Wereldkeuken: eten in Malta

Jolene en ik leerden elkaar kennen tijdens ons masterjaar journalistiek! Samen maakten we Antwerpen onveilig met grote camera’s en andere opname-apparatuur. Heerlijke tijd, maar intussen woont Jolene alweer 3 jaar in Malta! We zien elkaar dus wat minder, maar dat maakt onze vriendschap er niet minder hecht op. Twee jaar geleden ging ik bij haar op bezoek en de verse vis en lekkere pastizzi lieten zo’n indruk na, dat ik haar vroeg een gastblog te schrijven over de Maltese keuken. Klaar om te watertanden?

De wereldkeuken: eten in Malta

Toen ik in maart 2015 besloot te verhuizen naar Malta had ik nooit gedacht dat ik er zo’n 3 jaar later nog altijd zou wonen! Op dat moment wist ik helemaal niks over dit eiland. Ik wist niet eens waar het lag, welke taal ze er spraken of hoeveel mensen er wonen. Laat staan dat ik iets wist over de Maltese keuken. Ondertussen heb ik natuurlijk genoeg tijd gehad om allerlei Maltese lekkernijen en traditionele gerechten uit te proberen. Vandaag wil ik graag enkele van deze lekkernijen en gerechten met jullie delen.

SNACKS

Pastizzi

Eerst het slechte nieuws: van alle Europese landen staat Malta op de eerste plaats wat overgewicht en obesitas betreft. Volgens mij is dat te wijten aan het feit dat Maltezers huiveren bij het woord “wandelen” (langer dan vijf minuten wandelen, ben je gek?!) én aan pastizzi. Pastizz is het traditionele gebakje van Malta. Dit bladerdeeggebakje wordt gevuld met ricotta of erwtenpuree. Pastizzi vind je werkelijk overal in Malta. Ze worden verkocht in kleine kraampjes die “pastizzerie” genoemd worden (niet verwarren met Italiaanse pasticcerie). Zelf ben ik niet zo’n grote fan van de pastizz, maar ik vind dat je het zeker eens moet geprobeerd hebben als je op vakantie bent in Malta!

VOORGERECHT

Bigilla

Als je in Malta op restaurant gaat, krijg je vaak wat brood, grissini en bigilla aangeboden. Het woord bigilla doet waarschijnlijk geen belletje rinkelen. Bigilla is een beleg dat gemaakt wordt van geplette bonen en samen met brood of grissini gegeten wordt. Het heeft een zachte smaak en is ideaal als appetizer. Soms wordt het ook geserveerd met Maltese galletti, ook wel water crackers genoemd.

HOOFDGERECHT

Stuffat tal-fenek

Als ik je zou vragen wat het nationale gerecht van Malta is, zou je hoogstwaarschijnlijk “vis” antwoorden. Het is een goede gok, het is nu eenmaal een eiland… Maar, het zal je waarschijnlijk verbazen dat het nationale gerecht van Malta konijn is. Zo goed als alle restaurants in Malta serveren een gerecht met konijn, of het nu spaghetti met rabbit of een stoofpotje (of stuffat tal-fenek) is. Je vindt het in allerlei verschillende vormen. Als je dit graag zelf eens wil proberen dan zou ik aanraden om naar een rasecht Maltees restaurant te gaan. Zo zou ik Il-Merill in Sliema aanbevelen als je graag eens de Maltese keuken wil ontdekken.

Lampuki

Als je van vis houdt, dan is Lampuki zeker iets voor jou. Deze vis, in het Nederlands goudmakreel genoemd, wordt traditioneel tijdens de herfst gegeten. De beste plaats om lampuki te eten, is Marsaxlokk. Elke zondag verandert dit slaperig vissersdorpje in een levendige markt vol kraampjes waar je de lekkerste vis kan kopen. Zondag is heilig voor de Maltezers, die dan graag uitgebreid ‘s middags gaan tafelen met de familie. Marsaxlokk is een van de dorpjes waar ze naartoe trekken om lekker te kunnen eten. Je vindt hier talloze restaurantjes die één voor één heerlijke visgerechten serveren. Eén van de beste plekken in Malta om lampuki te proberen.

Maltese sausage

Als je naar een typisch Maltees restaurant gaat, dan zal Maltese sausage (of Zalzett tal-Malti) zeker op het menu staan. Deze worst wordt gemaakt van varkensvlees, look en heel wat kruiden wat voor een erg zoute smaak zorgt. De Maltezers eten deze worst soms rauw op, maar als dit jou iets te gewaagd lijkt dan kan je ook kiezen voor pasta of pizza met maltese sausage.

BROOD

Ftira

Je zou het misschien niet verwachten, maar de Maltezers hebben ook een eigen manier van brood bakken. Zo zijn ze erg trots op hun ftira. Ftira is een rond broodje met een gat in het midden. Het wordt gemaakt met bloem, water en zout en doet een beetje denken aan Italiaanse ciabatta. Het wordt belegd met tomaat, olie, ui en knoflook. Ze worden ook vaak met tonijn geserveerd. Als je Ftira bestelt op restaurant, dan moet je niet verbaasd opkijken als je ziet dat je er chips bij geserveerd krijgt.

