Fitmetlien test uit: zelfgemaakte cayennezalf tegen blessures

Tijdens Sunday Runday werd een van de cursussen gegeven door ultraloper Dirk Van Spitaels. In de sneeuw. In short. Gekkenwerk? Enkele minuten ervoor zag ik hem enthousiast zijn benen insmeren met een of andere oranje zalf: zelfgemaakte cayennezalf, vertelde hij me later. Ideaal om spieren warm te houden en peesscheuren te voorkomen! Natuurlijk wilde ik daar wel eens het fijne van weten! Ontdek hier hoe je zelf deze zalf kan maken! 

Wat heb je nodig voor cayennezalf?

Je begint met een kruidenolie te maken van de cayennepeper en de olijfolie.

download (1)

Meng de cayennepeper met de olijfolie in een glazen maatbeker of een schoon potje (bijvoorbeeld een jampotje) en verwam dit mengsel in een pan met warm water (au bain marie) voor ongeveer 30 minuten. Laat het geheel dan afkoelen en laat het mengsel 24 uur staan zodat de werkstoffen van de cayennepeper goed in de olijfolie kunnen trekken. De olijfolie krijgt nu een mooie rode kleur.

Na minstens 24 uur zeef je de olijfolie door een zeef met kaasdoek of een koffiefilter zodat alleen de olijfolie overblijft zonder de cayennepeper.

Dan verwarm je de bijenwas in een leeg potje of maatbeker ook au bain marie totdat het gesmolten is. Nu giet je de olijfolie bij de bijenwas en blijf goed roeren totdat het geheel gesmolten is en goed gemengd.

Haal het geheel van het vuur en het glas uit het water en voeg de pepermunt etherische olie toe. Pepermunt etherische olie heeft niet alleen een aangename geur, maar zorgt ook voor een warm-koud effect en ook nog pijnstillende eigenschappen.

Nog even goed doorroeren en giet je zalf dan in lege schone potjes.  Bijv. 6 potjes van 30 ml.

Heb je een gevoelige huid test dan eerst op een klein stukje om te kijken hoe je huid reageert.

b6d45f78746a5fc5545c940033384177

Werkwijze voor de loper

Deze zalf werkt tegen spier- en gewrichtspijn bij blessures, maar houdt je daarnaast ook warm als je zelfs in de winter in korte broek wil gaan lopen. Dit is de preventieve werking en zorgt ervoor dat spierschade vermeden wordt, vooral aan de knieën. Smeer je benen goed in zodat er een dun laagje over je benen komt te liggen en vergeet daarna niet je handen te wassen!

Let op: Als cayennepeper in contact komt met open wonden, je slijmvliezen of ogen geeft het een brandend gevoel! Zorg er daarom voor dat je je handen grondig wast na het aanbrengen van cayennezalf of gebruik handschoenen bij het aanbrengen.

Meer tips van Dirk? Raadpleeg de website van zijn loopschool Breathe & connect

4 gedachten over “Fitmetlien test uit: zelfgemaakte cayennezalf tegen blessures

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s