10 dingen die je herkent als je ook in de winter doorgaat met hardlopen

De winter is voor mij geen reden om te stoppen met lopen of andere sporten buiten! Integendeel: op de dagen waarop we sowieso al veel binnen zitten, doen die uurtjes buiten extra deugd! Het is natuurlijk niet allemaal rozengeur en maneschijn (letterlijk: sneeuwwolken everywhere) en vandaag deel ik 10 typische dingen met jullie die ik als winterloper wel eens meemaak!

  1. Het moment dat je wakker wordt om te gaan hardlopen en eventjes écht niet wil!

Of het nu komt omdat het nog donker is, sneeuwt of omdat je warme bed gewoon zo lekker ligt… Je voelt er echt niet veel voor om je loopoutfit aan te trekken en de deur uit te gaan!

7fc6bd72644c58f950568d6fb10b0652--dress-pants-winter-images

2. Het moment dat je HardloopGPS je niet vindt en je staat te bibberen in je hardloopoutfit.

En als een idioot op het voetpad voor je huis met je arm in de lucht staat te hopen op een ‘biep’ die aangeeft dat je GPS van je horloge je gevonden heeft!

only-cold-if-youre-standing-still

3. Vervolgens komt het moment dat je toch blij bent dat je bent gegaan.

Dit duurt bij mij meestal een minuut of 5: tegen dan ben ik warm, gewend aan het ritme en ook stilaan wakker! Dan beslis ik meestal een beetje wat ik ga doen: snel/traag/kort/lang… Voor zover mijn schema dit vrij laat natuurlijk! Als ik dan merk dat het echt voor geen hol vooruit gaat, kan dat schema de boom in!

too-cold-for-a-runner

4. Het besef dat je veel te warm gekleed bent.

Gevoelstemperatuur 0 is nog altijd best warm als je hardloopt en er geen regen/sneeuw/mist/wind op je pad komt. Ik weet dan dat een warme legging en een thermisch shirtje + haarband voldoende zijn, maar toch slaag ik er elke keer weer in mijn warme winterjas, twee leggings en een extra t-shirt aan te trekken. Resultaat? Na tien minuten loop je te zweten als een otter en achteraf kan je de eerste twee lagen uitwringen.

5708d3783172609795568e642cb5f629--winter-running-keep-running

5. Het moment dat het water in je Camelbag bevriest

Niet in de zak zelf: dat klotst voldoende rond, maar wel in het darmpje waardoor je drinkt. Opeens komt er geen water meer door! Ik had drie loopsessies nodig om te beseffen waarom ik geen water meer doorkreeg.

iY1k9Sjogging-running-winter-cold-seasonal-ecards-someecards

6. Het moment dat warme polsen fijner zijn dan je pace te kennen.

Mijn horloge geeft elke kilometer mijn pace aan, maar door van die shirtjes waar je je duim in kan steken, is dat bedekt. In de herfst loop ik dan met een arm bloot tot aan de elleboog, maar in de winter? No Way: dan loop ik wel even op het gevoel!

i-dont-always-run-in-nine-degree-weather

7. Het moment dat de zon opkomt in a frozen world

Je zingt nog net niet Let it go mee als je door een prachtige bevroren wereld hobbelt, maar, jongens, wat is onze wereld mooi! Als je net als ik in de ochtend loopt en de natuur boven de stad verkiest in deze periode… Dan staan er je enkele prachtige stille momenten te wachten waarop je alleen maar verwonderd kan zijn, ondanks je totaal bevroren vingers.

download

8. Het moment dat al het bloed in je benen zit en je het onvermijdelijk koud krijgt

Anderhalf uur lopen zorgt meestal niet voor echte onderkoelingsverschijnselen, maar bij alles vanaf een uur of 2, kan ik het plots zo koud krijgen! Vooral mijn bovenbenen en mijn vingers zijn dan echt het slachtoffer van de vorst en zelfs de meest kwaliteitsvolle loophandschoenen lijken niet te helpen! Iemand tips?

323ac1fcf44a5b8654f0029d6fa7a4ea

9. Het moment dat je een petje draagt en de regendruppels een ijspegeltreintje vormen

Het gebeurt echt: als het hard vriest, gebeurt het regelmatig dat de regendruppeltjes aan mijn petje (ingebouwd in de kap van mijn winterjasje) veranderen in kleine ijspegeltjes die vrolijk meedansen op het ritme van mijn pace. Ik zeg altijd: liever daar ijspegels dan dat het snot aan je neus bevriest.

081b4dd0be0d60d2a41cdae676088a66f7ade079419f39f2398cbae7ee225dc1

10. Het moment dat je onder de douche gaat.

Zálig vind ik dat: na een ijskoude run naar binnen wandelen, je een ware held wanen en al je doorweekte zweterige spullen uittrekken. Die doorzweette sport-bh is dan nog wel een dingetje, waarop je je weer voorneemt je wat lichter te kleden volgende keer. Het is een viceuze cirkel, maar die douche met invisable superwoman cape neemt niemand je nog af!

5ec976a1096e2e6075b1e244d3d7f347

4 gedachten over “10 dingen die je herkent als je ook in de winter doorgaat met hardlopen

      1. Aah, ja, dat is handig! Ik weet graag mijn hartslag, maar ik heb geen borstband:-d Zou het eens moeten aanschaffen, want bij het zwemmen zou dat ook van pas komen!

        Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s