Fitmetlien test uit: Crossfit Mechelen!

Als ‘Fitgirl’ kan je er niet meer om heen: Crossfit is in! Toen ik crossfit Mechelen mailde om te vragen of ik eens een lesje mocht komen testen, reageerden ze met hetzelfde enthousiasme als ze in hun trainingen aan de dag leggen. En dat wil wat zeggen: wall balls, roeien en (YAY) Burpees… Gaan met die banaan!

De hele dag kwetterden mijn running sister Nele en ik over het feit dat we die avond voor het eerst gingen crossfitten. Hoe snel zouden we uitgeput tegen de grond liggen? Wat stond ons te wachten? Het begon met een voorzichtige ‘ik heb best wel schrik’ en eindigde met een uur filmpjes YouTuben van de meest spectaculaire oefeningen en afgetrainde lijven. Al snel begon ik mezelf erg zielig te vinden omdat ik de dag ervoor nog 18 kilometer had gerend en ’s morgens ook nog een groepsles dance cardio ertussen geknald had.

Tegen 19 u die avond had ik me met mijn lot verzoend: nieuwe dingen uittesten zorgt altijd voor zo’n klein adrenalinestootje, maar ook trainer Wietse stelde ons meteen gerust! We waren hier om plezier te maken… En net zoals elke marathonloper hou ik ervan om af en toe eens te gaan tot het zwart ziet. Hup, knallen die training! We beginnen met de opwarming: 200 meter hardlopen, zwaaien met kettlebells, fietsen en roeien… Na 10 minuten voel ik de kou niet meer en moet ik mijn truitje al uittrekken. Van een opwarming gesproken!

Door naar de WOD, Workout of the Day. Peter had mij ervoor al verteld dat we vooral op uithouding zouden werken die dag en minder op techniek. Komt dat even goed uit! Jongleren met gewichten is namelijk net iets minder mijn ding! 24 minuten, vertelt Wietse ons, duurt de training. Dat wil zeggen dat we 12 keer 1 minuut de oefeningen uitvoeren en 12 keer 1 minuut rust hebben. Daarbij herhalen we drie keer dezelfde oefeningen.

En toen, beste lezers, bedacht uw naïeve blogger: dat valt best wel mee! Hoe zwaar kunnen 12 minuten zijn? Vingers in de neus! Nou, ik kan je vertellen: burpees met vingers in de neus, dat lukt niet! Hetzelfde geldt voor wall balls, box jumps en kettlebell swings. Het is een doorbijtertje: zo’n WOD. 24 minuten later zijn we dan ook blij, maar ook voldaan als het erop zit. De minuten rust maken het aantrekkelijk om tot het uiterste te gaan: eerst deze minuut afwerken, een minuut rust en dan zien we wel weer verder! Voor je het weet, zit je al over de helft…. En dan op driekwart en dan ben je al aan het ‘toetje’ toe.

Een toetje, een dessertje waarop Wietse ons nog even trakteert: we doen een Tabata en geven nog een laatste keer alles van onszelf door met de voeten van de grond een gewicht door te geven. 20 seconden alles opspannen en 10 seconden rust. Dat herhalen we 8 keer tot onze buikspieren echt schreeuwen om liggen. Doet deugd. Vreemd volk: die hardlopers!

Goed, ik ben niet dol op krachttraining, hield mijn voeten op het einde amper nog van de grond en mijn burpees en wall balls werden absoluut niet tip top uitgevoerd. Dit was dan ook maar een test, maar ik snap meteen wel waar de fascinatie van veel crossfitters voor deze sport vandaan komt. Het gehalte aan ‘voldaan zijn’ is hoog en de uitdaging om elke keer meer herhalingen te halen zou mij snel hooked krijgen. De tips van de professionele trainers waardoor je oefeningen juister en met beter effect gaat uitvoeren en het verrassingseffect van de steeds wisselende Workout of the Day dragen daar nog eens toe bij. Heftig, maar spannend. Inspannend, maar verzadigend.

Wat zijn mijn plannen verder met Crossfit? Voorlopig neem ik nog geen abonnement: de spierpijn van deze workout heeft mij bij het lopen toch wat genekt waardoor elke dag crossfitten mij niet zo’n goed plan lijkt. Bovendien verslaat voor mij geen enkele sport hardlopen. Dat blijft nu eenmaal de ‘hoofdsport’. Wat ik wel interessant vind, is dat je op sommige dagen al om 7u kan gaan trainen! Sporten in de ochtend in Mechelen is normaal namelijk problematisch: zwembaden en fitnesscentra gaan pas om 8u30 open, als ik al op weg naar werk ben! Eén keertje per week met een tienbeurtenkaart gaan crossfitten lijkt mij ideaal om mijn krachttraining voor het lopen wat bij te sturen, meer variatie in mijn sportschema te krijgen en professionele begeleiding bij mijn oefeningen te verkrijgen.

En die spierpijn dan? Dat zal wel beteren als ik vaker ga crossfitten, toch? Wat zijn jullie ervaringen?

Meer info hier!

IMG_20171129_200534005.jpg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s