Ben ik nu een oma? Rijden met een elektrische fiets!

Jawel, u leest dat goed! Uw blogger loopt marathons, maar rijdt tegelijk met een elektrische fiets. Waarom? Hoe is het zover kunnen komen? En ben ik daardoor vervroegd in ‘ons bomma’ veranderd?

‘Jij loopt zoveel en je rijdt toch met een elektrische fiets?’ is vermoedelijk de meest gehoorde commentaar die ik al op mijn Cortina fiets kreeg… Naast dat ie best wel mooi was… Vintage, donkerblauw en met een rekje vooraan… Ik vind mijn fiets de elegantie zelve, zelfs met dat donkerblauw kastje met opladeraansluiting achteraan. Want mijn Cortina heeft dus elektrische aandrijving. En ja, dat vind ik zelfs als marathonloper een goede zaak!

eGPdB7N68yUaR4AF1e44YkA0NUezWFpb

Ondanks mijn bureaujob, moet ik toch regelmatig op prospectie op locaties die op 15 tot 30 kilometer afstand van kantoor liggen. Vroeger maakte ik daardoor gebruik van het openbaar vervoer, of de auto als er eentje ter beschikking was… Tegenwoordig is dat niet meer nodig en die vrijheid voelt zalig! Je kan met zo’n elektrisch ding namelijk echt lange afstanden afleggen op een relatief snel tempo! Ik rij bijna standaard aan 25 kilometer per uur, wat betekent dat ik op minder dan een uurtje vanuit Mechelen via de fietsostrade in Antwerpen sta.

Is zo’n elektrisch aangedreven ritje dan even intensief als mijn oude fiets van vroeger? Natuurlijk niet! Ondanks dat ik de intensiteit van de aandrijving laag zet (2/3 van de 15 standen voor een fiets van 25 kilo), voel je toch serieus die ondersteuning. Tegelijk is het natuurlijk een pak sportiever dan de auto en sluit ik soms mijn werkdag af met 2 uurtje gezellig trappen in de herfstlucht! Ik denk dat je zelf wel kan uitmaken wat de meest gezonde optie is… Stressen in de spitstrein? Dat is er voor mij niet meer bij.

Hoe intensief is zo’n ritje dan nog wel? Wel, speciaal voor de cijfertjesfanaten onder jullie volgen hier wat statistieken. Mijn gemiddelde hartslag bij zo’n elektrisch fietsritje ligt rond de 113, vergelijkbaar met mijn hartritme tijdens een erg stevige wandeling met heuveltjes. Als ik anderhalf uur of meer flink doortrap, kan het al eens rond de 130 liggen. Dat betekent dat ik tussen de 275 en 450 kcal per uur verbrand. Dat betekent ook dat ik een pizza meer per week kan eten als ik twee keer voor werk de fiets naar Antwerpen neem! Kom dus maar door met die quatro formagi!

Aanvankelijk schaamde ik me stiekem een beetje om mijn luiheid! Welke 20’er rijdt nu al met een elektrische fiets?! Wel, een twintiger die de afgelopen maanden elke week minstens 160 kilometer reed! Mijn aanvankelijke schrik was ongegrond: ik ben er eigenlijk alleen maar sportiever op geworden! Weerstomstandigheden houden je ook een pak minder tegen, al zal ik vermoedelijk in de winter wel wat minder op de fiets te vinden zijn.

Meer vrijheid is een pluspunt, maar ik denk dat we ook het belangrijkste niet mogen vergeten: rijden met mijn Cortina is echt zó onwijs leuk! Je rijdt op hoge snelheid door de natuur, luistert intussen een audiobook en geniet van de low-impact training die het biedt… Het hoeft niet altijd volle gas te zijn! Trainingen net onder de aerobe drempel zijn een zegen voor je conditie! Je bent in beweging terwijl je tegelijk een praktisch doel hebt: transport! Dat praktische lijk ik bij hardlooptrainingen al eens te missen. Lieve lezers, ik zou het u allemaal aanraden als u het budget ervoor heeft: werkt u op minder dan 20 kilometer van huis? Ga voor elektrisch gefiets! De filevrije wegen krijgt u er gratis bij.

