Favoriete boeken van de afgelopen maanden

Ik schreef vorige week al over mijn favoriete theesoorten, maar bij de herfst duiken we daarbij ook nog eens graag onder een dekentje met een boek. Sinds ik een abonnement heb op Storytel, moet ik toegeven dat het hek echt van de dam is. In plaats van 1 boek, ‘lees’ ik er nu gemakkelijk 2 à 3 per week uit. Tijdens de poetsbeurt, op de fiets of tijdens een ochtendwandeling… Ik ben eigenlijk altijd wel een of ander boek aan het luisteren. Hier zie je de meest opvallende boekkeuzes van de afgelopen tijd! 

9200000079416369_1

 • Haruki Murakami – De moord op Commendatore. Deel 1 Een Idea verschijnt

In ‘De moord op Commendatore’ van Haruki Murakami neemt een zesendertigjarige portretschilder zijn intrek in een oud atelier in de bergen ten zuidwesten van Tokio. Hij is onlangs gescheiden, na zes jaar huwelijk. Behalve door hartzeer wordt hij geplaagd door een ‘painter’s block’. Hij hoopt in het afgelegen atelier tot rust te komen en zijn inspiratie terug te vinden, maar het loopt anders. Een mysterieus schilderij lijkt tot leven te komen. Vanuit een heuvel in het bos achter het huis klinkt ’s nachts het geluid van een bel. Een flamboyante buurman biedt hulp, maar hij heeft zijn eigen agenda. Het leidt tot een zoektocht waarin de hoofdpersoon met zijn diepste angsten wordt geconfronteerd.

Met stip op nummer één voor mij! Dit boek las ik nog toen we in Japan waren en ik denk niet dat je Murakami op een betere plek kan lezen dan met uitzicht op de groene Japanse maple trees. Het is een echte Murakami: een realistische wereld waartoe steeds meer vreemde ‘magische’ elementen doordringen. Alleen lezen als je tegen een flinke dosis geheimzinnigheid kan dus! Ik kijk al ZO uit naar deel 2, al zal ik dat vermoedelijk niet in Osaka lezen.

dagboek-van-een-geisha-3__large

 • Dagboek van een Geisha – Arthur Golden

Met de wijsheid van een vrouw die het einde van haar leven nadert, vertelt Sayuri haar levensverhaal. Dat verhaal begint in 1929, in een vissersdorpje, op het moment dat Sayuri’s leven een dramatische wending neemt. Haar moeder is ziek, haar vader oud en versleten. Door een bizar ongeluk komt ze onder de aandacht van meneer Tanaka, de rijkste man van het dorp, die haar vader weet over te halen zijn acht jaar oude dochter aan een geishahuis in Kyoto te verkopen. In het decadente hart van Kyoto maakt Sayuri zich de vaardigheden van een geisha eigen. Achter een façade van luxe wordt zij met harde hand opgeleid in de kunst van het vermaken en verlokken van machtige mannen. Maar wanneer de Tweede Wereldoorlog uitbreekt en de geishahuizen hun deuren sluiten, moet Sayuri haar leven opnieuw inrichten en haar vaderland verlaten.

We blijven even in de Japanse sfeer, hè! Vanwege mijn interesse voor Japan & Kyoto kwam ik bij Dagboek van een geisha terecht. Dit boek beschrijft een hele levensloop, waar ik erg van hou. Geen plotse happy ends, maar een verhaal als de rollercoaster van het leven: met ups and downs.

De sfeer in dit boek vindt ik fantastisch. In no time liep ik zelf weer tussen de vrouwen in Kimono in de straten van Kyoto. Ik vind het een boek dat je enorm voor je ziet terwijl je het leest! Daar zal de stem van Inge Ipenburg, die het boek op Storytel heeft ingelezen, ook wel wat mee te maken hebben.

download

 • Juffrouw Jane – Brad Watson

In Juffrouw Jane vertelt Brad Watson het verhaal van Juffrouw Jane Chisolm, geboren in het rurale, vroeg-twintigste-eeuwse Mississippi, die een aangeboren afwijking had die haar ongeschikt maakte voor waar vrouwen in die tijd en omgeving toe dienden: seks, huwelijk en kinderen. Maar Jane groeit allerminst op als een slachtoffer, ze is een nieuwsgierig kind, later een jonge vrouw die tegen haar fysieke grenzen aanloopt, maar zich er niet op voorhand door laat beperken: ze wil naar school, bezoekt de plaatselijke dansavondjes, beleeft een eerste verliefdheid. Haar nuchtere oudere zus, haar stugge vader, haar soms depressieve moeder, en met name de voor die tijd heel openhartige dokter Thompson dragen op hun manier ertoe bij dat zij een vrouw wordt met een wilskracht en levenslust die haar juist vrijer maken dan de meeste van haar leeftijdgenoten.