Ondanks het feit dat Malta een heel klein land is, bestaat hier ook een gezonde rivaliteit tussen Malta en het eiland Gozo. De Gozitanen beweren namelijk dat hun ftira de beste is. Er is maar één manier om dat te weten te komen: ftira proeven in zowel Malta als Gozo!

DESSERT

Imqaret

Imqaret (uitgesproken als “im-aret”) betekent “diamantvormig” in het Maltees en verwijst naar de vorm van dit gebakje. Dit gefrituurd gebakje wordt gevuld met dadels en wordt op restaurant vaak geserveerd met een bolletje ijs. Je kan ze soms ook gewoon op straat kopen, zo kan je ze bijvoorbeeld vinden aan de ingang van de hoofdstad Valletta. Daarnaast worden ze ook verkocht tijdens de vele festas die hier tijdens de zomermaanden gehouden worden.

DRANK

Kinnie

Malta is behoorlijk trots op hun nationale frisdrank, Kinnie, het Maltese antwoord op cola. Dit drankje wordt gemaakt van zure appelsienen en heeft een vrij bittere smaak. Voor ik vertrok naar Malta, had ik mezelf voorgenomen om al wat Maltees is uit te proberen. Toen ik er met enkele ex-collega’s over aan het praten was, kochten ze prompt een Kinnie voor mij. Ik heb er letterlijk één slok van genomen, want het was veel te bitter voor mij. Sindsdien heb ik geen Kinnie meer aangeraakt… Toch ken ik heel wat buitenlanders hier die deze frisdrank helemaal geweldig vinden. Smaken verschillen natuurlijk, oordeel vooral zelf!

Cisk

Net als heel wat anderen, houden ook de Maltezers wel van een biertje. Zo drinken ze op tijd en stond wel graag eens een Duvel, maar het liefst van al drinken ze Cisk. Cisk is een pils die op Malta zelf gebrouwen wordt. Toch wel opmerkelijk voor een land van amper 400.000 inwoners, niet? Cisk smaakt erg licht en verfrissend, wat misschien wel een aangename afwisseling kan zijn met Duvel. Het alcoholpercentage van Cisk bedraagt zo’n 4.2%. Zelf ben ik niet echt een bierdrinker, maar als jij graag nieuwe bieren uitprobeert, dan moet je zeker een Cisk bestellen als je in Malta bent.

GLUTEN- EN LACTOSEVRIJ ETEN

Sinds ik enkele maanden geleden ontdekte dat ik prikkelbaredarmsyndroom heb, heb ik mijn dieet serieus moeten omgooien. Ik dacht in het begin dat dit betekende dat ik nooit meer iets zou kunnen gaan eten, want de Maltezers houden van eten dat overloopt van de kaas en gluten. Gelukkig heb ik ondertussen wel enkele restaurantjes gevonden waar je ook met voedselintoleranties terecht kunt. Mocht je dus lactose-intolerant of gluten-intolerant zijn, dan heb ik nog een paar aanraders voor je.

KuYa

Dit is een van mijn persoonlijke favorieten. Dit restaurantje begon als een kraampje dat eten verkocht aan de vele expats die in de iGaming industrie werken. Al snel werd duidelijk dat heel veel mensen het eten van KuYa wel konden smaken. Het duurde niet lang vooraleer ze besloten een restaurant te openen in St Julians. Je kan hier terecht als je van Aziatisch eten houdt. Bij KuYa maken ze gebruik van kokosmelk i.p.v. koemelk en worden alle gerechten met ofwel rijst ofwel noodles geserveerd. Zo kan je hier altijd terecht mocht je lactose- of gluten-intolerant zijn. Mijn persoonlijke favoriet is bang bang chicken met chilli saus en pindakaas.

Mint

Mint is een restaurantje dat bekend staat onder de foodies. Je kan hier namelijk heel wat gezonde gerechten terugvinden. Mint werd opgericht door enkele uitgeweken Nieuw-Zeelanders en is gelegen in Sliema. Ook de lactose- en gluten-intolerante mensen onder ons kunnen hier perfect terecht. Ze hebben namelijk 4 à 5 hoofdgerechten die volledig gluten- en/of lactosevrij zijn. Daarnaast serveren ze ook minstens 1 dessert dat volledig gluten- en lactosevrij is.

Dankjewel Jolene voor dit prachtige en informatieve artikel! Zo leuk om de foto’s van toen nog eens terug te zien. Voor iedereen die – net als ik – bezeten is van de reismicrobe: tickets naar Malta zijn niet duur en ik vond het heerlijk voor een sportieve ‘niets-moet-alles-magvakantie’! Pas wel op als je de luchthaven uitloopt: ze rijden er links! 

 

5 gedachten over “Wereldkeuken: eten in Malta

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s