Fitmetlien test uit: letterlijk getest!

Van Peter hoorde ik een tijdje geleden dat de conditietesten bij Running and more heel wat inzichten konden bieden in je trainingswijze. Nu heb ik na Amsterdam echt genoeg van het natte vingerwerk en besloot ik om de professionals ook eens te laten kijken hoe ik scoor qua fitheid. Getest! En goedgekeurd?

Laten we beginnen aan de start: hoe gaat zo’n conditietest precies in zijn werk? Ik mailde Rik vlak voor de kerstvakantie dat ik wel eens wilde weten waar ik sta… Hoe is mijn conditie na 2 jaar lange-afstandslopen? En vooral… Hoe kan ik beter lopen? Comfortabeler, sneller, economischer… Rik antwoordde me al snel dat we dat via een conditie- en stofwisselingstest allemaal te weten konden komen!

IMG_20180113_110241279_BURST000_COVER_TOP

Drie weken later op naar Brugge! Eliot is zo lief mij te brengen, maar omdat ik iets te vroeg ben, spring ik nog even in het Running Center binnen. Een paar nieuwe Brooks later (oeps!) is het testtijd. Eerst krijg ik nog wat vragen in te vullen. Als u altijd al wilde weten hoeveel ik weeg, met alles (loopschoenen etc.) erop en eraan. Voila!

Intakeinfo

Hierna was het dan tijd voor het echte werk: de inspanningstest. Zoals de naam al zegt, is dit geen spreekwoordelijk walk in the park. Rik legt me uit dat ik gedurende 4 minuten op een bepaalde snelheid zal lopen. In de laatste 30 seconden, krijg ik een toestelletje aangereikt dat via de mond en ademhaling alle gegevens registreert. Vervolgens wordt de snelheid verhoogd.

We starten bij 7 km/uur. Dat loopt uiteraard vlotjes, al besef ik weer snel dat de loopband niets voor mij is. Iets met schrik om eraf te vliegen. Het is echter niet ‘de moment’ om flauw te doen. Op naar 8,9, 10, 11 en 12 kilometer per uur. Dat lukt allemaal behoorlijk goed: het zijn dan ook de tempo’s die ik wel gewend ben om te lopen. Het ademtoestel is gelukkig ook licht en niet moeilijk te hanteren. Inmiddels zijn we ongeveer 5 kilometer verder en schakelen we over naar 13 km/uur. Dat ligt stilaan toch een stukje buiten mijn comfortzone, maar als Rik zegt dat je dat kan… Tja, dan kan je dat, hè!

Ik blijf me focussen op de vreemde streepjes vlak voor me en voor ik het weet, zijn ook de volgende 4 minuten voorbij. Zoals Rik op voorhand had verteld, schakelen we nu over op continue meting. Het meettoestel blijft in je mond zitten en elke halve minuut, gaan we een halve kilometer per uur sneller. Bij 15 kilometer per uur heb ik het wel gehad: ik ben nu eenmaal geen sprinter. Ik geef aan dat het er voor mijn part op zit en de loopband wordt stil gelegd. Oef, toch altijd een beetje opgelucht als ik in één geheel van zo’n ding kan afklimmen.

Resultaat

Voor de laboranten onder u: hier de resultaten. Als dat u – net als mij – evenveel zegt als spijkerschrift, volgen nu resultaten in mensentaal. Merci, Rik!

Ten eerste is mijn metabolisme in het begin een beetje zoekende: het schakelt meteen over op suiker in plaats van vetten. Later – bij 11-12 kilometer per uur – vindt er wel weer vetverbranding plaats om energie te leveren. Opstartmogelijkheden verklaard. Fijn! Oh, en in absolute rust verbruik ik blijkbaar slechts anderhalve pizza per dag: 1220 kcal/per dag. Gelukkig staat rusten niet in mijn woordenboek, dus kom maar door met die pizza!

Daarnaast bleek ook uit mijn VO2max dat ik voluit ben kunnen gaan tijdens de test, in tegenstelling tot Peter, de kapoen! Verder blijkt ook dat ik het al goed doe qua uithouding etc…. maar dat er ruimte is voor verbetering. En dat, lieve lezers, horen we graag!