Dit boek is een lesje in girl power en optimisme. Veel vrouwen met de problemen van Jane zouden zich al snel verstoppen achter de façade die hun familie biedt. Jane doet dat niet. Ze aanvaardt zichzelf na enige tijd volledig en leeft volgens haar eigen principes. Ik hou erg van verhalen die een heel leven beschrijven (net als bij Memoires van een geisha) en kon het dan ook moeilijk wegleggen.

9200000026240445

 • Pogingen iets van het leven te maken: het geheime dagboek van Hendrik Groen

Hendrik Groen mag dan oud zijn, hij is nog lang niet dood en niet van plan zich eronder te laten krijgen. Toegegeven: zijn dagelijkse wandelingen worden steeds korter omdat de benen niet meer willen en hij moet regelmatig naar de huisarts. Technisch gesproken is hij bejaard. Maar waarom zou het leven dan alleen nog maar moeten bestaan uit koffiedrinken achter de geraniums en wachten op het einde? In korte, ogenschijnlijk luchtige, maar vooral openhartige dagboekfragmenten laat Hendrik Groen je een jaar lang meeleven met alle ups en downs van het leven in een verzorgingshuis in Amsterdam-Noord. Op de laatste dag van het jaar zal het nog moeilijk zijn om afscheid nemen van dit charmante personage…

In Nederland was dit boek al langer een hit… Ik denk dat het zo goed is omdat het zo herkenbaar is: de meeste mensen hebben er een hekel aan om in bejaardentehuizen rond te wandelen. Het blijft toch een soort ‘laatste halte’. Het dagboek van Hendrik vormt daartegen een hoopvol evenwicht: wie weet zijn wij die uitzondering op de regel die erin slagen min of meer waardig oud te worden?

Voor de echte enthousiastelingen: in Nederland werd er ook een serie van het boek gemaakt! En er is een vervolg dat ook op StoryTel staat.

9200000051781062

 • De vintage winkel – Stephanie Lehmann

Amanda Rosenbloom, eigenares van kledingboetiek Astor Place Vintage, krijgt van een oude dame een grote kist vol kleding aangeboden. Een routineklus, zo lijkt. Tot ze een ingenaaid dagboek vindt dat het leven onthult van Olive Westcott, een jonge vrouw die in 1907 vanuit de provincie naar New York verhuisde en ervan droomde kledinginkoper bij een groot warenhuis te worden. Naarmate Amanda meer leest over Olive, ontdekt ze dat haar leven en dat van Olive veel meer met elkaar verweven zijn dan ze had kunnen denken.

Tja, een fijn tussendoortje! Chicklitvoer waarbij een deel van het verhaal zich afspeelt aan het begin van de 20ste eeuw. Heerlijk, die sfeer!

download (2)

 • Achter gesloten deuren – B.A. Paris

Iedereen kent wel een echtpaar als Jack en Grace: hij is knap en rijk, zij is charmant en elegant. Mensen om jaloers op te zijn, als je ze niet aardig zou vinden. Je zou Grace beter willen leren kennen. Maar dat is moeilijk, want Grace en Jack zijn altijd samen. Sommigen zouden dit ware liefde noemen. Anderen zouden zich misschien afvragen waarom Grace nooit de telefoon opneemt. En waarom ze nooit op visite komt, ook al werkt ze niet. En waarom een slaapkamer van hun huis tralies voor het raam heeft.

