Zwemmen in Japan

Het is hier een tijdje stil geweest want – hoera – ik was in Japan! De reumatoloog raadde mij op voorhand aan om regelmatig te zwemmen op reis om zo mijn gewrichten te ontlasten. Niet geheel toevallig (moet ik toegeven) was er een zwembad vlak om de hoek van ons appartement in Osaka. Nu gelden er in Japan wel wat andere gewoontes en regeltjes dan in een Belgisch zwembad. Binnenkort ook een tripje gepland? Lees dan zeker verder! Als u eens goed met mijn roodharige kopie wil lachen, ook!

  1. Gij zult niet praten (met de mensen achter de kassa)

Ah ja, want ticketjes koop je gewoon aan de automaat! Net als badmutsen en zwembrillen! Die mensen achter de kassa zitten daar om een andere reden (maar welke precies werd mij zelfs na een Japanse uitleg van 10 minuten niet duidelijker)

IMG_20180630_100015775

2. Gij zult u schoenen in een zakske steken

Dat ik voor het betreden van de kleedkamers mijn schoenen moest uittrekken, kon ik zelf wel raden, maar het kostte mij nog eens 5 minuten alvorens ik in gebarentaal begreep dat je elke van je lekker stinkende sandalen in een plastic zakje moest steken, dat je vervolgens in een mandje in een kluisje stak. Handig, mensen!

3. Gij zult niet al te veel schaamte kennen.

Hoewel Japanners intussen (zeker in Osaka) min of meer gewend zijn aan Westerse kopjes, zal je merken dat ze toch af en toe nog eens graag staren als ze denken dat je het niet ziet. Dat was bij mij zeker het geval in de gemeenschappelijke kleedkamers: zelfs volwassen vrouwen leken toch wel nieuwsgierig naar onze westerse scheergewoontes.

Geen aparte hokjes dus, maar gezellig samen omkleden. Als je geluk hebt, kom je toevallig in de kleedkamer terecht met 40 Japanse kleuters. Ik heb nog nooit zoveel volk over m’n kont horen giechelen. Als het al over m’n kont ging.

4. Gij zult geen tatoeages, ringen of horloges ten toon stellen

Neen, ook niet je laatste sportgadget. Alles. Moet. Uit.

5. Gij zult een badpak dragen

Dit is volgens mij geen verplichting, maar in mijn gemeenschapszwembad droegen bijna alle vrouwen een wetsuit of een badpak met een legging onder. Slechts een vrouw (die volgens haar badmuts triatlons zwom) droeg net als ik een badpak. Een bikini heb ik zelfs niet geprobeerd.

Oh, en draag een badmuts, ander kom je er niet in!

6. Gij zult de juiste baan kiezen en NIET voorbij steken.

Bij ons kijk ik meestal zo’n beetje rond waar de minste bejaarden in de baan hangen en steek ik ze (lichtjes) humeurig – sorry – voorbij als ze in de weg zwemmen. In Japan kies je de baan volgens de snelheid die je zwemt en je sluit netjes aan in de rij.

Bij ons zwembad in Osaka (Osakaiaans zwembad?) werden de eerste 3 banen gevuld door bejaarden en stoere mannen en vrouwen die heel snel in het water wandelden. Euh, wat? De laatste twee banen waren voorbehouden voor zwemmers, maar de zwemmers in de eerste gingen trager dan de gemiddelde baksteen. Bij de snelle zwemmers dan maar?

Het systeem is verrassend effectief. Elke keer dat ik ging zwemmen, wist ik de snelheid goed in te schatten en lagen er slechts 2 andere zwemmers bij mij in de snelste baan. Niemand steekt je voorbij of blijft achter je hangen. Als je te snel of te traag voor je baan zwemt, verander je. Doe je dat niet, komen de redders je (letterlijk) een andere baan toewijzen. En dat wil je niet.

7. Gij zult af en toe eens rusten.

Elk zwembad in Japan kiest ervoor om pauzes in te lassen: dat kan 5 minuten zijn (elk uur) of 10 minuten (elke 2 uur). Als het signaal gegeven wordt, ga je uit het water en rust je of stretch je. Go with the flo: blijf niet hangen in het water tot het voorbij is. Vinden ze niet leuk.

8. Stretch en bubbel

Bij ons gaat iedereen na het zwemmen zo snel mogelijk huiswaarts (heb ik de indruk). In Osaka bleven veel zwemmers na hun workout lekker hangen in de vele bubbelbaden of om hun spieren eens goed uit te stretchen. Ik deed maar mee met de trend en dat was eigenlijk best aangenaam.

9. Douche (maar zonder shampoo)

Niet proberen. Je wil geen naakte vrouw die opeens bij je onder de douche springt om je erop te wijzen dat shampoo niet oké is!

10. Zeg dag dag aan het einde

En aan het begin. En halverwege. Ik weet niet of ze daar nog nooit een Belgische vrouw gezien hadden, maar zo ongeveer elke redder kwam om een bepaald punt even zwaaien of dag zeggen. Ze vertelden me zelfs (volgens mij) dat ik best goed zwom… voor een Europeaan. Japanners zijn ontzettend respectvol en ik voelde me dan ook – ondanks de failures – nooit echt ongemakkelijk omdat ze telkens relatief rustig kwamen gebaren wat ik mis deed.

Dus, zwemmen in Japan?! Doen! Alle toeristische mooie bezienswaardigheden ten spijt, gaat er volgens mij niets boven de ervaring van leven zoals de locals. 

Nog een bonustip: het water in mijn zwembad was minstens 35 graden. Dat is echt bloedheet en je zal flink zweten! Neem dus zeker water mee!

4 gedachten over “Zwemmen in Japan

  1. Whahaha echt grappig hoe je verteld hoe het in een Japans zwembad er aan toe gaat. Zo zie je maar dat culturen ver doordringen, zelfs in het sporten. Zelf ook een fanatieke zwemmer maar dat verplicht rusten zou ik wel aan kunnen wennen. Ook het bubbelen trouwens…

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s