Fitter by food?: Renata Rehor

Dag Renata, jij bent een sportieve vrouw! Kan je ons even vertellen welke sporten je momenteel beoefend?
Lopen uiteraard, ik probeer 4 à 5 keer per met gedachten te verzetten tijdens het lopen. Daarnaast doe ik 1 keer per week kracht- en stabilisatietraining. Sinds twee jaar heb ik ook een koersfiets. In de mooie maanden komt die ook wel eens buiten. Maar lopen is de basis… Tijdens mijn studies ging ik af en toe een toertje joggen en toen heb een aantal keer de twintig kilometer gelopen. Dat deed ik op mijn eentje en zonder begeleiding: (samen) lopen was toen nog geen trend zoals vandaag!

Hoe ben je dan overgeschakeld op marathonafstand?

Op het moment dat ik in Berlijn naar de marathon keek, besloot ik: dit wil ik ook doen!. Ik heb me toen één jaar tijd gegeven om die marathon onder de 4 uur te lopen. Dat was misschien een gek doel, maar het heeft veel veranderd voor mij. Mijn kijk op sport en op eten en gezondheid was daarna niet meer hetzelfde. Het is zo een mooie sport… Flexibel. En het biedt steeds aan iedereen de kansen om jezelf te overtreffen!

 

Zijn er bepaalde wedstrijden of marathons die je bijgebleven zijn?
Een eerste marathon loop je nooit twee keer. Dit was in Chicago. Deze heb ik echt voor mezelf gelopen en is uiteindelijk een ongelofelijke ervaring gebleken. Een andere prachtige herinnering is de trail van 10 kilometer die ik samen met mijn zoon van 10 gelopen heb hier in de omgeving van Luik. Hij was even goed in vorm als mama… Die fitheid mogen delen, die ervaring samen meemaken, hem coachen en samen door de afstand bijten… Dat was elke training waard! Maar eigenlijk ben ik altijd emotioneel aan de start en de finish van een lange wedstrijd. Zo ben ik gewoon.
Maar het kan niet altijd fantastisch gaan. Mijn laatste marathon is mislukt. Ik heb me de weken vooraf mentaal heel erg vermoeid en daar geen rekening me gehouden. Dat was een harde klap, want de fysieke voorbereiding was uitstekend.

Hoe pep jij jezelf op als het niet meer gaat?
Ik spreek tegen mezelf en probeer zelfmedelijden uit te bannen. Of ik visualiseer video’s van meisjes die heel erg mooie prestaties hebben neergezet en denk eraan dat ook zij zware momenten hebben. Zij hebben er ook door gebeten…
In Luik, waar ik woon, kan je elk weekend kiezen tussen meerdere afstanden en types wedstrijden. Terwijl sommigen naar deze wedstrijden gaan voor de gezelligheid, probeer ik toch aan elke wedstrijd een doel te geven. Iets dat ik wil testen of een tijd die ik wil lopen.

 

Wat zijn je plannen of ambities op loopgebied op dit moment?
Ik droom er al een tijdje van om een trail te lopen in Zwitserland, mijn land van herkomst. Hopelijk lukt dat in 2018, maar hiervoor moet ik nog wat aan de techniek werken. Het zal weer plannen worden… Een druk (lopers)leven is een kwestie van prioriteiten stellen en geen onnodige druk op jezelf leggen. Soms neem ik een van mijn kinderen mee om te lopen. De training is dan niet volgens het boekje maar we genieten er allemaal van….Ik ben waarschijnlijk diegene die het minst sport in ons gezin van vier! Ik probeer op een ontspannen manier beweging en gezond eten in ons dagelijks leven te integreren en met de kinderen erover te spreken.

Over eten gesproken… We kennen je natuurlijk ook als voedingsdeskundige en schrijfster van het sport/loopkookboek food2run. Wat betekent voor jou een gezond eetpatroon?
Gezond bestaat op zich niet. Gezonder is vooral kijken naar natuurlijke voedingsmiddelen met hoge voedingswaarden, grotendeels plantaardig en met veel variatie.
Wie lange afstanden loopt doet zijn lichaam echt iets aan! Voeding moet dat compenseren. Het is een illusie te denken dat je door te sporten een slecht voedingspatroon kan wegwerken… Het tegendeel is waar. Het is belangrijk te zorgen dat aan de energiebehoefte wordt voldaan en dat er op gebied van nutriënten geen tekorten ontstaan. Zo train je beter, maar het zorgt ook voor een goed functionerend immuunsysteem, wat centraal staat in onze gezondheid.

Hoe sta je tegenover bepaalde trends zoals lactose- of glutenvrij eten?
Wie intoleranties/allergiëen heeft moet hier natuurlijk goed op letten. Voor alle andere kan het een kans zijn om melkproducten of tarwe te vervangen door andere opties. Variatie is de sleutel van gezonder eten en in dit opzicht zijn deze trends een goede zaak.

 

En ‘cheatdays’?
Gezonder eten is een cadeau aan jezelf en je moet er dan ook zelf plezier aan hebben: anders heeft het weinig zin. Als je je 6 dagen per week dwingt om “gezond” te eten en dan de 7e dag dingen eten waarover je je achteraf slecht van voelt? Dat is toch geen leven… Gezonder eten heeft juist te maken met een balans. We mogen dat niet zien als een strijd tegen ons lichaam.

Wat raad je lopers aan voor de wedstrijd?
Je kan je energieniveau verhogen door de laatste dagen van de wedstrijd juist te eten… Maar wat je de rest van het jaar eet is minstens even belangrijk dus begin er al op tijd over na te denken! Elke stap telt. Zowel voor het lopen als voor gezonder eten. Beetje per beetje kom je er zo.

Binnenkort komt je nieuwe kookboek uit! Kan je ons daar iets meer over vertellen
Er komt inderdaad een tweede food2run boek ergens begin volgend jaar. Hier bekijk ik voedingsvragen van lopers die evolueren: wat willen beginnende lopers weten over voeding en met welke vragen zitten langeafstandslopers? Opnieuw staan er natuurlijk ook heel wat recepten in ter inspiratie! Dit boek heb ik in het Frans geschreven, een Nederlandstalige uitgever moet ik nog zoeken…. Maar die vertaling komt er normaal wel. Daarnaast heb ik ook wat recepten gemaakt voor een sportvoedingsboek van het magazine Zatopek, maar ook dit boek is in het Frans geschreven.

Renata komt naar Sunday Runday! De uitgelezen kans om je vragen te stellen en een workshop met deze experte mee te maken. Food2run kan je op die dag ook aankopen aan €20 in plaats van €24,90 zoals in de boekhandel. 

Wil je Renata online volgen? Dat kan op Facebook of op Instagram. Als je (net als ik) erg enthousiast bent, kan je Food2run (boek 1, in het Nederlands) vinden in de boekwinkel of hier bestellen. 

 

 

2 gedachten over “Fitter by food?: Renata Rehor

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s