Sommige lezers zijn niet zo’n fan van de boeken van B.A. Paris, maar ik vond Achter gesloten deuren ZO spannend! Aanvankelijk vroeg ik me af hoe een verstandige vrouw zich in godsnaam zo kan laten opsluiten, maar na een tijdje kreeg ik toch meer empathie met het personage. En met die inleving groeide de spanning!

download (1)

 • Nog een keer feest – Liane Moriarty

Sophie erft van de tante van een ex-vriendje(!) een huis op Scribbly Gum Island, een eilandje voor de kust van Sydney, een verrast iedereen door er te gaan wonen.
Er is een vreemd soort charme aan het eiland: er is in 1932 een baby gevonden, van wie de ouders spoorloos zijn verdwenen. Dit Baby Munro-mysterie houdt inmiddels hele generaties in de greep, en wordt levend gehouden met rondleidingen in het Munro-huis (‘een fluitende ketel op het vuur,m een nog warme cake op het aanrecht’) en jaarlijks een groot feest (op de dag van de verdwijning). Baby Munro zelf is inmiddels een oude dame en het mysterie is nooit opgelost.

Nog een van mijn guilty pleasures op leesgebied zijn de boeken van Liane Moriarty… Dit was tot mijn spijt het laatste boek van haar dat ik nog niet gelezen had! Oh, ja, ik besef maar al te goed dat haar geheimdoenerij eigenlijk een goedkope truc is om je steeds maar verder te laten lezen, maar ik loop er met alle plezier telkens opnieuw in!

9200000040510957

 • De au pair – Maartje Fleur

Wat als de liefde van je leven niet het geluk brengt waar je op hoopte..?
Caroline laat haar studentikoze bestaan achter zich en gaat samenwonen met Arthur en zijn dochter Lois, in hun kapitale villa aan de rand van het bos. Nu heeft ze de man van haar dromen, een mooi atelier en geen geldzorgen.
Toch voelt Caroline zich er niet thuis. Arthurs huishoudster vindt haar een opportuniste, zijn dochter zit midden in de puberteit en hijzelf is wel erg vaak weg.
Als dan het levenloze lichaam van een vroegere au pair wordt gevonden, verandert Carolines droomwereld in een nachtmerrie.

Opvallend veel thrillers in deze periode! Valt het op dat het zomervakantie is geweest? De au pair sprak mij vooral aan door de cover, maar eerlijk gezegd vond ik die totaal niet bij het boek passen! Geen zwembaden of zomerse taferelen! Het is een – tamelijk voorspelbare – thriller die je lekker even tussendoor aan het zwembad leest.

9789460682674

 • De jaarclub – Linda Van Rijn

Het vijftienjarig bestaan van jaarclub Artemis mag niet ongemerkt voorbijgaan. En dus vertrekken Dominique en haar vriendinnen voor een lang weekend naar het winterse Wenen. Ook de partners mogen mee. Nadat ze overdag de sprookjesachtige stad hebben bezocht, is het ’s avonds een en al gezelligheid bij het haardvuur. De wijn vloeit rijkelijk en de jaarclubgenoten halen herinneringen op aan vroeger. Er wordt ook stil gestaan bij het overlijden van jaarclubgenote Daniëlle, die in haar eerste studiejaar volkomen onverwacht zelfmoord pleegde. Als een van de vriendinnen in aangeschoten toestand verkondigt dat Daniëlle opzettelijk van het dak is geduwd, blijkt al snel dat dat niet bij iedereen goed valt. Kennelijk is iemand in de groep bereid heel ver te gaan om de waarheid te beschermen…

Nog een ‘bwah’ thriller die ik alleen maar heb uitgelezen omdat ik altijd geleerd heb ‘mijn bord leeg te eten’. De grootste troef was volgens mij de locatie: Wenen. Verder vond ik er maar weinig aan.

9789026139550.jpg

 • Een leven na jou – Jojo Mojes

Na zes heftige maanden met Will geleefd te hebben, is Lou Clark is niet langer een doorsneepersoon met een doorsneeleven. Maar als een bizar ongeluk haar dwingt terug bij haar familie in te trekken, heeft ze het gevoel dat ze weer net zo vastgeroest zit als vóór Will haar wereld overhoophaalde.
In een poging zichzelf te dwingen uit haar veilige wereldje te stappen, meldt ze zich aan voor een groepscursus rouwverwerking. Haar medecursisten – vooral de aantrekkelijke Sam – helpen haar een nieuw perspectief te vinden. Tot iemand uit Wills verleden haar leven binnen stormt en opnieuw alles anders blijkt dan ze dacht. Kan Lou zich opnieuw uitvinden terwijl het lijkt of de hele wereld zijn best doet om haarzelf, haar familie en Wills familie vast te houden in het verleden?

