Fitmetlien test uit: Sony nw-ws414

Als je niet kan lopen of fietsen is zwemmen een van de betere cardio-opties: ik was dan ook al snel bijna dagelijks in het zwembad te vinden. Maar één probleem daarbij: ik verveel me nogal snel bij baantjes trekken… Bij lopen heb je toch al snel meer om naar te luisteren, te kijken en van te genieten… Tijd voor een beetje entertainment in de vorm van de Sony NW-WS414. De wàt?

Oh en ik excuseer mij nu al voor de niet-flatterende foto’s: jullie zien er vast ook niet schitterend uit na 2,5 k zwemmen!

Het feit dat je tijdens zwem workouts geen muziek kan luisteren, vind ik toch een van de serieuze mispunten aan deze sport. Ik hou wel van het epic gevoel dat je run of fietstocht begeleid wordt door een soundtrack. Op de website van Decatlhon zag ik al dat er muziekspelers van rond de 30 euro verkocht worden, maar de reacties daarop waren overwegend negatief. Tijd om mijn beste vriend Google erbij te halen en zo kwam ik na 5 minuutjes bij Sony terecht, en hun walkman, zoals ze dat omschrijven.

Wat is het?

Deze Sony headphone is een waterdichte MP3-speler zonder kabels die om je oren geklikt wordt. Links en rechts zitten knopjes om het volume te regelen, terug en verder te spoelen, muziek te pauzeren etc. Een gewone mp3-speler dus, met dat verschil dat ie tegen chloor, zout en water (tot 2 meter diep). Het kan temperaturen van -5 tot 45°c aan en is niet vies van een beetje zand. Je hebt 8 gb ruimte op het toestel om allerlei muziek, audiobooks of TED-talks vanop je computer over te zetten. Daarnaast gaat het toestel 12 u mee, maar je kan ‘em in 3 minuten voor één uur opladen, wat overigens via een usb-poort gebeurt.

Lopen & fietsen

Hoewel ik dit toestel niet kocht om mee te lopen of te fietsen, ga ik het daarvoor wel vaak gebruiken. De afwezigheid van kabels valt mij echt goed mee en de geluidskwaliteit is goed. Bovendien hoor ik goed de omgevingsgeluiden door de oortjes heen, wat beter meevalt dan mijn normale in-ears! Normaal moet je de dopjes wisselen als je wisselt van water naar land, maar daar hou ik me niet mee bezig en dat werkt prima.

Zwemmen

Dit is natuurlijk belangrijker, hè! Hoe doet deze walkman het onder water? Wel, zoals te verwachten kan je ermee zwemmen… De eerste minuten zijn wennen… Je hoort de muziek van het zwembad nog amper, maar wel je eigen playlist. Dat is echt fijn! Zwemmen met Martin Garrix op Tomorrowland gaat mij toch iets beter af dan pakweg de huwelijksdans top 40 van Joe FM. Het toestel doet perfect waar het voor gemaakt is!

Zwemmen is en blijft echter een sport met veel weerstand en dat zorgt ervoor dat het gebruik toch niet 100% comfortabel is… Als ik te hard afzet, gebeurt het wel eens dat één van de twee kanten uit mijn oor schiet, zelfs als ik de oortjes droog in mijn oren en volgens de gebruiksaanwijzing ingestoken heb. Ook geraakt er bij rugslag nog al eens water tussen mijn oor en de dopjes, dat niet wegkan waardoor je de muziek een pak minder goed hoort.

Toch gebeurt het eerder zelden dat ze uitvallen: meestal kan ik zo’n uurtje doorzwemmen zonder dat ze losgeraken, tenzij ik toch al aan het knoeien ben met mijn zwembril. Ik ben nu op zoek naar een goede badmuts: ik vermoed dat ze daardoor nog beter zullen blijven zitten.

Over naar de conclusie: de Sony nw-ws414 was voor mij een goede investering: ik ga op dit moment zo’n 4-6 keer per week zwemmen, waarvan de meeste trainingen alleen afgewerkt worden. Voor dat soort ‘saaiere’ trainingen zijn dit soort uitspattingen ideaal! Bovendien kan ik deze ‘oortjes’ (zodra ik weer kan en mag lopen) ook gebruiken voor mijn trainingen in iets ruwere omstandigheden: aan zee, tussen de duinen of in de stortregen. Onmisbaar is dit toestel op zich zeker niet, maar het maakt mijn zwemtrainingen naar mijn gevoel wel zo ongeveer 100x leuker!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s