De feestdagen met een eet(buien)stoornis? 9 tips.

Hoezeer ik ook zou willen zeggen dat ik mijn eetstoornis volledig achter me gelaten heb… Op sommige momenten duikt ze toch nog eens op. Niet meer als ik een chocolaatje te veel eet, of tien chocolaatjes… Niet meer als ik door de supermarkt loop, iets uitverkocht is en ik mijn plannen voor het avondeten moet wijzigen (die al een week vast lagen). Niet meer als ik een week 10 kilometer minder gelopen heb of een uurtje (of 5) minder gesport heb… Maar die feestdagen… Tja… 

rqdqmyigg5uzgxwapdgx

Kerst en nieuwjaar veroorzaken al lang geen paniek meer, maar eerder een onwennig gevoel, een vage herinnering aan vorige jaren waarin deze periode me nog een stuk lastiger viel. Het lijkt alsof mijn hersens nog geprogrammeerd zijn om te panikeren, maar dat mijn geest en lichaam zich afvragen waarom ik dat in hemelsnaam zou doen? Het voelt als het bezoeken van ‘de plaats waar het allemaal ooit begon’ terwijl dat zwaar gebroken hart al jaren achter je ligt. Het zeurt nog een beetje uit gewoonte, maar het brandt niet meer.

Wat me wellicht ook heel wat zielsrust geeft, is dat ik inmiddels al enkele keren de feestdagen ‘overleefd’ hebt zonder volledig door te staan. Ik blijft nu eenmaal iemand die voor restrictie en de bijhorende eetbuien redelijk vatbaar is. Als marathonloper ben ik sneller ‘te streng’ dan lief voor mezelf en als dan al dat lekkere eten voor je neus staat… Vandaag geef ik dan ook 9 tips die mij tot op de dag van vandaag helpen als Kerst en oudejaar weer voor de deur staan.

  1. Licht mensen in

Daarmee bedoel ik niet dat je de hele familie bij aankomst moet vertellen dat je de afgelopen maanden (jaren?) al kotsend boven de plee hebt gehangen, maar een ‘kompaan’ tijdens het diner is fijn! In mijn geval hielden mijn moeder en vriend een beetje in het oog dat ik me niet volvrat of net te weinig at. Ze keken of ik me wel goed voelde bij wat er op tafel stond en aten met plezier het dessert op als dat er écht te veel aan was, als ik al voldoende mijn best gedaan had. Af en toe een blik van verstandhouding kan wonderen doen.

2. Stel doelen en hou je eraan

Als je op weg bent naar herstel, weet je inmiddels vast wel wat een gezonde portie voor je is: niet te veel, maar ook zeker niet te weinig. Ben je net zoals ik vatbaar voor zowel te weinig eten als voor compensatie en schuldgevoel bij een teveel aan vettig voedsel? Bepaal dan vooraf als je nog nuchter kan nadenken wat wellicht een goede portie voor je is. Bespreek dit ook met je diëtist(e) of kompaan als je zelf niet echt rationeel kan denken. En als het dan toch misgaat? Daarvan vergaat de wereld niet: kop op en door!

3. Zorg voor inzicht of inspraak in het menu

Een eetstoornis is een ziekte, niet een vorm van ‘moeilijk doen’. Ben je echt in paniek met oog op de feestdagen? Bespreek dan met de kok/organisator eventueel wat er op het menu staat of wat eventueel betere opties zijn voor jou. Organiseer je zelf? Fondue of Gourmet zijn altijd fijne opties waarbij zowel je gasten als jij tevreden kunnen zijn! Je wordt niet verplicht een bepaald gerecht te eten, maar verplicht je gasten ook niet dat te doen.

4. Ga niet dagen op voorhand compenseren

Het is verleidelijk streng te zijn voor jezelf in de dagen ervoor. Meer sporten, minder eten en op de dag zelf complete maaltijden overslaan… Weet je waar die uithongering op uitdraait? Juist: niets goed. Doe maar normaal: daar is je lichaam het allerblijst mee!

5. Haal het op voorhand niet in huis

Als de feestdagen voor jou een moeilijke periode met stress zijn vanwege eetbuien, wees dan eens lief voor jezelf en beperk de spanning… Haal geen kilo’s kerstchocolade in huis of zware feestelijke gerechten omdat ‘het zo hoort’. Ken jezelf en hou je aan je eetschema als je dat hebt. Het heeft geen zin om jezelf gek te maken omdat er een kilo kerstkoekjes in de kast ligt als je mooi op schema ligt. Eetbuien zorgen alleen maar voor meer compensatie. Zie dit echter ook niet als excuus om je alles te ontzeggen en te weinig te eten: dit jaar is balans het sleutelwoord.

6. Weersta ook niet elke verleiding

Onthou tegelijk dat het kerst is: je komt heus geen 5 kilo aan van een kerstchocolaatje bij de koffie. Ga dit jaar voor evenwicht: van jezelf alles ontzeggen komt er ook niets goed. Ben je erg vatbaar voor eetbuien, maar wil je toch een beetje genieten? Ik dumpte de zak kerstkoekjes gewoon bij mijn ouders en genoot er daarvan onder hun toeziend oog als ik op de koffie kwam. Lekker en het risico op doorslaan is nihil. Zo leerde ik ook weer maat houden: mijn ouders gaven het goede voorbeeld.

7. Hou de humor erin.

Ja, een eetstoornis is echt verschrikkelijk om tegen te vechten, maar zoals met veel geldt hier dat een portie zelfspot soms de sfeer voor jezelf en je naasten kan verlichten. Ik ben nooit gestopt met (zwarte) grapjes te maken over mijn eigen toestand. Het kan behoorlijk opluchten om elkaar eens met tiramisu te bekogelen uit frustratie (Yep, is echt gebeurd).

download

8. Onthoud wat belangrijk is.

De feestdagen draaien volgens Flair en Elle soms vooral om eten (en niet eten) maar als je rationeel nadenkt, besef je waarschijnlijk wel dat dat niet het enige is. Genieten van lekkers hoort erbij, maar familie, vrienden, leuke cadeautjes, foute films kijken, de warmte van de kachel, kerstbruisballen en huisdieren met grote rode strikken op hun kop zijn even leuk! Vergeet niet ervan te genieten.

9. Geniet ervan

Onder hetzelfde motto verder: het is heel normaal om met Kerst en Oudejaar wat meer te eten dan normaal! Dat is menselijk, namelijk! Als je daarna je gewone eetpatroon weer oppakt, zit je zo weer op de juiste koers: of je nu moet afvallen of bijkomen… Besef je op 1 januari dat het misschien toch niet helemaal ging zoals jij wilde? Jammer dan, maar daar gaat piekeren niets aan veranderen. Draad oppikken en door!

Hoe sta jij tegenover de feestdagen? Kijk je ernaar uit of zie je ertegenop? Heb je zelf nog tips? Deel ze gerust in de comments

 

Een gedachte over “De feestdagen met een eet(buien)stoornis? 9 tips.

  1. Wat een mooie en moedige getuigenis. Ik wens je in elk geval heel fijne feestdagen, met veel liefde, vriendschap en vooral een fijn samenzijn met inderdaad nadruk op de warmte en niet zozeer op het overaanbod eten.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s