MgnQcEyrOlwekke9OsrZWp7AX11XlIl8

 

12 gedachten over “Ben ik nu een oma? Rijden met een elektrische fiets!

 1. Bon… ik vind het eigenlijk maar niks, zo’n elektrische fiets. Het haalt het slechtste in mij naar boven als er weer eens iemand de “competitie” aangaat met mij als gewone fietser.
  Neemt niet weg dat, nu ik je argumenten lees, ik wel van ja zit te knikken. Ik zal in het vervolg dan ook proberen ietske minder snel met mijn oordeel klaar te staan als ik nog eens een jongedame op een elektrische fiets zie rondsnorren. 😉

  Like

  1. Haha, merci Sandra! Ik dacht er ook altijd zo over, maar voor die lange afstanden is ie zo handig! Kan niet wachten tot de lente om weer eens een dagje eropuit te gaan ermee :-D. Mss is tot aan de zee of zo als ik onderweg kan opladen 😀

   Like

   1. Jamaar wacht… als het voor niet-professionele doeleinden als een dagje naar zee is, dan ben ik wél weer contra hé! 😛

    Like

   2. Haha, ik vind jou heel moedig als je zonder elektrische ondersteuning naar zee fietst :-D. Chapeau :-D. Al zou ik het wel eens willen lopen, als er iemand naast mij fietst (elektrisch of niet) om een paar dagen lang mijn bagage te dragen 😀

    Like

 2. Ik overweeg ook om er één te kopen, maar dan eerder omwille van mijn rugklachten…op vakantie in Zwitserland al een paar keer met een elektrische fiets gereden en dat viel wel mee, eindelijk kan ook ik dan wat langere tochtjes doen én terwijl genieten…enige minpuntje wat me nog wat doet twijfelen is het gewicht, met zo’n kolos aan de hand even een borduurtje op of om die ergens te stallen, dat is voor mijn rug dan weer niet vanzelfsprekend…moet er nog een paar nachtjes over slapen…ik wens jou alleszins nog véél fietsplezier!

  Like

  1. Dat snap ik! Nu moet ik zeggen dat het voor mij best meevalt qua gewicht omdat ik bij de aankoop tips heb gekregen om met zo een gewicht om te gaan! Er zit zo aan handvat boven het zwaarste deel wat het handiger maakt, al kan ik met uitsluitend een sporadische spierpijn na te lang zitten in de rug daar niet over oordelen. Ik hoop dat je me op de hoogte houdt van je beslissing!

   Geliked door 1 persoon

 3. H.erkenbaar. Mijn woon-werkverkeer is een 25kilometer. Ik heb me dus ook een elektrische fiets aangeschaft. Eerst voelde ik me stom en belachelijk. Nu een pak minder. Ik moet wel bekennen dat het de laatste tijd niet meer van komt om te fietsen…veel verplichtingen ’s avonds. Dus ik moet op tijd thuis zijn. Daarbij werk ik op maandag thuis….met het gevolg dat ik vrijdag en dinsdag een hele verhuis moet doen…mijn fietstassen zijn niet groot genoeg.

  Like

 4. interresant stukje. Overweeg er ook een aan te schaffen. Mijn woon werk verkeer is ook 25 km heen. Deed het eerst op de gewonen fiets maar heb nu een knie blessure :(. Hoe duur was jou fiets overigens en die op de foto, die is toch niet elektrisch? ik zie het nergens namelijk

  Like

  1. Ik heb inderdaad de elektrische variant van degene op de foto :-). De prijs lag rond de 3200 euro als ik het me goed herinner, maar dat was voor een zwaardere batterij die 175 k meekan:)

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s