5 gekke gourmetideeën

Fijn, zo gourmetten met de feestdagen, toch? Volgens mij zet half Vlaanderen tijdens deze dagen de pannetjes wel eens op tafel. Leuk, gezellig, maar misschien ook een beetje cliché? Ik geef je vijf leuke ideeën om van je gourmet dit jaar in de tocht ‘der vreemde smaken’ te veranderen. 

download

  1. Voor de durvers: warme ananas met rode peper

Ik leerde deze combo enkele jaren geleden kennen als een soort chutney bij een salade, maar voor de gourmet kan je ook blokjes zoete ananas en een bakje chiliflakes klaarzetten! Natuurlijk kan je de peper of de chili al op voorhand op de ananas doen, maar ik vind het fijner als iedereen zelf wat de dosering kan bepalen. Mijn idee van ‘lekker pikant’ is voor sommige aan de tafel eerder graadje ‘brandt door je gehemelte recht je hersenen in’.

IMG_2143

2. Dadels met spek

Zoet en zout komen heerlijk samen in deze combo! Zorg voor spek (in van die repen) en dadels op tafel. Laat je gasten het spek zelf bakken in de pannetjes en laat ze daarna 1 dadel (of meerdere; het is kerst) indraaien in de reepjes en samen opeten. Zo lekker! Dit kan voor de veggies ook met kort geroosterde geitenkaas!

img_004186_445x297_JPG

3. Kip… gemarineerd in cola en ketchup

Oké, dit recept past totaal niet op Fitmetlien.com eigenlijk want ik lust zelf alleen colasnoepjes en het is niet bepaald gezond te noemen… Toch lijkt het me wel een leuke gimick aan de feesttafel. Ik zie zo voor me dat er een vreemde stilte aan de tafel valt als je vertelt dat de kippenspiesjes dit jaar met cola gemarineerd zijn. Het recept vind je hier in de Allerhande! In mijn geval ga ik vermoedelijk niet alle kip in cola en ketchup wentelen, maar slechts voldoende om iedereen te laten proeven… als ze dat willen.

insecten-op-het-menu-bij-bio-planet

4. Zet eens een insect op tafel

Deze lijkt me eerder eentje om als grapje bij Oudjaar uit te halen in een vriendengroep dan bij je overgrootoma aan de Kerstboom… Ik wil al heel lang eens insecten proeven: als hapje wat knapperige wormpjes vooraf als iedereen al wat champagne op heeft of in het pannetje onder de vorm van enkele insectenballetjes? Kom maar door: je bestelt ze hier! Wie gaat als eerste de uitdaging aan?

broodje-champ-400x266

5. Raclettekaas op stokbrood, maar dan anders

Ik ben vast niet de enige die bij gourmetten amper vlees eet, maar vooral héél véél stokbrood met kaas! Broodje roosteren onder de gril in het pannetje met wat boter, daarna de kaas erop en wachten tot ie volledig gesmolten eraf druipt…. Dit jaar mag er nog een ingrediënt aan toegevoegd worden: het schijnt namelijk enorm lekker te zijn om tussen het brood en de kaas nog een stevige laag appelstroop te smeren. Klinkt aanlokkelijk! Ik zeg: proberen maar!

5 gedachten over “5 gekke gourmetideeën

    1. Ik ben naar de bioplanet gegaan met de intentie die avond wormenburgers te proberen, maar die hebben dat blijkbaar niet meer in hun assortiment! Ik hoop het binnenkort eens te testen:-D. Laat me weten als het meevalt bij jullie wat het receptje was 😀

      Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s