Al lopend de wereld rond: Gabriëlla ‘Gaby’ Rietmeijer

Dat een getrainde man sneller een marathon lopen kan dan mij, doet me nog maar weinig… Maar af en toe kom ik vrouwen tegen die een tijd neerzetten die toch nog een pakje sneller is dan mij terwijl ze geen professionele atleten zijn, maar lopen voor de lol, net als ik! Hoe, vraag ik me dan af. Vertel het me! Hoe krijg je het voor elkaar? Dat is exact wat Asics Frontrunner Gabriëlla Rietmeijer deed! Een gesprek over sneller worden, roze koeken en New York!

Dag Gaby, jij bent een sportieve vrouw. Kan je ons vertellen welke sporten je momenteel beoefent?
G: Hey Lien, op dit moment beoefen ik hardlopen en fitness: zowel crossfit als gewone fitnes. In de zomer stap ik ook nog wel eens op de racefiets, maar in de winter blijft deze binnen
Ik heb als kind altijd gesport: zwemmen, turnen, jazz-ballet, streetdance, judo en ik heb zelfs de eerste 2 jaar van de middelbare school in de sportklas gezeten. Daardoor had je meer gym en vervielen er andere ‘saaie’ lessen. Ik was alleen nooit echt goed in een bepaalde sport, maar vond het wel altijd erg leuk…
Later heb ik als hobby duiken erbij gekregen, maar toen ik meer en meer ging hardlopen is dit naar de achtergrond verdwenen. Op vakantie heb ik nog een poging gedaan om te leren windsurfen zoals mijn vriend, maar dat was niet echt een succes.

Hoe combineer je deze hobby met het drukke schema van je beroep en je privéleven?
G: Dat is soms lastig. Ik ben sinds januari gestart met een nieuwe opleiding en heb daardoor wel wat minder tijd om alles te kunnen blijven doen. Dit zag ik in het begin niet helemaal in en probeerde alle ballen hoog te houden zoals ik dat deed vóórdat ik met deze opleiding begon. Dit leidde tot best veel stress en ik begon tekenen te herkennen van een burn-out… Ik heb toen bewust keuzes moeten maken, zoals bijvoorbeeld mijn blog tijdelijk te stoppen. Ik probeer nu meer bewuste keuzes te maken met wat ik wel en niet wil/ga doen.

Hoe ben je precies met hardlopen begonnen?
Ik vind het hardlopen een heerlijke bezigheid en kan inmiddels niet meer zonder. Yep, I’m an addict! A running addict! (lacht) Ik ben van nature niet echt een hardloopster, sterker nog…. Ik had er een behoorlijke hekel aan. Ik was vroeger een behoorlijk dik ‘propje’ dat wel graag sportte. (lacht) Hardlopen vond ik vreselijk en het ‘verplichte’ rondje Zegerplas was elk jaar weer een drama.
In september 2012 vroeg de sportschool mij om mee te doen aan de jaarmarkt estafette. Dat is hier in het dorp een jaarlijkse estafette waarbij alle deelnemers uit 1 team zo snel mogelijk hetzelfde parcours  moeten afleggen. Ik deed mee, al hardlopend op mijn casual Nikes en vond het kicken! Al die mensen die je vanaf de kant aanmoedigen terwijl jij jezelf helemaal de blubbers rent…. En dan krijg je daarna ook nog een medaille!
Dit wilde ik wel vaker doen. Niet lang daarna besloot ik om langs de plaatselijke hardloopwinkel te gaan om een mooi paar hardloopschoenen aan te laten meten. Van een collega had ik de mp3’s van Evy gekregen En zo werd mijn ‘hardloop verslaving’ geboren.

Wat is voor jou zo mooi aan hardlopen?
Ik kom op plekken waar ik anders nooit was geweest, zelfs in mijn eigen omgeving. Daarnaast leer je ook zoveel veel lieve mensen kennen. Ik heb er al serieus echt goede vriendinnen en vrienden aan overgehouden. Merendeel van mijn trainingen loop ik alleen, maar zo nu en dan vind ik het wel fijn om samen met iemand te lopen. En het is zo makkelijk, je trekt je schoenen en kleding aan en je kan gaan.

