Lopersyoga (Bis): een les in blessurepreventie

Een poosje geleden schreef ik hier al over mijn interesse voor yoga, gericht op langeafstandslopen. Daar kwam heel wat reactie op, onder andere ook iemand die mij erop wees dat er enkele weken later een workshop lopersyoga in mijn hometown Mechelen zou plaatsvinden. Dat klonk zo interessant dat ik meteen besloot dat ik daarbij moest zijn. En dan volgt nu de conclusie volgens Piet Huysentruyt. Wat hebben we geleerd daar?

Het belangrijkste advies komt meermaals doorheen de les terug: werken aan een basishouding is belangrijk! Dat geldt zowel voor je loophouding als om de houding die je aanneemt als je pakweg bij de bakker op je koffiekoeken staat te wachten. Als je er in beide gevallen bijloopt als de gemiddelde aardappelzak, zal een uurtje yoga per week weinig uithalen.

Goed, dat hebben we onder de knie: mooi rechtop staan en niet ‘in je ligamenten hangen’ zoals Catherine dat zo mooi kan zeggen! Nu is het tijd om te beginnen met het echte werk! Aan 5 ademhalingen per houding nemen we de yoga-poses aan die interessant zijn voor lopers.

  • De zonnegroet

Zonnegroet-A.png

  • Yogasquat & child’s pose

BEGINNERS-Pose-Child-Pose

  • Half Bridge
  • Air release pose
  • Fish pose

Zeker deze drie laatste vond ik voor mijn bursitis erg heilzaam. Natuurlijk ga ik hier niet de hele flow beschrijven: dan heeft Catherine binnenkort geen klanten meer!

Waar ik wel nog even op in wil gaan, is dat ik er uiteindelijk voor gekozen heb om yoga mee te nemen in mijn (toekomstige) looptrainingen. Tot nu toe nam ik dat nooit echt serieus en deed ik af en toe eens wat poses als ik wat te veel tijd over had en wat wilde relaxen…

Door mijn blessure is echter aan het licht gekomen dat mijn loop- en stahouding toch wat te wensen over laat. Daar hoop ik met yoga toch echt wel aan te werken. Bovendien past het ook binnen de gezonde levensstijl die ik graag voor ogen hou… Wilde ik de afgelopen jaren qua trainingen altijd sneller en harder gaan, wil ik zodra ik weer kan lopen, toch wat gas terugnemen af en toe. Stretchen, adem halen, voor je lijf zorgen, af en toe wat gas terugnemen en de pijnlijke spieren behandelen in plaats van boos te zijn op een lijf dat het af en toe een tikkeltje laat afweten!

Meer crosstraining, meer rust… Ik geloof dat deze blessure mij echt een betere atlete gaat maken! Wordt vervolgd!

 

Een gedachte over “Lopersyoga (Bis): een les in blessurepreventie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s