Nieuw loopschema: terug op koers?

Jaja, je leest het goed: ik heb een nieuw loopschema. Is alles dan in orde met de heftige gewrichtspijn en de andere vreemde symptomen waar ik mee te maken kreeg? Neen, en het jammere nieuws is dat dat ook niet in 1,2,3 zal gebeuren. Het goede nieuws is dat alles normaal wel zou moeten herstellen… op lange termijn… Het andere goede nieuws? We mogen weer lopen. 

Vlak voor onze reis naar Japan ging ik langs op de afdeling reumatologie in Aalst. Heel veel foto’s en heel veel scans later, mocht ik het ziekenhuis verlaten om dan 2 lange weken te wachten op de resultaten. Een beginnende reuma leek een van de hypotheses, maar er waren even veel andere kanshebbers…. Je kan je voorstellen dat de wachttijd best lang was…

In Japan leek alles relatief goed te gaan. Ja, ik moest regelmatig uitrusten en ik kon niet zoals op andere vakanties af en toe 25 km gaan lopen, maar ik had geen tonnen medicatie nodig en de wandelingen van een kilometer of 15 had ik totaal niet verwacht te kunnen maken. Ik kreeg er dan ook stilaan wat meer vertrouwen in.

Eenmaal terug in het land mocht ik opnieuw langsgaan bij mijn reumatologe. Zij wond er geen doekjes om: ik heb goed nieuws voor je! En toen volgde er een lange medische uitleg. Iets met omgezwikte enkels en verroken ligamenten en een scheve rug, hormonen, overbelasting en uitputting. Enfin, ik volgde het zelf allemaal niet zo zeer, kwamen er twee belangrijke dingen naar boven:

 1. Er was wel degelijk iets te zien op de scans: dus ik heb me niet ingebeeld. Hoera!
 2. Er is geen permanente schade en er is dus genezing mogelijk. Nog meer hoera.

Daarna werd de toekomst besproken. Hoewel ik moet blijven sporten (want chronische ontsteking geneest gemakkelijker bij lichte beweging), is het belangrijk de limieten te kennen. Daarbij heb ik een heel aantal voorwaarden meegekregen, waarmee ik jullie niet zal vervelen. Het belangrijkste is wellicht dat marathon voorlopig nog bijzonder verre toekomstmuziek is.

Dus ik loop weer… En ik blijf zwemmen (want dat moet ook) en yoga’en en stretchen en wandelen en fietsen. Het gaat – alles bij elkaar genomen – bijzonder goed. Als stok achter de deur stel ik niet meer mijn eigen schema’s op, maar worden die vanaf nu door een kinesist gemaakt. Ik weet immers dat ik als een pijl uit een boog vertrokken ben zodra ik de vrije teugel krijg en pijnvrij ben… Dan zal dat pijnvrij zijn niet al te lang duren. Die schema’s zal ik weel eens delen als ik fatsoenlijk vertrokken ben voor zij die ook moeten opbouwen na een blessure!

Tot dan toe is het nog even op de tanden bijten. Er zijn van die momenten dat het zoveel pijn doet… Zowel nog fysiek, alsook vooral mentaal. Als je andere lopers ziet passeren op sociale media die hun doelen halen of zich druk maken over 1 minuutje sneller zijn op een bepaalde afstand… Dan wens ik zo hard dat het ook weer kon en dat ik me daarover druk kon maken in plaats van de vraag of ik morgenochtend überhaupt netjes uit bed ga geraken. Wordt het een goede of een slechte dag? Gelukkig zijn de goede zwaar in het voordeel en dat was enkele weken geleden slechts helemaal anders. Je weet wel, die periode waarin ik niet eens mijn eigen boodschappen meer kon doen, of een wasje draaien.

Maar dan weet ik dat het morgen weer beter gaat. En als het morgen niet is, volgende week misschien. Even uitrusten, moed bijeen rapen en doorgaan. Het volgende moment rennen we weer door de bossen terwijl de vogeltjes fluiten, wandel ik in de ochtendzon of duiken we na een lange warmde dag het zwembad in. En dan besef je: dit komt wel goed. Die momenten worden talrijker…

Enkele dagen geleden ging ik er een paar dagen helemaal tussenuit om van de diagnose te bekomen. Het pajotteland in, waar de vogeltjes fluiten en het graan wacht op de oogstmaand. Die geluksmomentjes daar deel ik graag met jullie!

En inderdaad: Floor was er ook bij!

7 gedachten over “Nieuw loopschema: terug op koers?

 1. Joepie! Floor moet in september toch ook opbouwen om mee te kunnen lopen dus nog een extra reden om het rustig op te bouwen! Hoera voor onze toekomstige runningmaatjes!!

  Like

 2. Alle goeds voor je comeback. Mijn eigen ervaring is dat het hardlopen op je wacht. Je hoeft dus niet snel aan de bak. Verder leer je je doelen bijstellen en je progressie anders beoordelen als je wat gehad hebt. Je leert meer te waarderen wat je wel kan dan wat je frustreert.

  Met interesse je Japan blogs gelezen. Daar zie ik dat je erg kunt genieten. Mooi!

  Like

 3. Je geeft je lijf alle tijd die het nodig heeft om te herstellen nu. Ge zijt dus keihard goed bezig 🙂 Het zal u dankbaar zijn en het dubbel en dik teruggeven.
  Keiblij dat alles te herstellen is en het de goede kant opgaat!
  Ik pruts ook niet meer met schema’s en blablabla. Coach stuurt mij in ’t begin van de week programma door voor de aankomende week en dat volg ik. Punt. Hij houdt mijn hartslag, vooruitgang en doelen nauwlettend in de gaten en past aan waar nodig, maar altijd met blessurevrij lopen als prio.
  Een mens leert meer dan alleen maar rap lopen van het hardlopen 😉

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s