Uitgelezen in 2018: een update

Jawel, jawel: hier zijn we met de eerste update van de boeken die uitgelezen werden in 2018! Het is geen ontzettend lange lijst en daarvoor is er slechts één reden… Het is niet Netflix, maar wel De hand van Fatima van Ildefonso Falcones, een boek van 844 pagina’s waar ik toch wel even mee bezig was… Ik neem jullie mee in enkele weken leesplezier. 

Paolo Cognetti – De acht bergen

Toen ik De acht bergen uitgelezen had, zei ik meteen dat dit boek het beste was wat ik in 2018 gelezen had. Het was februari, maar intussen is het boekje van Cognetti nog steeds niet van de troon gestoten. Ken je dat gevoel dat je enkel tot rust komt in de vrije natuur? Dat gevoel (X 1000) krijg je als je De acht bergen leest. Over vriendschap, het leven en de natuur. Zo eenvoudig en mooi kan het zijn.

De hand van Fatima – Ildefonso Falcones

Na De kathedraal van de zee en Koningin op blote voeten was De hand van Fatima het derde boek dat ik van Falcones las. Het heeft me niet teleurgesteld. Sterke personages die zich ontwikkelen en elkaar steeds opnieuw ontmoeten meanderen tussen de Spaanse (geloofs)geschiedenis. Voeg daar een flinke portie GoT-gewijze passievolle seks en ongeveer duizend martelscènes aan toe en je komt bij De hand van Fatima terecht. Natuurlijk is dat te kort door de bocht: de personages zijn prachtig en de beschrijvingen levensecht, maar het personage ontsnapt me net iets te vaak aan de dood en de ontmoetingen zijn net iets te toevallig om geloofwaardig te zijn. Neem niet weg dat ik er elke dag voor stond te springen om verder te lezen!

Het beste wat we hebben – Griet Op de Beeck

Op het moment dat haar Boekenweekgeschenk Gezien de feiten door de Nederlandse en Vlaamse pers de grond werd ingeboord, begon ik Het beste wat we hebben van Griet Op de Beeck te lezen. Wat een droevig boek…

De zitting was in volle gang, maar Lucas stond op en liep de raadkamer uit. Soms weet een lijf beter wat te doen dan alle opgetelde rationaliteit. Hij stapte in zijn auto en zonder veel nadenken reed hij naar de brug, die brug waar elk jaar gemiddeld veertien mensen af sprongen.

Daarna trekt zich een verhaal op gang waarbij Lucas probeert te verhinderen dat er nog meer mensen zelfmoord plegen, terwijl hij tegelijk met zijn eigen geschiedenis in het reine probeert te komen. Wat die geschiedenis precies is, moeten we op dat punt nog ontdekken en dit mysterie zorgt er zeker voor dat je blijft lezen…

Tegelijk moet ik toegeven dat ik er – op mijn nieuwsgierigheid na – niet zoveel aan vond. Ik kon me helemaal niet identificeren met de personages en ergerde me wel eens aan de scheve metaforen… Geen boek waar je blij van wordt.

De boekenwinkel op de hoek – Annie Darling

Waar je wel blij van wordt, is De boekenwinkel op de hoek van Annie Darling! De cover vond ik vanaf het begin ontzettend leuk!

Posy Morland heeft al nauwelijks een idee wat ze moet met de noodlijdende boekwinkel die ze geërfd heeft, laat staan dat ze weet wat ze moet met medewerker Sebastian – ook wel bekend als De Vervelendste Man Ooit™. In een halfjaar probeert ze de winkel om te toveren tot de eigenzinnige Londonse boekenhotspot die ze voor ogen heeft. Als Sebastian haar nou eens haar gang liet gaan…

Verder is het eigenlijk geen bijzonder goed boek: je snapt vast wel dat je het niet moet lezen voor de ontzettend sterke inhoud… Toch vond ik het erg vermakelijk, zeker omdat ik het las op het moment dat mijn eigen lief gezellig in Engeland zat! Kon ik toch een beetje meegenieten van de Engelse sfeer. Lekker voorspelbare romantiek! Kan soms eens deugd doen.

