Hoe maak je een familiekookboek? (+recept)

Dit lijkt misschien op een soort DIY- tutorial, maar eigenlijk is dit artikel vooral een ode aan het kookboek dat we zelf afgelopen maand gefabriceerd hebben. Het staat helemaal vol met de recepten van mijn grootmoeder, die in onze familie toch wel legendarisch zijn. Het verhaal van het ontstaan van het boek, gaat echter een paar jaar terug en dat ga ik hier met jullie delen. 

Het idee

Twee jaar geleden stond ik met ‘ons moeder’ aan het aanrecht aardappels te schillen. Ik vertelde haar dat de band met ‘ons meter’ toch wel verbeterd was de laatste jaren. Als puber begreep ik haar niet en zij mij ook niet zo, denk ik. Die fase hadden we nu al lang achter gelaten. Het was alsof ik nu pas zag wat voor sterke vrouw mijn grootmoeder was… Een gezin met 4 kinderen (en een af en toe brommige vader) eten geven, een huis helemaal proper houden en daarnaast ook nog eens wat uit werken gaan en kledij voor de halve buurt stikken… Wat een vrouw! Zelf het trouwkleed van ‘ons moeder’ heeft ze met pofmouwen en al gemaakt.

En daarnaast ook nog eens een dame vol klasse: haar in de krul en vouw in broek (of in de rok)… Zelfs na haar trombose reisde ze per vliegtuig Europa door om haar oude dag nog een stukje van de wereld te zien. Je zou haar eens over Pisa en Lucca moeten horen vertellen!

Ik zei tegen ‘ons moeder’ dat er rond ‘ons meter’ zowaar bijna een lifestyle magazine voor de moderne vrouw gemaakt kan worden! En toen gingen de tandwieltjes in mijn hoofdje aan het werk. Van mode ken ik te weinig, dus een echt tijdschrift zou het niet worden. Een kookboek, dat moest nog wel lukken!

De uitwerking

De kookkunst van mijn oma beperkte zich niet tot haar eigen keuken. Op de tafel van kinderen en kleinkinderen kon je haar gerechten regelmatig terugvinden, net als op de koffietafels of eretafels van bruiloften in de lokale parochie. Daarnaast vermoed ik dat op de chirokampen sommige van de recepten nog steeds op de hare gebaseerd zijn. Het is echter wel zo dat die recepten, zoals bij vele oma’s, vooral in het hoofdje van de grootmoeder in kwestie zitten.

Nu wilden we ook dat het kookboek voor meter een verrassing zou zijn, maar is het ook zo dat we geen zeeën van tijd hadden. Als je grootouders in de 80 zijn, moet je met zo’n dingen niet al te lang meer wachten. Het was dus een kwestie van subtiel en op korte tijd alle recepten te ontvreemden.

IMG_20180712_150427188.jpg

Alle excuses waren goed. Eliot was opeens vaak zwaar verkouden, waardoor ik alle soeprecepten nodig had. De andere familieleden werden ingeschakeld om herinneringen op te halen aan feesten van vroeger en zo stiekem naar een recept te vragen… Sommigen gingen zelfs wat minder subtiel te werk en vroegen gewoon hun lievelingsgerecht nog eens te maken terwijl ze goed op de vingers keken om alle ingrediënten te ontrafelen. Tot slot zorgde onze herdershond Floor voor de ultieme afleiding waardoor ik ‘den boek van den boerinnenbond’ kon ontvreemden en fotograferen om de laatste details te ontfutselen.

De verwerking

Daarna volgden nog enkele maanden verwerking… Al die recepten moesten in min of meer dezelfde vorm worden gegoten met ingrediëntenlijst en bereidingswijze. Vergeten ingrediënten werden toegevoegd en de zoektocht naar foto’s van kokende oma in het archief werd opgestart.

Daarna liet Eliot zijn kunsten nog even op het hele document los: hij kreeg namelijk de kriebels van het lettertype en de illustraties. Een paar weken later was alles opeens dubbel zo mooi. Wat een grafisch ontwerpje al niet kan doen! Intussen was ik op zoek gegaan naar een drukker. Uiteindelijk koos ik ervoor om niet met een internetdrukkerij te werken, maar wel met Belgische boekbinder uit Herentals. Alles wordt hier met de hand genaaid (niet gekleefd, bah!) en de harde kaft was voor mij ook een must. Bovendien controleerde hij zelf alle afbeeldingen, bladspiegel etc. zodat er zeker niets wegviel. Dat vond ik erg belangrijk, ook al kostte het een pak geld. Wie vindt zo’n herinneringen ook onbetaalbaar?

Een kleine 2 weken later zat er het pakketje al in de bus en ik ben er onbeschaamd trots op dat het gelukt is. En gerustgesteld dat de recepten nooit verloren zullen gaan! Ik denk dat elke familie zo haar recepten heeft en die van ons zijn nu mooi ‘vereeuwigd’ in ons wonderboekje. Ik kan niet wachten tot meter jarig is om haar de grote verrassing persoonlijk te overhandigen.

Een recept: bramenconfituur met munt

Ingrediënten (een pot of acht)

  • 1 pak geleisuiker (hoeveelheid afhankelijk van verhouding met fruit)
  • 1 kilogram bramen: vers of diepvries
  • Muntblaadjes, gespoeld en in stukjes gesneden.

Bereidingswijze

  • Neem een pak geleisuiker en kijk op de verpakkingstekst wat de verhouding moet zijn tussen hoeveelheid fruit en de suiker: bijvoorbeeld: 500 gr suiker + 1 kilo fruit.
  • Indien diepvriesbramen: eventueel ijs er af spoelen en bramen laten ontdooien. De bramen even licht aan de kook brengen met een flinke portie munt er aan toegevoegd.
  • Iets laten afkoelen en dan alles door een chinois fine zeven om de bramenpitjes er uit te krijgen. Dat is wat geduldwerk, je hebt er nogal wat afval van (pitten en zo) die je aan de kippen kunt voeren maar ook niet te veel want anders krijgen ze diarree (dixit ma)! Zonder pitten heb je wel lekkerdere confituur. De steeltjes van de munt haal je er ook uit, de blaadjes zijn inmiddels grotendeels vergaan.
  • Bij het halfwarme restsap voeg je nu geleisuiker toe (lees de verhouding op de suikerverpakking). Mengen en 3 (drie!) uren laten rusten.
  • Breng nu de confituur in wording opnieuw aan de kook, laat een 3 à 4 minuten koken en let op dat de boel niet aanbrandt.
  • Giet de warme confituur in glazen bokalen die je tot aan de rand vult. Dek af.
  • Voilà, zo simpel kan het leven zijn.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s