten wat de caloriewaarde zal zijn. De salade van de brasserie om de hoek staat nu eenmaal niet in MyFitnesspal. Echt correct is zo’n getal aan het einde van de dag natuurlijk nooit…

Los van de databases van apps, is het ook gewoon moeilijk om exact te bepalen hoeveel kcal je op een dag verbrand hebt. En hoeveel vetten en eiwitten en koolhydraten je precies nodig hebt: nobody knows. Een lijf is nu eenmaal geen exacte wetenschap en op sommige dagen heb je meer honger en meer cravings dan op andere dagen. Zo’n app kan je dan al snel tot ongezonde gewoontes ‘dwingen’.

Tot slot komt ook het sociale aspect even om de hoek krijgen. Niemand die zich op een feestjes heeft laten gaan, wordt er gezelliger van om alles in te voeren in een app. Hetzelfde geldt na een nachtelijk bezoekje aan de frituur: het laatste wat je wil, is na je cheeseburger je smartphone erbij nemen om de schade vast te stellen. We moeten ook een beetje leven, toch?

food salad restaurant person

Mijn mening

Ik heb al een behoorlijk lange gebruiksgeschiedenis van trackingapps wat voeding betreft. In mijn eetstoornisperiodes vulde ik gewicht, sport en voedingswaarden tot op het kleinste detail, netjes in. Mijn eetstoornis is zelfs gedeeltelijk begonnen met Noom en een obsessie om de calorie-inname op het einde van de dag onder de 800 te houden!

Daarna volgde een periode waarin ik zo’n app absoluut niet mocht gebruiken van mijn diëtiste en omgeving. Ik heb ze dan 2 jaar niet op mijn telefoon gehad. Toen ik weer op gezond gewicht zat en helder kon nadenken, heb ik er wel weer eentje geïnstalleerd en gekoppeld aan mijn GarminConnect profiel.

Ik hou dus mijn voedingswaarden bij. Ik ben nu eenmaal een beetje een statistiekenfreak. Toch besef ik maar al te goed dat dit vaak een vertekend beeld biedt. Je kan nu eenmaal niet elke verbrande calorie, koekje bij de koffie of elke druppel olijfolie ingeven. Dat is niet menselijk. Ik neem de waarden dus met een dikke korrel zout. Daarnaast gebruik ik geen trackingapps in het weekend of op dagen met etentjes of traktaties op het werk. Dan laat ik het allemaal lekker los en dat houdt de boel in evenwicht.

Zoals veel mensen gebruik ik overigens MyFitnessPal, die je netjes waarschuwt als je te weinig eet, onrealistische doelen stelt etc. Ik ben echter erg benieuwd naar jullie mening, vooral gezien de opinies hierover sterk uiteen lopen. Laat je me dat hieronder weten?

3 gedachten over “Go or no? Je eten ‘tracken’

 1. Ik heb 2 jaar geleden 3 maanden 2 apps tegelijk bijgehouden: Weight Watchers en Eetmeter van het Voedingscentrum. De eerste om af te vallen en de tweede om te controleren of ik genoeg voedingsstoffen binnen kreeg omdat ik ook in training was voor een marathon. Ik heb er veel van geleerd. Ik heb mezelf snel aangeleerd gewicht en hoeveelheid te schatten want ik wilde geen neuroot worden op dat gebied. Vooral omdat er bij mij ook 3 pubers aan tafel zitten wilde ik normaal met eten omgaan. Ik ben er ook snel mee gestopt maar nog wel steeds op een goed gewicht.

  Like

  1. Dat is goed gelukt dan! Hopelijk krijg je er veel steun van bij je familie! Ik vind dat het snel verslavend kan worden, maar nu zo na een weekendje weg besef ik dat ik het steeds meer los kan laten! Zijn wij even goed bezig:-)

   Geliked door 1 persoon

 2. Nope, hier geen eten tracken. Not at all zelfs. Ik vertrouw op mijn lijf, de signalen dat het me geeft en mijn gezond verstand. Heb ik honger, dan eet ik gewoon. En ondertussen weet ik al goed genoeg wat wel en wat niet gezond is. En wat ik doorheen een dag ongeveer moet eten om het, in combinatie met het sporten, gezond te houden en ervoor te zorgen dat ik niet te weinig eet. En er zijn sowieso dagen dat ik teveel calorieën inneem, maar daar lig ik eerlijk gezegd niet wakker van. Dat wordt er sowieso wel weer afgesport. En voor hetzelfde geld eet ik de dag erna gewoon wat minder omdat ik minder honger heb enz.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s