Nu komt het gedeelte dat niet-lopers waarschijnlijk behoorlijk saai vinden, maar voor de lopende volgers, schrijf ik het toch even uit! Vergeet niet dat deze testen en snelheden zeer persoonlijk zijn: neem het dus niet zomaar over :-). 

snelhedenWat ik minder graag hoorde, was welk werk er precies aan de winkel was. Duurlopen gaan vanaf nu trager, maar de snelle trainingen (intervaltrainingen) gaan sneller. 80 procent van mijn benenwerk mag vanaf nu onder de aerobe drempel (max. 10,5 k per uur, max. 151) en 20 procent boven die aerobe drempel (10,5 – 15 k per uur), waarvan het grootste deel boven mijn anaerobe drempel van 179 slagen per minuut. Dat betekent rennen 13 k per uur en liefst nog wat meer, met de nodige dribbelpauzes tussenin. Die 15 per uur hoef ik dan weer niet te doen, want dat zou al te intensief worden.

Vertalen we dat naar een schema, komen we uit op lange duurlopen op zaterdag aan 6:10 min/k, maar liefst iets trager, halflange duurlopen (16k) op donderdag aan iets van een 6 min/k. met eventueel wat tussensprints om de vetverbranding te stimuleren door de suikers leeg te trekken. De intervaltraining (bah bah bah) op dinsdag zal dan weer een tandje (zeg gerust een heel gebit) bijsteken worden om meermaals die 4:40 min./ kilometer of sneller te halen. Daarin ga ik ook wat meer variëren: gaande van zeer snelle intervallen van 200 m tot lange (iets tragere) intervallen van 3000 m met wat meer rust.

Rest mij nog de 4 à 6 kilometer die ik wel eens op zondag ertussen gooi: die mogen dan weer aan mijn comfortabel tempo: variërend tussen 10,5 k/per uur en 13 k/per uur.

Dit betekent dat ik elke week 5 procent van mijn trainingen in een comfortabel tempo zal lopen: de rest zal naar mijn gevoel te traag of te snel zijn. Maar dat is niet erg. Want het leven begint aan het einde van je comfort zone. Just do it! Ik ben alvast erg benieuwd naar de resultaten!

Proficiat als je tot hier deze cijfergymnastiek uitgelezen hebt!
Deed jij al eens een conditietest? Of plan je er eentje na dit artikel? Laat het zeker weten! Kunnen we ervaringen uitwisselen! Je mening is natuurlijk ook altijd gewoon welkom. 

 

18 gedachten over “Fitmetlien test uit: letterlijk getest!

 1. Super! Ik was heel benieuwd hoe het geweest was – iets met een bon die ik nog heb en zo vanal . 🙂
  Ik heb in november een lactaattest gedaan, gewoon buiten op de piste, en loop sindsdien flink buiten mijn comfortzone. Naar mijn gevoel of te traag of te snel. Vooral toen ik met mijn schema startte, vond ik dat trage lopen 3 keer niks. Nog trager dan ik al liep, ik sta zowat stil. Intussen heb ik geleerd van dat gehuppel te genieten. Ik moet niet naar adem happen, ik ontdek allemaal leuke landweggetjes die ik eerder niet zag, het is gewoon eigenlijk gemakkelijk en zalig lopen. De intervallen daarentegen… dat is andere koek. Ik vond eerst ook de kortere loopjes (à a 6km) aan hoger tempo zo op papier 3 keer niks. Zo weinig kilometers! Intussen heb ik ondervonden dat 6 km in die hartslagzone voor mij écht meer dan genoeg is. Ik leer ook mijn lichaam wat beter kennen, ik voel ongeveer in welke hartslagzone ik aan het lopen ben. Voor de resultaten is het nog even wachten – is er vooruitgang, is die basis breder geworden – maar ik heb er alleszins goede moed op! 🙂

  Geliked door 1 persoon

  1. Dat geef mij ook weer moed. Ik herinner me dat je op Sunday Runday daarover aan het vertellen was: niet tegen mij, maar tegen andere mensen. En toen dacht ik nog: dat traag lopen en intervallen staat mij ook te wachten als ik eenmaal echt een deftig schema heb! En je zei toen ook dat dat toch wennen was. Je had 100 procent gelijk, seg! 😀 Maar het geeft me hoop dat het je nu goed meevalt 😀 Laat weten als je richting Running & More trekt! 😀