Na Voor jou wilde ik het vervolg ook wel lezen. Moyes herhaalt voor mij dezelfde formule en ik heb het boek dan ook graag gelezen. Veel emotie zat er voor mij echter niet in. En mag ik mij even ergeren aan alle grapjes die het hoofdpersonage over sportende mensen maakt?! Ik snap best dat je geen zin hebt om van de bank te komen, maar niet elke sportieveling is een fanatiekeling of een gestoorde gek omdat ie wel hardloopt.

9200000085930847.jpg

 • Voor mij- JoJo Moyes

In ‘Voor mij’ heeft Louisa Clark besloten de stap te wagen: ze is alleen afgereisd naar New York, ervan overtuigd dat haar relatie met ambulancebroeder Sam dit avontuur zal overleven. In haar nieuwe baan wordt ze meteen in het diepe gegooid, want het leven van haar werkgever, de rijke familie Gopnik, speelt zich af in de hoogste sociale kringen. Daar ontmoet ze Joshua Ryan, die een onverwachte link met haar verleden blijkt te hebben…

Lou’s hart ligt bij Sam in Engeland, maar intussen speelt haar leven zich af in New York. Het wordt steeds moeilijker om de kloof te overbruggen. Zal Lou erin slagen om zichzelf niet te verliezen tussen deze twee werelden?

Onder het motto: als we dan toch bezig zijn… las ik ook maar meteen het vervolg Voor mij. Even goed vermakelijke lectuur en Lou leert zowaar hardlopen. Hoera! We krijgen maar 50 pagina’s grapjes over fitte mensen alvorens ze er zelf eentje wordt. Dikke duim.

 • Wat zou ik niet lezen op StoryTel?

Bed & Breakfast – Jet Van Vuuren

Na de dood van haar vader leeft Myrthe helemaal voor de wijngaard in de Achterhoek die ze heeft geërfd. Haar moeder heeft het gezin in de steek gelaten en als Myrthe in de krant leest dat zij is overleden, besluit ze naar de begrafenis te gaan. Hier ontmoet ze haar halfzusje, Eva. In korte tijd weet Eva zich in haar leven te dringen. Tegen de zin van Myrthe wil Eva een bed & breakfast beginnen, maar langzamerhand blijkt dat Eva heel andere plannen heeft.

Jezus, wat een slecht boek! Holle personages waarvan de psychologie voor geen meter te volgen is… Mijn tolerantie voor ‘mwah’ thrillers kent grenzen en die grens ligt hier. Het enige positieve punt? De border collie die in het boek komt, lijkt me best schattig, maar ik ben vermoedelijk bevooroordeeld.

Stromboli – Saskia Noort

Honderdduizenden lezers genieten wekelijks van de column van het schrijversechtpaar Sara Zomer en Karel van Bohemen, waarin ze ogenschijnlijk openhartig verslag doen van hun gezinsleven. Maar achter de façade van hun bohemienbestaan ettert al jaren een dagelijks leven vol afgunst, wrok en zelfs geweld. Na weer een nachtelijke uitbarsting is het genoeg: Sara besluit Karel te verlaten.

Al snel komt Sara alleen te staan – niemand wil nog iets met haar te maken hebben. Om haar leven weer op de rails te krijgen boekt ze een retraite op het idyllische Italiaanse vulkaaneiland Stromboli. Onder leiding van een wereldvermaarde goeroe geeft ze zich met een bont gezelschap lotgenoten over aan rollenspellen en oefeningen die steeds een stap verder gaan.

Het enige boek dat ik van deze heel reeks niet heb uitgelezen. Zegt voldoende toch? Bah!

Een gedachte over “Favoriete boeken van de afgelopen maanden

 1. Ben ook niet van de detectives 😂 maar heb erg genoten van deel een en twee van ‘de moord op de commendatore’. tijdens de zomervakantie. Ik lees ze want dat is voor mij als slechthorende veel fijner.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s