4 jaar met de fiets naar het werk: ervaringen en evaluatie

Het is intussen vier jaar geleden dat ik bewust de keuze maakte om met fiets te gaan werken. Aanvankelijk reed ik met een tweedehandsfiets zonder versnellingen elke dag 6 kilometer heen en 6 kilometer terug. De omstandigheden zijn intussen veranderd, zoals je hier kan lezen, maar ik vind het eigenlijk alleen maar leuker. Geen files en meestal een stevig windje om tegen te worstelen. Gotta love cycling in Belgium. 

Fase 1: van Antwerpen naar Mechelen

Aanvankelijk pendelde ik tussen Antwerpen en Mechelen. Ik fietste 2 kilometer naar het station, nam de trein en fietste op een andere tweedehandsfiets nog 4,5 kilometer verder. Nu vond ik die tweede fietsetappe niet zo erg: 4,5 kilometer langs het jaagpad is (meestal) geen straf. Maar dat eerste stukje door Antwerpen-stad vond ik verschrikkelijk! De Groenplaats over, de fietspaden naar het station… Ik was gewoon elke keer bang voor ongelukken met die tramrails, mensen die zonder kijken de fietspaden oprennen… Ik was altijd blij als ik veilig en wel op de trein zat en ’s avonds mijn fiets nog aan het station zag staan (wat meermaals niet het geval was).

Achteraf gezien vind ik dit een beetje stom van mezelf, maar misschien ben ik niet de enige die zich in de drukke stad in de spits niet 100 procent veilig voelt?

Fase 2: verhuis naar Mechelen

Uiteindelijk ben ik na een jaartje naar Mechelen verhuisd, wat mijn reistijd naar werk inkortte van 1u10min. naar zowaar 20 minuten. Wat een luxe, hè! Geen treinen meer: alleen nog de weersomstandigheden en ik. Twee jaar lang ben ik zo door alle soorten weer heen gefietst en 90 procent van de tijd vond ik dat eigenlijk heel erg tof! Oké, bij zware sneeuwval, heel harde wind of pijpenstelenregen stond ik niet te springen om te vertrekken, maar wind mee en prachtige zonsopgangen en -ondergangen maakten dit altijd goed.

En dan de praktische kant: nooit in de file, altijd een heerlijk leeg hoofd aan het begin en het einde van de dag, geen dure autokosten… Dit was de periode waarin ik echt besefte dat met de fiets gaan echt wel een voorrecht is. Ik mocht dan klagen over wind en regen: ik werd er hooguit een minuutje trager van terwijl pendelaars in de auto soms uren in de file staan als de weersomstandigheden er niet naar zijn.

Fase 3: elektrisch

En dan de grootste luxe natuurlijk: sinds een half jaar heb ik een elektrische fiets, waarover je hier al heel wat meer kon lezen. Sindsdien ligt zelfs de wind mij niet echt meer dwars en kan ik nog meer genieten van de prachtige uitzichten en de buitenlucht.

Wat hiermee ook veranderd is, zijn de afstanden. Ik werk regelmatig op verplaatsing en meestal zijn dit afstanden tussen de 10 en 25 kilometer. In zo’n gevallen zet ik de elektrische ondersteuning niet te hoog, maar net genoeg om comfortabel aan 25 k per uur te rijden en toch nog ietwat de inspanning te voelen. Ondertussen zet ik een boekje op, of een nieuwe plaat die ik al lang wilde luisteren. Fietsen verhoogt voor mij de concentratie en het verplicht me een album of een verhaal in zijn geheel beter te vatten.

Nadelen en voordelen op een rijtje

Voila, nu komt de conclusie! Als we naar de nadelen zouden kijken, zou ik zeggen dat het weer en de beperkte bagage de grootste dwarsliggers zijn. Alle goede regenjassen ten spijt vind ik in de ijskoude pletsende regen fietsen nog steeds een beetje ambetant, zeker als je daarna nog 8 uur aan een bureau moet zitten en er hier en daar toch wat doorgelekt is. Daarnaast kom ik nooit echt ‘op-en-top’ met hoge hakken, geplamuurd gezichtje en gekapte haren aan. Jammer dan, maar niet mijn prioriteit gezien dat op mijn werk ook niet vereist is. Ik kan me voorstellen dat er heel wat jobs zijn waarbij dit wel een reden is om voor vervoer te kiezen dat minder bloot staat aan weer en wind.

Maar dan de voordelen, hè! Nooit krabben als het gevroren heeft, geen file onderweg, 10 boeken meer per jaar uitlezen en elke dag minstens een half uur echte me-time. Prachtige selfies het hele jaar door (sneeuw en zonsopgangen are the best) en twee energieboosten per dag. Elke dag een shot vitamine D en heel het jaar door de vraag waarom je zo bruin bent in je gezicht… Zelfs met een bureaujob in hartje winter. Dat, lieve mensen, zijn de prachtige voordelen waar ik al 4 jaar van mag genieten. Hoezee!

10 gedachten over “4 jaar met de fiets naar het werk: ervaringen en evaluatie

 1. Ik vloek me altijd te pletter als het weeral maar eens regent en ik erdoor moet met de fiets (hier maar 1 wagen, die den Husband dan nog eens elke dag confisqueert *eyeroll*), zoals deze ochtend *mascara tot aan mijn kin*… Maar langs de andere kant: alles wat jij zegt 😉 Die extra zuurstof, beweging, me-time, … love it. En alles liever dan in de file gaan staan 😉 En dat van iemand die eigenlijk een bloedhekel heeft aan fietsen 😀

  Like

 2. Zooo bewonderenswaardig! Een nadeel dat ik zou geven om me de fiets te gaan werken, is de angst dat hij zou gestolen worden. Mijn man en ik kochten een half jaar terug matching fietsen en ik durf ze nergens parkeren.

  Like

  1. Dat snap ik… Ik zet ‘em binnen op het werk en thuis en als ik in ’t stad ben doe ik er drie sloten aan en de batterij eruit…. Dan moeten het toch al erg volhardende dieven zijn! En zonder batterij wil ik ze nog wel eens met een fiets van 30 kilo zien vluchten…

   Geliked door 1 persoon

   1. Als ze moeten lopen met 30 kg zonder batterij haal jij ze zo in natuurlijk! 🙂
    Wij doen alleen gezellige tochtjes op zondagochtend of rijden ermee naar het park of de bakker of ergens waar we de fietsen bij ons hebben of zien staan.

    Like

 3. Aja! Hier nog eentje die zoveel mogelijk naar het werk fietst. Ik heb wel de luxe dat ik daar kan douchen, dus ik rijd in sportkleren. Nadeel is dan weer dat ik alles op mijn rug moet meenemen. Ik ben gespecialiseerd geworden in het heel klein oprollen van kleding en in het plannen: vandaag neem ik jeans mee naar het werk, die kan ik 2 dagen aan, dus vanavond kunnen mijn handdoeken mee terug om te wassen… het is wat, maar het is het zooooo waard!

  Like

  1. aah, amai! ik hoef wel maar 4,5 kilometer, dus dat douchen is echt alleen in de hele warme zomerdagen noodzakelijk en dan zit ik in Oostende voor TaZ! Wat een organisatie heb jij daarvoor nodig! Fantastisch!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s