(Paas)brunchen met een eetstoornis? Zo geniet je er wel van

Paasbrunchen of high tea’en als je een eetstoornis hebt… Het is net dat stapje verder dan gewoon op restaurant gaan! Toch raad ik je aan om het te proberen en dit soort gezellige evenementen met vrienden en familie niet zomaar uit de weg te gaan! Daar draait het immers om: gezelligheid! Laat je hoofd niet gek maken! Het is tot slot maar één dagje letterlijk ‘doorbijten’, maar wel eentje die misschien een mijlpaal zal worden in je genezingsproces. Hoe sla jij je er dit jaar door?

  • Niet op voorhand compenseren

Dat is niet gemakkelijk, hè! Ondanks dat je jezelf voorneemt ‘normaal’ te doen, sluipt het er toch wel in! Een koekje minder hier en een kilometertje meer daar… Want honger is de beste saus… Langer sporten of jezelf alles ontzeggen stuurt je hongergevoel alleen maar in de war waardoor je later compleet ontregelt aan de brunchtafel verschijnt… Het is oké dat je het moeilijk vindt om je eetschema te volgen of gewoon ‘de pot mee te eten’ voor een afwijkende feestmaaltijd. Dat ga je gewoon moeten uitzitten… Niet te veel over nadenken: gewoon volhouden en doen!

  • Afspraken maken

Een vertrouwenspersoon aan de brunchtafel is goud waard! Lucht je hart op voorhand en laat je gerust stellen: het is een brunch en niet de Derde Wereldoorlog. Samen kan je even doornemen wat een normale portie is en eventueel afspraken maken over wat je wel moet proberen, maar ook de grenzen aangeven waar je niet over mag gaan als je doorslaat. Dit kan al veel spanning wegnemen! Als je een eetlijst volgt, kan je op dat moment bijvoorbeeld ook samen bekijken wat er ongeveer met de gerechten op deze lijst overeenkomt.

IMG_20180311_164912329.jpg

  • Licht ook anderen in

Als je familie of vrienden op de hoogte zijn van je ziekte, kan het eenvoudiger zijn om je op een moeilijk moment eventjes af te zonderen. Misschien gaan ze wel mee een wandeling maken of krijg je een warme knuffel waardoor je weer verder kan?! Let wel op dat het geen excuus wordt om al te veel naar je eetstoornis te luisteren, je af te zonderen en uiteindelijk niet te genieten van het gezelschap.

  • Zet jezelf niet op voorhand al onder druk

Natuurlijk mag je best een paaseitje (of 10) eten, maar als je van jezelf weet dat dit soort zakken vol chocolade eetbuien veroorzaakt, haal het dan niet in huis. Al wat meer vertrouwen in jezelf op dit gebied? Ga dan niet voor de zogenaamd voordelige grootverpakkingen, maar voor een klein zakje om lekker van te genieten zonder dat irritante gevoel dat je die 20 chocolade eieren nù volledig moet verslinden.

  • Geniet van andere ‘paasmomenten’ dan eten

Misschien lijkt het voor jou dat feestdagen alleen om eten draaien, maar dat is gewoon iets wat erbij komt… naast andere tradities. Samen (misschien) genieten van het eerste lenteweer of net met z’n allen klagen over ons typische Belgische klimaatje… Herkenbaar? Gezellig toch! Of misschien heb jij wel een heel stel kleine paashaasgelovigen in de familie die lekker eitjes gaan zoeken. Schattig, niet?

  • Ruim op en werk tegelijk aan een opgeruimd hoofd

Tijdens Pasen wordt er meestal veel tijd gemaakt voor de lenteschoonmaak. Eigenlijk ben ik niet zo’n fan van schoonmaken, maar als ik een namiddagje aan het opruimen ben, heb ik het gevoel dat mijn hoofd lekker leeg wordt. Gewoon heerlijk wat rommelen in huis, verse lakens op bed leggen en genieten van de eerste frisse lentelucht in huis. Gewoon doen.

Heb jij zelf nog tips om stress rond deze iets minder gestructureerde dagen/maaltijden te verminderen? Deel ze hieronder met ons!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s