Gezonde geest & een gezond lichaam: Dominiek De Meulemeester

Misschien zag u het nog niet, maar op zondag 10 december organiseer ik samen met toploper Peter De Groof een heerlijke loopdag in Jezus-Eik! Sunday Runday! Een van onze workshops focust op mentale weerbaarheid (bij het lopen) en zal gegeven worden door een loperscoach om U tegen te zeggen! Dominiek De Meulemeester licht vandaag al een tipje van de sluier op over zijn passie voor (trail)lopen, gezond eten en mentaal welzijn! Ik beloof u dat u na dit interview een beetje meer zen bent (of op z’n minst een toertje gaat rennen en dat uiteindelijk wordt!) 

Dag Dominiek. Ik ken jou vooral als loper, maar je bent daarnaast ook een (mental) coach. Voor wat voor soort training kunnen we bij jouw bedrijf runcaoch.be terecht?
Lopen zit er al van kinds af aan in en is de laatste 12 jaar een ware levenswijze geworden, vooral sinds ik traillopen ontdekte. Ik begon mijn professionele carrière als verpleegkundige, studeerde in Genève en Brussel Systeemtherapie en ben altijd gefascineerd geweest door lekker en gezond koken. Runcoach.be was de logische synthese. De combinatie van mijn ervaring als loper, passie voor gezonde voeding en coaching skills vanuit mijn professionele opleiding, komt hiermee volledig tot zijn recht.
We coachen zowel particulieren als werknemers binnen bedrijven. Het is nooit of looptraining, of voedingsadvies, of mentale coaching, maar een combinatie van de drie. Ik vergelijk het graag met een kruk, die pas stabiel staat vanaf drie poten!

Is dat gericht op sporters met ervaring of ook op absolute beginners op elk sportief gebied?
Iedereen die wil werken aan zijn gezondheid kan bij ons terecht. Wij verkopen geen formats… Bij Metagenics hebben wij de voorbije twee jaar de werknemers voorbereid op het lopen van 7, 14 of 21 kilometer van de MetaRelax Ostend Nightrun. Iedereen kreeg een gepersonaliseerd schema, aangepast aan zijn agenda, aangevuld met gericht advies op vlak van voeding en mentale veerkracht.
Bij de particulieren hebben we zowel start-to-runners, tot marathonlopers of mensen die de overstap naar traillopen willen maken. De personal coaching is op maat van noden, doelen en mogelijkheden. Onze klanten krijgen wekelijks een uitgebreide coaching met telkens feedback op de voorbije week, trainingsschema, voedingsadvies en mentale tips.

Jullie werken ook aan een gezonde werksfeer?
Recente studies hebben uitgewezen dat stress enkel een gevaar voor je gezondheid betekent als je ervan overtuigd bent dat het niet goed voor je is. Wij leren die symptomen te herkennen en efficiënt in te zetten. Ter illustratie: een prooidier dat blokkeert bij stress wordt opgegeten. Het moet of vluchten of aanvallen om zijn kansen op overleven te optimaliseren. Je kan het ook vergelijken met de stress die veel mensen ervaren wanneer ze voor een groep moeten spreken of performen. Artiesten en goede sprekers weten als geen ander die stress te gebruiken om een topprestatie neer te zetten. Zij die door hun hartkloppingen en droge keel panikeren niet.

Een gezonde geest, maar ook een gezond lichaam?
Voor mij is het zo dat wij ons genetisch potentieel compleet verwaarlozen door stil te zitten waardoor je futloos, moe, neerslachtig en overgevoelig wordt. Wie beweegt, herstart de motor en voelt daar meteen de positieve gevolgen van. Een zondag aan de koffietafel of binge-watchen in de zetel, zal je weinig energie geven. Een fikse wandeling, loopje of fietstocht daarentegen geeft je niet alleen voordelen op fysiek vlak, maar je wordt er bovendien gelukkig van.
Je hebt tegenwoordig heel veel technologische ondersteuning via apps en stappentellers om je dagelijkse beweging te stimuleren. Dit kan een mentaliteitsverandering faciliteren. Iedereen zou zich de slogan: Run when you can, walk if you have to, crawl if you must, eigen moeten maken.

Hoe kan dat op de werkvloer veranderen?
Zittende beroepen krijgen steeds meer alternatieven via hun werkgever aangeboden. Stand-up desks en wandelvergaderingen bijvoorbeeld. Maar er is nog zeer veel werk aan de winkel. Weinig leidinggevenden zien hun personeel graag om het half uur een vijftal minuten energiek rondlopen. Het wordt als tijdsverlies gezien en time is money… Nochtans ben ik ervan overtuigd dat hun focus en prestaties er sterk op vooruit zouden gaan indien iedereen om de 30 minuten, 5 minuten intensief zou bewegen.

