Sporten bij donker & koud weer

We kunnen het niet langer ontkennen: de koude donkere dagen staan weer voor de deur. Tijd om maatregelen te treffen! Wat doe jij ertegen? Hier volgen alvast de tips van een koukleum en angsthaas. 

Lopen bij donker weer

  1. Zorg voor zichtbaarheid

Lang heb ik luid geroepen dat ik er niet als een kermis wilde bijlopen, maar toen werd ik door Dofix gecontacteerd voor een samenwerking… Ik mocht van hen enkele lichtgevende armbanden voor lopers uittesten. Ik was positief verrast! De armbanden zijn licht, storen mij niet in mijn beweging tijdens mijn training en verblinden mij ook niet als ik in complete duisternis ren. Ik ben fan!

2. Pas je route aan

In tegenstelling tot wat ik mijn inleiding schreef, zijn er heel wat mensen die mij niet als een schijtluis zouden beschouwen als ik vertel dat ik absoluut geen probleem mee heb om midden in de nacht op een jaagpad te gaan rennen. Als ik loop, ga ik vaak in een soort trance waarin ik zelden bang word… Om vrienden en familie gerust te stellen, gebruik ik echter wel mijn gezond verstand en kies ik vaak voor verlichte banen, parken met veel andere joggers in de vroege ochtend of jaagpaden waarop elke vijf minuten wel een fietser overheen pendelt!

3. Zoek een loopmaatje

Samen lopen kan niet alleen leuk zijn, maar ook een pak veiliger! Een vriend/vriendin/familielid dat meefietst kan ook een oplossing bieden. Of… Misschien volg je me op Facebook en zag je al dat ik over een klein jaar met ons nieuwste familielid Floor kan gaan lopen? Met haar scherpe blik (en even scherpe tanden) aan mijn zijde zal ik me wellicht compleet veilig voelen!

4. Neem een zaklamp mee

Ga je toch ’s nachts op pad langs gladde of ongelijke wegen, is het altijd handig om een klein, maar sterk (LED)lampje mee te doen waarmee je de weg voor je kan verlichten. Het kan misschien wat extra moeite/gewicht zijn, maar lopen met een paar extra gram is een pak beter dan niet lopen vanwege een stel gebroken enkels, niet waar?

Lopen in de koude

  1. Draag laagjes

Als je net uit bed komt en de sneeuw/wind buiten ziet, kan je geneigd zijn je erg warm te kleden. Als je dan na enkele minuten begint te zweten, zal je kort erop gaan afkoelen. De basisregel? Tel altijd 10 graden bij de gevoelstemperatuur buiten en kleed je daarop! Ken ook je lichaam: ik kan gemakkelijk nog in short lopen bij een gevoelstemperatuur van 5 graden, terwijl mijn handen door acrocyanose en wintervingers bij frissere temperaturen al dunne handschoenen kunnen gebruiken. Tenzij ik in het uur daarna wil sterven van jeuk en tintelingen…

2. Zet je GPS al op scherp voor je naar buiten gaat

Zet tijdens het omkleden de GPS van je horloge al aan zodat je de eerste 5 minuten buiten niet als een idioot in de koude moet staan wachten: je zal snel en veel afkoelen en de zin in hardlopen zal je al snel vergaan!

IMG_20170905_071526564

3. Plan tussenstops in

Als je net als ik een echte koukleum bent, zal je je misschien veiliger voelen als je onderweg de mogelijkheid hebt om sneller naar huis terug te keren of even op te warmen bij vrienden en familie alvorens je verder gaat. Toen ik trainde voor mijn eerste marathon, plande ik mijn loopjes van 30+ kilometer zo in dat ik halverwege bij regen/sneeuw/veel koude de fitness in kon duiken.

4. Vermijd vochtige kledij

Dit geldt vooral bij vriesweer… Als het sneeuwt, regent of als je fel zweet, bestaat het gevaar dat alles op de lange duur begint te bevriezen. Gebruik je gezond verstand en vermijd onderkoeling (en doe niet wat ik ooit bij mijn eerste 24 k deed).

5. Isoleer je camelbag.

Handig zo’n camelbag, maar niet wanneer dat dunne darmpje al na ongeveer een kwartier compleet bevriest… met inhoud en al. Op een halfuur is het gedaan met drinken! De oplossing? Draai zilverpapier rond je slangetje of schakel tijdelijk over op een ander systeem zoals kleine flesjes en bijvulpunten onderweg!

6. Ga af en toe eens op de loopband rennen.

Mijn oplossing? Ik maak het mezelf niet moeilijk en ga af en toe gewoon op de loopband rennen als het echt te koud/te sneeuwerig is… Noem mij een seutje, maar van uren kou lijden, word ik echt ongelukkig. Voor alles tot anderhalf uur trek ik natuurlijk de fitness niet in, maar vanaf een uurtje of twee loop ik eenvoudigweg 5 tot 12 kilometer heen, 16 kilometer op de loopband en een kilometer of 5-6 weer terug. Klaar!

Wat zijn jouw tips voor koud of donker weer?

Foto’s: Vanes Van Rompu

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s