Een toonvoorbeeld van doorzetting: Petra Spoelders

Als je een boost nodig hebt wat inspiratie betreft voor doorzettingsvermorgen en optimisme, dan moet je zeker Petra Spoelders (46) eens ontmoeten! Ik leerde Petra nog kennen toen ze geblesseerd was en niet heel veel kon lopen, maar intussen is ze op korte tijd helemaal terug! Tijd voor enkele vragen aan deze topvrouw! 

Dag Petra, jij bent een sportieve vrouw. Kan je ons vertellen welke sporten je momenteelbeoefend?

Momenteel is de focus helemaal op het lopen (zo’n 4 keer/week) en yoga (ook 4 keer/ week), af en toe nog een spinning les ertussen. Als het zwembad De Wezenberg weer opent (najaar 2018), ga ik ook af en toe terug zwemmen. Lopen en yoga zijn dus mijn bijna dagelijkse activiteiten en krijgen op dit moment absolute voorrang
Van kinds af aan sport ik veel en als ik het bekijk door de jaren heen ligt dat toch al een
lange periode tussen de 9-12u/week. Wat ik ook zeer graag doe is (gezond) koken (en
kookboeken verzamelen) en lezen, maar daar heb (of eerder maak) ik momenteel niet meer zo veel tijd voor…

Hoe ben je precies met hardlopen begonnen?

Mijn eerste herinnering gaat terug naar toen ik een jaar of 6-7 was, en de atletiekpiste van de Lierse in Kessel en hardloopwedstrijdjes aan het VTI in Lier… Helaas ben ik moeten stoppen met de atletiekclub omdat de avondbus werd afgeschaft. Mijn zus mocht met de fiets ’s avonds maar ik was nog te jong daarvoor. Wel ben ik altijd blijven lopen, maar nooit meer met professionele begeleiding tot ik dat recent terug heb opgepakt! Dat ik dat niet eerder heb gedaan, vind ik nu wel spijtig!

Hoe combineer je deze hobby met het drukke schema van je beroep en je privéleven?

Ik heb de luxe om homebased te kunnen werken, en gebruik mijn lunchpauzes regelmatig als looppauzes. De tijd die ik bespaar met niet meer in de file te hoeven staan, benut ik nu op een sportieve manier. Verder moeten de was en plas soms wijken omdat ik liever eerst wil gaan sporten, ook afspraakjes moeten aangepast worden aan het sportschema.

Wat is voor jou zo mooi aan hardlopen?

De buitenlucht, genieten van de natuur, maar ook je eigen grenzen verkennen/verleggen. Ik heb absoluut geen zittend gat en moet veel kunnen bewegen… Als ik alleen ga wandelen denk ik vaak: ‘Had ik nu maar hardloopschoenen aan, dan kon ik een beetje rennen… Hardlopen maakt me altijd blij…
Ik loop meestal alleen, kwestie van te kunnen vertrekken wanneer er een gaatje in mijn agenda is en ik loop meestal met muziek. Het is een van de weinige momenten dat ik echt tijd heb om naar muziek te luisteren. Af en toe met iemand samen lopen of
in groep is ook fijn: het gebeurt alleen niet zo heel vaak.

Wat is jouw favoriete loopoutfit nu de lente eraan komt?

Mijn loop shortjes van Peak Performance: ik ben een die hard fan van dit merk wat loopkleding betreft). Daarnaast en ik echt blij dat die lange broek en body warmer weer even de kast in kunnen! Zoveel zin in de lente nu ik een (loop)coach onder de arm heb genomen: John Rooms, na mijn voetblessures van afgelopen winter ☹) dat ik me weer heb ingeschreven voor een wedstrijd: de 10 miles van Antwerpen!

Doe je bijvoorbeeld ook aan fitness en stabiliteitsoefeningen om het lopen te ondersteunen?
Yoga is mijn core training en daar zit alles in van balans, souplesse, kracht, … ook mentale training (meditatie). Aan fitnessoefeningen zelf heb ik eigenlijk een hekel , maar ik heb wel heel lang body pump gedaan: daar is nu yoga voor in de plaats gekomen.

Hoe ga je om met blessures?

Zo snel mogelijk weer op de been geraken, en zeker niet stil zitten , afgelopen winter heb ik een hielbeenbreuk opgelopen (waarschijnlijk door de foute loopschoen). Toen ben ik tijdelijk wat meer spinning gaan doen, afgewisseld met zwemmen en yoga.

Zijn er bepaalde wedstrijden of sporten die je nog zou willen beoefenen?

Mijn volgende loopdoel wordt misschien wel een halve of hele marathon, ik dacht altijd
dat ik me zou beperken tot de 10 km maar nu ik begeleid wordt door een loopcoach, krijg ik de smaak te pakken om langere afstanden te lopen…

Je was erbij tijdens onze vorige Sunday Runday! Wat is je van die dag vooral bijgebleven?

Een super leuke ervaring, zeer leuke mensen ontmoet, nieuwe loopvrienden gemaakt, hele fijne workshops, en lekker en gezond gegeten. Het was zo leuk, dat ik de 2e editie zeker ook wil meemaken, want die belooft minstens zo leuk te worden!

Bedankt voor dit leuke interview Petra! Je bent een grote inspiratie nu ik zelf geblesseerd ben! Ontmoet Petra op de volgende Sunday Runday als je ook door haar geïnspireerd wil geraken!

3 gedachten over “Een toonvoorbeeld van doorzetting: Petra Spoelders

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s