Wat betekent gezonde voeding binnen een professionele sfeer voor jou?
Eén van de workshops die veel bijval krijgen in bedrijven is de ‘gezonde lunchbox’. Die voldoet steeds aan 4 voorwaarden: Snel klaar, goedkoop, lekker en natuurlijk gezond!
Tijdens het eten geven we mensen antwoord op hun vragen en bekommernissen omtrent ‘gezond eten’. Ondertussen geven we hen ook de belangrijkste aandachtspunten mee. Op de werkvloer circuleren regelmatig koekjes, snoep, frisdrank en alcohol. De maaltijden zijn vaak low-cost met weinig voedingswaarde. Ook hier is het aan de werkgever om in te zien dat de middagdip te maken heeft met een maaltijd die teveel suiker en vetten bevat en dat je ook voeding kan aanbieden die energie en focus biedt!

Kan je ons een eenvoudige oefening verklappen waarmee we onze stress doorheen de dag al kunnen verminderen?
Ga lopen! (lacht) Nee, kijk, stress komt voor wanneer onze gewone gang van zaken verhinderd wordt. Het antwoord op stress verschilt volgens de situatie. Twee voorbeelden.

  • Je moet ergens zijn en staat in de file. Dat moet je aanvaarden en je afspraak ook. Verwittig de persoon en je stress daalt al.
  • Anders is het indien je een deadline hebt op het werk en steeds gestoord wordt door een collega. Je stress proberen te aanvaarden biedt hier geen uitkomst. Hoe langer je hem opstapelt, hoe minder efficiënt je wordt en hoe groter het risico dat er een overdreven uitbarsting komt waarvan je spijt krijgt. Hier is gepast en duidelijk grenzen stellen een betere optie.

Om het eenvoudig uit te drukken: kies bij stress steeds tussen aanvallen of vluchten. De stress verhoogt alleen maar wanneer je jezelf ertegen probeert te verzetten. Kan je geen van beiden, dan bieden ademhalingsoefeningen, relaxatie, yoga, visualisaties, beweging, enzovoort, een korte daling van je stressniveau.

Wat zijn voor jou persoonlijk de basiselementen van een gezond & gelukkig leven?
De mooiste momenten liggen zelden in materieel bezit, maar in ervaringen. Ik ben net terug van Kangerlussuaq in Groenland, waar ik met Dixie Dansercoer ons project Trail Run Expeditions ging finetunen. De eerste dag liepen we 40 kilometer door de wildernis bij temperaturen tot -17°C in de sneeuw. De dag erna liep ik langs de Ice Sheet, de tweede grootste ijsmassa op onze planeet. Wat een gevoel! Dat valt moeilijk in woorden te vatten… Toch kan ik me even gelukkig voelen rond een kampvuur met Katrien en de kinderen of bij een lekkere single malt met vrienden (lacht). Stapel ervaring, blijf leergierig en pluk de dag zou ik zeggen.

We hebben het nu over het coachproject gehad, maar je bent zelf natuurlijk ook een loper! Hoe ben je daarmee begonnen?
Heel natuurlijk. Als kind liep ik al heel graag. Mijn moeder begreep niet waarom ik soms uren in de regen ging lopen. Dat deed ik liever dan onder ideale weersomstandigheden. Het voegt iets toe aan een training voor me als ik de elementen moet trotseren. Ik denk dat ik graag afzie (lacht).
Heel lange tijd liep ik zoals velen 2 à 3 keer per week een half uurtje. Op mijn 35ste ging ik naar Corsica om de GR11 te wandelen. Na 2 dagen begon ik die te lopen, zomaar. Het kwam spontaan. Van dan af aan ben ik meer en meer de langere afstanden gaan doen. Eerst marathons, dan ultra trails.

Wat was bij jou de eerste?
Dat was in Portugal in 2006. De Ultra Trail de Serra de Freita. 70 km en 6000 hoogtemeters in de blakende zon. Ik was er op vakantie en dacht: ik doe dat eens.  Het ging goed tot 40 km en van dan af aan was het afzien tot en met. Ik was nog helemaal niet klaar voor dat soort inspanning en kon bij de finish haast niet meer op mijn benen staan. Een week lang liep ik als een eend rond met spierpijn bij iedere beweging (lacht).
De natuur, het spel met het terrein, het verbeteren van je techniek… De voldoening is gewoon ook veel groter. In Groenland stond ik op een ijsschots in een onmetelijke zee van ijs. In de Pyreneeën liep ik in 16 dagen over bergen en dalen van de Middellandse Zee naar de Atlantische Oceaan. Dat je daar allemaal komt al lopend: dat is toch fantastisch. Asfaltwegen leiden gewoon niet zover!

