Hardlopen met je hond? 8 tips.

Bestaat er iets leuker dan gaan lopen met je hond? Ik hou ervan om op zondagochtend vroeg mijn loopschoenen aan te trekken en de koude buitenlucht in de rennen. Sinds een kleine twee maanden hoef ik nog maar de loopriem vast te pakken, of Floor staat al naast mij te stuiteren om mee te gaan. En daar houdt ze eigenlijk niet mee op tot we 5 kilometer later weer aan de voordeur staan. Wat heb ik van de afgelopen maanden geleerd?

  1. Kies de juiste afstand/snelheid voor je hond

Elk hondenras is anders qua bouw en dus ook qua voorkeur voor de afstand en de duur van je loopje. Floor is als herdershond uitstekend geschikt voor langere afstand, maar liefst wel over de bospaadjes en/of weiland. Ze houdt ook wel van een hindernis hier en daar.

Op Runnersworld vind je een lijstje met de aangewezen afstanden en soort loopjes voor jou hond.

2. Leiband of los?

Zoals je hierin kan lezen zijn borders ook uiterst zachtaardig naar andere wandelaars of lopers toe. We komen die zelden tegen gezien we voor 7 uur op zondagochtend gaan rennen. Vandaar maak ik soms de keuze om haar van de leiband te laten op plaatsen waar ik goed overzicht heb: weilanden met uitzicht met meer dan 500 meter. Ik draag dan altijd snoepjes mee om haar eventueel terug te lokken als we toch iemand zouden tegenkomen, maar dat is nog nooit nodig geweest. Een jaartje hondenschool heeft z’n werk goed gedaan;-). Ze luistert uitstekend.

34082_pla_hands_free_joggingleine_hs_01_1

Bij koeien of paarden, op drukke tijdstippen of in natuurgebieden hou ik haar wel aan de leiband. Ik gebruik dan deze loopleiband. Overigens vind ik het geen overbodige luxe om wat rug- en core-oefeningen te doen om tegengewicht te kunnen bieden tegen de trekkracht van Floor.

3. Draag verlichting

Zowel Floor als ik dragen in deze donkere dagen verlichting en dat vind ik ontzettend belangrijk. Op weg naar het bos, lopen we langs de weg en dan wil ik zeker zijn dat we gezien worden, maar Floor is een grotendeels zwarte hond… Dan vind ik extra verlichting aan haar halsband geen overbodige luxe.

4. Bouw rustig op

Border Collies mogen pas vanaf een jaar beginnen meelopen en dat hebben we gerespecteerd. Lijkt me voor de hand liggend als je de groei van je hond niet wil verpesten.

Borders kunnen afstanden tot 30 kilometer aan als ze graag hardlopen, maar een goede opbouw is vereist. Op internet vind je tal van schema’s… Aanvankelijk ging ik op zondagochtend een kilometer of 4 met Floor wandelen. Daarvan zijn we kort stukjes beginnen rennen toen ze 11 maanden was. Sinds ze één jaar is, loopt Floor de 4 à 5 kilometer aan een zeer rustig tempo mee.

5. Jij bepaalt het tempo

Net zoals bij de afstand geldt dat je het tempo moet opbouwen. Je moet samen een goed ritme vinden. Bij Floor en mij ligt dat rond de 7 min/km. Dat is voor ons allebei comfortabel. Aanvankelijk liep Floor soms afstandjes dubbel of bleef ze wel eens lang hangen om mij dan voorbij te sprinten (als ze los loopt), maar nu ze aan het ritme gewend is, gebeurt dat niet meer.

6. Let op tekenen van vermoeidheid

Deze vind ik erg belangrijk: alle schema’s ten spijt, is elke hond anders. Ik laat Floor niet doorrennen als ze niet meer wil. Tenminste, dat is het voornemen. Het is nog nooit nodig geweest om te stoppen, al komt ze wel af en toe knuffelen en dan rusten we even uit tot ze aangeeft verder te willen. Ik denk dat het nodig is om hier vooral je verstand te gebruiken: Floor is een ontzettende people pleaser en ik hou dan ook scherp in de gaten dat ze geen blessures of vermoeidheid vertoont, maar ondanks alles door wil gaan.

7. Kies voor de juiste ondergrond

Net zoals mensen hebben honden ook baat bij een goede ondergrond: zachte bosgrond. Asfalt is dan weer minder goed voor hondenpootjes, zeker als het erg warm is! Jij zou dan ook niet met je blote voeten op hete pek gaan lopen, ofwel?

8. Verzorging achteraf

Zodra we terug zijn van onze 5k, bied ik water en eten aan. We lopen meestal voor haar ontbijt, dus dat is de normale ochtendprocedure. Toch probeer ik de rest van de dag in het oog te houden dat ze voldoende drinkt en geen blessures vertoont. Dat is eigenlijk nog nooit het geval geweest, al doet ze misschien wel een extra dutje in de namiddag op zondag…. Maar alleen als het op de schoot van haar baasje kan natuurlijk. Gekkerd!

img_20180916_080126820

6 gedachten over “Hardlopen met je hond? 8 tips.

  1. Leuk om te lezen! Bij Loki en mij gaat het ook steeds beter en beter! Ze loopt enkel de eerste 2-3minuten zoals een husky die een slede vooruit moet trekken, dus die extra coretraining is een goed idee!! Maar daarna komt ze gezellig naast me huppelen. Het lijkt wel of ze rustig aan het wandelen is met het gemak dat ze naast mij draaft! Maar we doen ons best om niet te hard van stapel te lopen en langzaam op te bouwen! Veel plezier er mee!

    Like

    1. Same bij ons! Het gaat ook steeds sneller dat ze niet meer trekt. Afgelopen zondag kwamen we wel een onverwacht konijn tegen! Ik moest ZO hard lachen om Floor. Ze was megabang en dat was nochtans superpluizig enzo :-D. HAHAHA

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s