Fitmetlien denkt na: 5 wijsheden van mijn moeder

In onze pubertijd roepen we allemaal heel luid dat we dingen nooit zullen aanpakken zoals onze ouders dat deden. Ondertussen ligt die periode al even achter mij, maar toch verschil ik nog wel eens van mening met onze mater familias. Tegelijk schieten mij steeds vaker uitspraken en wijsheden binnen die ik al vanaf jongs af aan gehoord heb. Waardevolle normen en waarden die ik steeds meer in mijn leven probeer toe te passen. De afgelopen weken schreef ik ze voor jullie op en hier komen ze!

  1. Problemen oplossen als ze zich stellen

Yup, ik ben zo’n kneus die nogal snel beren op de weg ziet. Geen schattige Winnie The Pooh-gevalletjes, maar eerder formaatje uitgehongerde grissley. Ik denk dat het op zich niet slecht is om te proberen op alle moeilijkheden voorbereid te zijn, maar rampscenario’s bedenken is dan weer niet nodig. Ik moet leren vertrouwen dat het goed komt en dat ik erin zal slagen een oplossing te vinden als er toch iets ongewenst gebeurt.

2. Elk huisje heeft zijn kruisje

Ik zie regelmatig groener gras aan de overkant: anderen lijken vaak zoveel vlotter, leuker en zorgelozer door het leven te gaan. Ze staan er misschien ook financieel beter voor, hebben een grotere vriendenkring en maken leukere ervaringen door. Tot je iemand beter leert kennen en beseft dat iedereen wel ergens mee worstelt. Of issues heeft die hij/zij niet onmiddellijk bij de eerste ontmoeting op tafel wilt gooien. Iedere gezin en iedere persoon zal ellende en geluk over zich heen krijgen, maar vergelijken is behoorlijk zinloos. Bedenk alleen dat je zelf beslist hoe je daarmee omgaat en wat je doet met je spreekwoordelijke citroenen. Maak jij er limonade van terwijl je geniet van wat je wél hebt? Ik zou het meer moeten doen!

3. Met hard werk (en boterhammen) kom je overal.

Als je hard werkt, kom je altijd wel ergens terecht. En alles wat je wil is te bereiken als je maar volledig ervoor gaat en nooit opgeeft. Natuurlijk kunnen dingen mislukken door omstandigheden, maar zorg dan dat dit niet aan jou ligt: als je je stinkende best hebt gedaan, kan je jezelf niets verwijten. Dat is de afspraak die ik met mezelf gemaakt heb: ik ga overal volledig voor en als het dan nog niet lukt, ga ik er niet te veel over tobben. Kop omhoog en doorgaan tot je wel bereikt wat je wil…

4. Vergeet niet af en toe stil te staan en te genieten

Goed, dat project waar je al zo lang aan werkt, is eindelijk gelukt. Je event is geslaagd. Je marathon is gelopen. Je zoon afgestudeerd of misschien heb je zelf net een studie afgemaakt? Wat is het eerste waar je aan denkt? Wat nu? Dat is namelijk wat ik doe. Ik plan de volgende marathon in de eerste kilometers van de vorige (later op de rit wil ik daar niet meer aan denken) en lag de avond van mijn eerste blogevent wakker van hoe het nog grootser en nog beter kan in te toekomst. In plaats van te genieten. De stress is voorbij, je hoeft niet meer te rennen of je mag er 2500 kcal weer aan eten… Geniet van wat je hebt bereikt. Anders geraak je opgebrand.

5. Bepaal zelf de waarde van een product en koop het als het je gelukkig maakt.

Oké, de laatste! Is er iets wat je ontzettend graag wil hebben? Iets wat perfect bij je past of waarvan je weet dat je het ontzettend gelukkig zal maken? Bepaal dan zelf wat het waard is voor jou en ga ervoor als je vindt dat het geld het waard is. Zo boekte ik vorig jaar een walvissensafari in Canada. Toen ik alles aan het vastleggen was, vond ik dat een smak geld. Nu kan ik me alleen nog maar herinneren hoe mooi het was en niet de uurtjes extra overwerken, de jurkjes die ik heb laten hangen of het exacte bedrag van die tocht…

Welke wijsheden heb jij van je ouders meegekregen? Welke leg je liever naast je neer?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s