Zijn er bepaalde loopjes/wedstrijden die je zijn bijgebleven?

Zeker en vast de Irontrail: 201km en 12000 hoogtemeters tussen de 1500 m en 3000 m in een fantastisch decor. Bij aankomst leek ik een soldaat die maar net het front had overleefd, maar ik was zo trots en tevreden. Katrien had me de ganse tocht ondersteund en liep me in de slotkilometers voorbij op haar afstand. Dat was de kers op de taart en hielp me die laatste col over!

Hoe combineer jij de loopsport met het sociale leven?

Ik heb het geluk dat Katrien net zo gebeten is als ik door lopen, andere sporten en natuur. We hebben een nieuw samengesteld gezin met 5 kinderen en beiden een drukke job, maar zouden zonder lopen waarschijnlijk de muren oplopen. We trainen graag samen, al dan niet gecombineerd met een weekendje uit. Mijn vrienden zijn ook lopers, dus spreken we vaak af om eerst een loopje te placeren en dan de dorst te lessen met een frisse pint (lacht)!
Steevast probeer ik in het weekend een mountainbiketocht op zaterdag en een lange duurloop op zondag te doen. Tijdens de week ga ik meestal op dinsdagmorgen zwemmen, de donderdagavond kajakken en tussendoor lopen met klanten. Ik neem vaak een lunchpauze door 45 minuten te gaan lopen rond de vesten in Brugge. Dan heb ik 15 minuten voor een douche en kan ik er weer tegenaan.

Zijn er nog bepaalde trails die op je ‘bucketlist’ staan?
Voor het ogenblik ligt mijn hart en focus op de Trail Running Expeditions in Groenland, waar we vanaf mei 2018 aan lopers van alle niveaus een vijfdaagse Running expeditie aanbieden. Iedere dag kan je kiezen uit een trail van 10km, 20km of 30km. Dat wordt super! 5 dagen ondergedompeld in een wildernis van pure schoonheid, slapen in tentenkampen aan een waterval, gletsjer, op de Ice Cap en bovenLake Ferguson. Geen wegen, geen internet, geen gsm, onthaasten in de puurste zin van het woord! Dixie Dansercoer verzorgt het expeditiegedeelte en ik verzorg de routes en ondersteuning van de loopsters en lopers. Via Zuiderhuis kan men inschrijven! Verder wil ik ooit eens een straffe toer op Antarctica uithalen, maar dat is dromen hé 😊 Wie weet…

Fitmetlien is ook een foodblog. Kan je je voedingspatroon voor ons beschrijven?
Ik eet heel veel groenten en fruit. Vlees proberen we te beperken tot 2 keer per week en dan kiezen we voor gevogelte of magere stukjes. En af en toe een lekker stukje vis. Koolhydraten zijn nodig als je veel sport. Hier zijn de volwaardige koolhydraten de hoofdmoot. Ik eet ook veel noten, zaden en pitten.
Ik geef mijn klanten altijd mee dat indien ze voor 70 à 80% gezond eten, ze zich nooit schuldig moeten voelen over hun 20 à 30% guilty pleasures. Geniet daarvan! Drink je graag een trappist, eet je graag chocolade, kan je genieten van een taartje op zondag, Doen! Je leeft maar één keer.
Een snel slaatje, een spiegeleitje, wat granola met yoghurt en een stukje fruit,… je kan zoveel doen. Ik kan heel snel iets in elkaar flansen. Wat ik wel soms tegenkom is dat ik vergeet te eten. Dan is het plots 15u en denk ik: ‘oei, ik heb nog niet gegeten’.

Kan je ons, tot slot als leuke uitsmijter, je lievelingsrestaurant en lievelingsmaaltijd verklappen?
Hier in Brugge? Het Visioen. Yehudi, de kok en uitbater is ook een loper en kookt heerlijk Fusion food! Een aanrader! Er is niet zoiets als een lievelingsmaaltijd. Ik eet zoveel dingen graag. Of toch: Een simpele kop soep of een boterham na een dagje lopen in volle natuur, dat smaakt altijd heerlijk!

Bedankt Dominiek en tot de 10e december! Als jij je nog wil inschrijven voor Sunday, Runday kan dat op robberechtslien@gmail.com! 

 

7 gedachten over “Gezonde geest & een gezond lichaam: Dominiek De Meulemeester

  1. Dit is op Running | Mountainbike | Kayak herblogden reageerde:
    Hear, hear, ons Runcoach.be in een interview. Naar aanleiding van Sunday Runday op 10 december waar hij een van de sprekers is.
    Deze fijne dag vol eten, lopen, praten en kennismaken vindt plaats in Jezus-Eik. Haast je voor de laatste plekjes. Vrijdag waren er nog vier plaatsen beschikbaar.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s