Een nostalgische kerst gewenst: bij ons op tafel (+ recept)

De meeste bloggers zouden op een dag als deze met de meest verfijnde kerstgerechten op de proppen komen, maar ik doe liever eens wat anders! Dat verslag van ons kerstdiner volgt later deze week. Waarom dan? Op Kerstavond eten wij erg uitgebreid, maar op deze kerstdag staat bij ons vooral familie centraal terwijl we gezellig restjes gourmet eten en The sound of music of soortgelijk kijken. Vandaar vandaag dus ook een artikel over eenvoudig lekker eten en de herinneringen die daaraan vast hangen! 

  1. Cornflakes met banaan of appel

Gedurende 12 jaar heb ik ontbeten met cornflakes in de ochtend: zelfs op de foto’s van een van mijn eerste vliegtuigvakanties in Agadir sta ik als vierjarige kleuter met een kommetje cornflakes aan het ontbijtbuffet… Dat waren overigens geen chocopops of chocolate crispies, maar meestal zo’n grote doos van Kellog’s met zo’n haan erop! Zo de soort die ze vandaag nog verkopen en waar ook tot vandaag (als een van de enige van Kellog’s) geen speelgoedjes inzitten.

Die speelgoedjes waren overigens de reden waardoor we soms in de supermarkt na lang zeuren wel eens Frosties en Honey pops kregen. Ook lazen we tijdens het eten vaak de achterkant van de verpakkingen: spelletjes op die kartonnen dozen waren een pluspunt, maar ook een goede reden om te bekvechten met mijn broer! Als er een nieuwe doos op tafel kwam kon er maar 1 iemand aan onze ronde de tafel de achterkant als eerste lezen…

Bij onze cornflakes deden we overigens altijd iets van fruit dat mijn lieve mama voor ons erdoor sneed: de geur van warme Rice Crispies met melk en banaan doet mij ook vandaag nog watertanden. Toen ik deze zomer in Canada in een mini-motel aan het einde van de wereld cornflakes en bananen (als enige optie, naast een pot pindakaas met toast) aan het ontbijt zag staan, ben ik twee dagen lang gelukkiger geweest dan bij het mooiste hotelbuffet het geval geweest zou zijn.

2. Boterhammen met ei

Vanaf een jaar of 12 nam ik elke middag ook boterhammen mee en zoals Bart Peeters in Zeester met koffie al zong, zat in mijn trommel een boterham met ei. Een goede laag boter en vier boterhammen met eitjes van onze eigen kippen… Ik was overigens niet verwend, maar tot ik op kot ging, maakte mijn papa elke dag mijn boterhammen. Voor mijn broer deed hij dat niet… Papa’s en dochters!

3. Bitterballetjes met frietjes

Als 10-jarige ging ik door een fase waarin ik maar twee dingen lekker vond op restaurant: spaghetti en bitterballetjes met frietjes. Die bitterballetjes moesten overigens op mijn geheel eigen wijze opgegeten worden: anders was er geen bal aan (letterlijk)! Eerst beet ik een klein stukje van de bitterbal en daarna lepelde ik met een frietje de inhoud eruit. Daarna volgde de korst. Zo ging dat! In mijn studententijd had ik voorin in mijn zangboekje (codex) dan ook staan: het leven is als een bitterbal… Je moet eruit halen wat erin zit.

4. Frietjes op vrijdag

Over frietjes gesproken: dat aten wij ALTIJD op vrijdag, zelfs als we in school al eens frietjes over de middag gegeten hadden… Daarna keken we naar De Kampioenen. Zo ging dat, kinders!

5. Spaghetti met hesp en kaas

Wij deden niet aan Mac and cheese, maar aan spaghetti met hesp en kaas volgens het recept van mijn oma en later mijn mama. Met veel kaassaus, nootmuskaat en hesp waarvan de katten de zwoerdjes kregen.

En dan nu een leuke anekdote! Als uitwisselingsstudente in Israël mocht ik 6 maanden lang geen vlees en melkproducten mengen als ik kookte in mijn appartement, dat ik deelde met 3 koosjere eters. Aanvankelijk dacht ik: screw this, als er hier niemand thuis is, gooi ik die homeprepared cordon blue gewoon de pan in! Tot ik besefte dat dit voor hen echt een kooktraditie was die ze niet zouden waarderen. Ik zou het ook niet fijn vinden als iemand krekels of hond in mijn keuken zou gaan maken, eigenlijk gewoon omdat dit niet in mijn cultureel erfgoed zit. Ik heb toen bijna elke week aan mama op Skype gevraagd naar haar spaghetti, wat dan ook ons eerste avondmaal was toen ik na een jaar weer thuis kwam!

6. Tomatensoep met balletjes

Tomatensoep met balletjes kwam bij ons alleen op tafel als mijn oma die gemaakt had en aan mama meegegeven had… Gelukkig deed ze dat vaak genoeg! Wie vocht er nog als kind om het recht van de meeste balletjes?

7. Knorsoep met sliertjes

Net zoals in Wij zijn piraten van de zee van Samson en Gert aten wij niet vaak soep met sliertjes, behalve als we gingen kamperen! Dan begon elk avondmaal met een zakske pakskessoep van Knor: de familieportie. Als ik dat vandaag de dag ruik, hoor ik meteen weer de regen op onze voortent tikken terwijl enkele meters verder onze badpakken hangen te drogen na een kajaktocht in het zuiden van Frankrijk.

8. Gebraden kip

Ik denk dat er veel Belgen (en Nederlanders) zijn die niet aan de geur van gebraden kip kunnen weerstaan. Op dinsdag, de sluitingsdag van de bloemenzaak van mijn ouders, ging mama bijna elke week zo’n heerlijke gebraden kip afhalen. Die aten we dan met appelmoes, rauwe tomaat en soms met gebakken aardappeltjes. Wat een feest! Ondertussen zijn we 10 jaar later en staat dat kraam nog steeds voor dat Wolvertems bruin café…. Laatst passeerde ik op de fiets toen ik de kippenman hoorde vragen ‘een halve of een hele’ en ik zag dat hij de kip in twee knipte en nog wat extra braadvocht bij in de zak met de kip deed. Sommige dingen veranderen nooit… lijkt het dan.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s