   Like

 2. Dag Lien, mooie blog !! En bedankt voor de vermelding !! 🙂 Heel interessant. De 80% training onder de aërobe drempel lijkt me wel voorzichtig. Als je op zoek bent naar progressie kan je overwegen om meer dan 20% te trainen in de zones onder je beoogde MT, op je MT, en boven je MT (interval). Dan stijgt de belasting wel, en moet je dus voorzichtiger zijn voor blessures. De training in aërobe zone heb je natuurlijk nodig als basis, maar het is toch vooral het snellere werk dat je zal helpen om je eindtijd aan te scherpen denk ik 🙂 Je interval uitbreiden naar tempoblokken van 2 km à 3 km is een topidee … !! Maar dat vind ik dus écht afzien 🙂

  Like

  1. Dat is afzien, he! Dinsdag deed ik de eerste: 4X1 k wel, maar op termijn wil ik dat naar 2 à 3 kilometer uitbreiden. Wat zou jij dan aanraden? 60 procent onder de aërobe drempel, 20 procent intensieve duurloop rond de MT en 20 procent interval erboven? In plaats van 80 eronder, 5 intensieve duurloop en 15 procent erboven?

   Like

  1. Hey Veerle, ik denk dat zo’n test het loopplezier alleen maar kan vergroten: hoe lang je ook al loopt! Misschien is het tof het zo als beloning te stellen: als je een bepaald doel behaald hebt, mag je in je ‘loopcarrière’ investeren als beloning? Ik doe dat altijd als ik nieuwe loopschoenen koop: in dit geval voor dat ik de moed had om me te laten testen :p. Ik was een beetje huiverig voor de confrontatie met mijn conditie! Veel succes en laat weten hoe het eventueel voor je verloopt!

   Like

 3. Een paar jaar terug ook zo een test gedaan bij Energy Lab en inderdaad je leert er enorm veel uit. Binnenkort misschien toch nog maar eens een test laten doen. Bij Energy Lab werd mijn VO2 Max niet gemeten (met dat toestelletje dan) (ik geloof dat dat een extra optie – bijbetalen dus – was). Jammer dat Brugge zo’n eind weg is want vind uw test fantastisch.

  Like

  1. Hey Patrick! Leuk om je reactie te lezen! Ik ben benieuwd wat de test voor jou eventueel zou uitwijzen! Laat iets weten! En Brugge is inderdaad niet bij de deur: ik heb het gecombineerd met toeristje spelen 😀

   Like

  1. Hey Evi! Superleuk dat je reageert! Ik vond het alleszins echt interessant. Het is eerst niet tof om te horen dat je verkeerd traint, maar ik voel nu al dat ik efficiënter werk… En of je nu een professioneel atleet bent, of een absolute amateur zoals ik: ’t is toch een tof gevoel 😀

   Like

 4. Goedemorgen, Leuk om je verslagje te lezen. Je hebt dus duidelijk nog progressiemarge. Véél succes met je nieuwe uitdagingen. Ik zal binnen enkele weken ook zo een test afnemen; ik ben benieuwd. Ondertussen weet ik nu perfect waar ik mij aan mag verwachten 🙂

  Like

  1. Hoi Benny! Merci! Mooi tochtje gisteren trouwens: de duinenweg aan Raversijde is een van mijn favoriete wegjes als ik aan zee loop! Lekker veel bochtjes en mini-heuveltjes. Heel veel succes met jouw test: ik hoop dat er interessante resultaten uit komen waar je veel aan hebt!

   Like

 5. Op basis van de gegevens die je in de post heb staan zou ik niet zeggen dat je anaerobe drempel op 179 ligt, zou eerder 184 of 187 zeggen.

  Je kan goed zien dat 12 km/u het tempo is dat je gewend bent om te lopen.

  Dat je geen vetverbranding heb op andere snelheden kan komen doordat je lichaam een soort van in de stress schiet wanneer je dat mondstukje in doe. Of omdat je ademhaling iets verstoord raakt waardoor je een ander mengels van o2 en co2 uitademt dan de rest van de tijd.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s