Alles of niets – Gillian King

Toen ik dit boek op mijn e-reader met de melding ‘uitgelezen’ terugzag bij het opstellen van deze post, kon ik zelfs al niet meer met zekerheid stellen of ik het wel gelezen had!

“Alles of niets! is een gelaagde feelgoodroman van topauteur Gillian King. Leef mee met Nikki, die in de trein de aantrekkelijke Thijs ontmoet. Ze is op slag over haar ex heen. Enige probleempje: Thijs heeft een vriendin. Die óók al ervaring heeft met vreemdgaan. Tja, de liefde is en blijft een slagveld… en Gillian King laat absoluut niet iedereen ongeschonden uit de strijd komen. De Haagse auteur is op haar best in mozaïekverhalen, zoals ook bleek in haar eerdere bestsellers Zestig dagen en Zwart-wit.”

Het verhaaltje is dun, maar de verschillende perspectieven erop maken veel goed. Geen happy ever after vrouwensprookje, maar wel de vraag wat er na dat gelukkige einde volgt… We krijgen verschillende perspectieven op overspel en zien een koppel vechten voor hun relatie. Aangezien ik zelf ook al lang in een relatie zit, vond ik het wel eens fijn om een verhaal te lezen dat niet over de eerste maanden van een nieuwe relate gaat! Uitstekende strandliteratuur voor komende zomer.

Kookschool d’Amore

Ook naar dit boek over eten en liefde keek ik erg uit!

‘Kookschool d’Amore’ is een heerlijk zomerboek voor alle fans van Jill Mansell en Chantal van Gastel. Luca Amore runt een kookschool op Sicilië. Hij doet niets liever dan mensen wegwijs maken in de heerlijke Italiaanse keuken. Maar de groep die nu aanschuift in zijn kookschool bewijst dat de meester zelf soms ook nog iets bij kan leren over het leven… Vier vrouwen – een alleenstaande moeder, een ambitieuze advocate, een vrouw op zoek naar zichzelf en een weduwe op zoek naar een nieuwe invulling van haar leven – beginnen de week als vreemden, maar in de hitte van de keuken worden vriendschappen gesmeed die alles zullen veranderen.

Ik ben opgegroeid met vakanties in Umbrië… Twee jaar lang trokken mijn familie en ik naar een huisje ergens op het platteland waar we twee weken lang leefden op gelato en verse pasta onder de Italiaanse zon. Uitzicht op wijngaarden, het goede Italiaanse leven en de mama’s die de ene na de andere verse pizza op tafel zwieren… Al die Italiaanse vakantiesfeer kan je vanuit je luie zetel beleven in dit lekkere feel good boek! De honger en de goesting in gelato moet je er natuurlijk bijnemen!

Helemaal het einde – Lisette Jonkman

De 28-jarige Roxy leeft al tien jaar als een nomade als leadzangeres van een wereldberoemde rockband. Wanneer haar beste vriendin plotseling overlijdt, stort Roxy volledig in en gaat ze terug naar het landelijke dorp waar ze is opgegroeid.

De romans van Lisette Jonkman zijn voor mij net iets minder cliché dan de gewone chicklit. Misschien ligt het aan het feit dat deze roman voor de verandering eens geen vertaling is… Maar ook de plotwendingen zijn, hoewel voorspelbaar, toch wel wat serieuzer dan het gebruikelijke vrouwelijke drama, waar ik mij wel eens aan erger. Opnieuw een aanrader voor aan het zwembad!

Dat was ‘em weer voor deze maanden! Welke stonden bij jou op het lijstje? Oh, en als er ooit een uitgeverij testlezers zoekt: one happy book-addicted blogger here!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s