Je hebt al heel wat wedstrijden gelopen. Kan je er enkele noemen die je echt zijn bijgebleven?
Eigenlijk alle marathons die ik heb gelopen, maar als ik er 1 moet noemen is het toch wel die van New York. Wat een bijzondere belevenis was dat. Niet alleen de race zelf, maar ook de hele trip eromheen. Fantastisch.
Als ik voor een snelle tijd wil gaan, ben ik vaak vooraf toch wel gespannen. Als ik eenmaal onderweg ben zakt dat weg. Meestal heb ik op 3/4e van de afstand een dipje, maar kan ik mij vaak daarna wel weer herpakken. Als ik geen tijdsdoel heb dan heb vaak geen last van spanningen, tenzij het een marathon is, want dat blijft toch altijd een hele uitdagende afstand waarop alles kan gebeuren

Hoe bereid je je voor op een wedstrijd?
Ik heb een op maat gemaakt trainingsschema aan de hand van mijn doelen en diensten zodat het goed aansluit op mijn wisselende diensten en werkweekenden. Zo een schema is en blijft een leidraad… Als het niet uitkomt of ik voel me niet goed, dan verschuif ik dingen nog wel eens of skip een training. En als ik het even niet weet, overleg ik het met mijn trainer die het schema heeft gemaakt.
Door intervaltrainingen en andere snelheidstrainingen werk ik aan mijn tijden. En daarnaast krachttrainingen voor de buik, billen en benen. Daarnaast doe ik aan fitness- en stabiliteitsoefeningen om blessures te voorkomen. Dat is zowat de enige negatieve kant aan de sport! Verder train ik altijd buiten, tenzij het buiten echt gevaarlijk is: hele harde wind, rondzwaaiende takken.  Dan kies ik uit noodzaak voor de loopband. Ooit heb ik een keer 30 kilometer op de loopband gelopen, maar dat doe ik nooit meer

Hoe ga je om met blessures?
Zo snel mogelijk naar de fysio en alternatieven proberen te zoeken zoals de racefiets en sportschool. Zwemmen zou ik ook kunnen doen, maar daar vind ik vaak de tijden heel ongunstig van en kan ik mij dan minder goed voor motiveren.

Welke grote sportplannen staan er nog op je programma?
Ik hoop ooit alle 6 de majors te kunnen lopen (Tokyo, Boston, London, Berlin, Chicago en New York City nvdr.). Ik heb er al 2 van de 6 gedaan, maar als ik mij voor de marathon van Boston wil kwalificeren moet ik echt nog wat meer snelheid in de benen gaan krijgen. Ik hoop dat ik n Rotterdam aankomend jaar dicht in de buurt van de 3:30 uur grens ga komen…

Heb je een goede tip wat betreft hardlopen voor beginners?
Ga naar een hardloopspeciaalzaak voor goede schoenen en volg een beginnersschema. Luister daarbij goed naar je lijf en ga niet doorlopen met pijntjes.

Fitmetlien.com is natuurlijk ook een eetblog! Hoe zou je je eetpatroon beschrijven?

Oeh, dat vind ik een lastige (denkt even na). Ik voer een eeuwige strijd tegen de kilo’s, maar ben tegelijk ook een enorme lekkerbek en zoetekauw. Ik probeer een beetje op te letten met koolhydraten. Als het niet nodig is, probeer ik er wat minder van te eten. Voor de marathon volg ik verder wel een eetschema, de rest van de afstanden wat minder.

Wat eet je vlak voor, tijdens en vlak na de wedstrijd?
als ontbijt pannenkoeken of krentenbollen. Vlak vooraf weinig. Tijdens gelletjes en na afloop een eiwitreep. Mijn tip? Ga eens babbelen met een diëtist die of zelf ook aan hardlopen doet of specifiek is opgeleid voor voeding en sport. Heeft mij in ieder geval erg geholpen.

Wat is voor jou je favoriete gerecht?
Oeeeh ( dat vind ik een lastige, maar ik vind een lekkere verse pasta of pizza wel echt héél lekker. Maar een avondje sushi op zijn tijd… Met stip bovenaan staat toch de Italiaanse keuken! Ik heb namelijk Italiaanse roots en dat is er dus al met de paplepel ingegaan. De Italiaan in Hoorn, waar ze met allemaal verse producten werken, is dan ook favoriet hier om uit eten te gaan! Met een goed stuk chocola of een roze koek op z’n tijd maak je me trouwens ook blij… Alles wat geen witte bonen in tomatensaus is (lacht). 

Erg bedankt voor dit interview Gaby! Lieve vrienden, als je fitmetlien.com leuk vindt, kijk dan zeker ook eens naar Gaby’s blog!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s