Fitmetlien test uit: Elliptigo

Twee weken geleden plaatste ik een oproepje op Facebook: of er sporten waren in de omgeving van Mechelen die ik absoluut eens moest testen? Daar kwam al snel naar voren dat ik de Elliptigo eens een kans moest geven. Veel marathonlopers zijn namelijk gebaat met trainingen hierop en Koen Naert heeft er zelfs recent eentje aangekocht. En wat goed is voor Koen, is ook goed voor mij, niet?

2_20115015_elliptigo_web

Wat is het?

Elliptigo voelt voor mij aan als een kruising tussen (rechststaand) fietsen, steppen/crosstrainer en hardlopen. Je lijkt op lucht te lopen, maar haalt de snelheid van een oma op een uit de kluiten gewassen elektrische fiets: tussen de 18 en 25 kilometer per uur. Daarnaast is de belasting van de gewrichten erg licht… Ook spierpijn is er de dag erna niet bij. En babbelen tijdens het ‘elliptigo’en’ gaat prima… Na een minuutje of twintig wennen tenminste… Nieuwsgierig naar mijn testervaring.

Starten (en vooral stoppen)

Na een kort gesprek met Hendrik, een van de koplopers in elliptigoland, mochten ik samen met vriendinnetje Nele richting Haacht (Werchtersesteenweg 130) afzakken voor een testrit van een uurtje. Na wat zigzaggen om de vele werken heen (Mechelen lijkt een bouwput momenteel), bereiken we het landelijke Haacht. Aanvankelijk maken we nog veel mopjes en giechelen we wat zenuwachtig, maar al snel moet het toch echt gaan gebeuren. We worden naar 4 ellipito’s geleid, die voor ons en twee andere meiden klaarstaan.

Slik. Ik had niet verwacht dat ik zo zenuwachtig zou worden voor die eerste stap. Begeleider Johan geeft ons een goede uitleg en een voorbeeldje van het opstappen. Remmen dichtknijpen, rechtervoet op ‘de trapper’, afzetten en remmen los. En je bent weg! Het eerste gevoel is vreemd: je bent vooral bezig met balans zoeken en sturen. Het voelt even als opnieuw leren fietsen, maar het gaat al wel snel vlotter. Dat is noodzakelijk want na vijf minuutjes gaan we de baan op.

Voorzichtig op de baan, hè!

De eerste twintig minuten blijf ik zenuwachtig, vooral omdat ik na de eerste stop toch een keertje omver val. Daarna hoop ik vooral dat we niet te vaak moeten stoppen en starten. Links, rechts, link rechts. Oeps, we staan stil. Oef! U moet weten: er is een reden dat ik loop en niet dans, voetbal of volleybal. Mijn voeten zijn namelijk twee linkerexemplaren en mijn armen zijn minder gecontroleerd dan de tentakels van de gemiddelde inktvis. Toch win ik na die eerste twintig minuten vertrouwen en al snel voel ik me kort daarop onoverwinnelijk! We houden er goed het tempo in en snorren al snel over gladde bospaadjes. Er wordt heel wat afgebabbeld terwijl het langzaam donker wordt: de lichtjes worden aangestoken. Wat een magisch gevoel! Al ‘lopend’ toch zo’n snelheid halen. Wind in de haren en gaan!

ElliptiGO_AUG_2015byCruse2795-1024x681

Na een stevig uurtje doortrappen komen we uiteindelijk weer bij de start. Intussen heb ik met Johan een goede babbel gehad! Hij vertrouwt me toe dat hij eigenlijk niet zo’n hardloper (of eventueel fietser) was zoals vele ‘aanhangers’ van de elliptigo. Hij was niet zo sportief, maar toen hij de elliptigo ontdekte, was hij helemaal om! Van hem hoor ik ook dat er regelmatig ritjes samen georganiseerd worden, maar ook dat ze met hun Facebookgroep regelmatig een evenementen deelnemen! Zelfs langere ritten zoals de dodentocht of wedstrijden gaan ze niet uit de weg.

Ook van de andere ‘anciens’ die met ons meerijden, hoor ik al snel dat elliptigo meer is dan een aangename sport die weinig blessures oplevert… Er net zoals bij het hardlopen een community rond aan het ontstaan van mensen die samen sporten. Al snel kan ik me heel goed voorstellen dat ik naast hardlopen en fietsen regelmatig een ritje met deze mensen maak. De babbel lukt vlotter dan bij het hardlopen, terwijl ik toch de juiste spieren train. Nochtans liep ik die ochtend al een snelle 13 kilometer… Van die vermoeidheid lijk ik weinig te merken.

Sporten en banden smeden lijken vaak hand in hand te gaan en aan het eind merk ik eens temeer dat er echt een mooie groep rond deze activiteit aan het ontstaan is. We prijzen elkaar omdat het echt een fijne rit was en vinden elkaar in de blijdschap die alleen een goede workout teweeg kan brengen. Er wordt gelachen en selfies gemaakt met blozende wangen van de wind. Geluksmomentjes

Dankjewel Hendrik & Johan voor de heerlijke rit. En Nele om weer eens mee op avontuur te gaan. Meer info over testritjes en de ElliptiGO vind je hier

Mocht jij de EllipitiGO al eens testen? Of zou je dat graag willen? Ik lees het graag in de comments!

 

9 gedachten over “Fitmetlien test uit: Elliptigo

 1. Ik heb er me eentje aangeschaft en nog geen moment spijt gehad!
  Soms doe ik in de ochtend een ritje en s’avonds een herstelloopje en ik ben beter uitgerust voor de tempo-trainingen.
  Echte aanrader!

  Like

   1. 2 jaar geleden van niet-loper naar een marathonvoorbereiding in 7 maand hebben geen deugd gedaan aan lichaam, pezen en spieren waardoor ik nu de nodige kwaaltjes heb 🙂
    Sinds deze zomer loop ik 6 dagen op 7 en de ElliptiGO is een heel handig alternatief om toch te kunnen blijven trainen en de nodige kwaliteit in de trainingen te steken.

    Like

 2. Ik heb sinds september een ElliptiGO. Ik vind het heerlijk om erop uit te trekken met mijn GO: lange afstanden in de natuur, korte snelle sprintjes, heuveltraininkjes… allemaal even leuk! En geen belasting van de gewrichten!

  Like

   1. Hier bij mij in de omgeving (Zwolle) zijn genoeg fietspaden om te rijden. Dankzij de fietsknooppunten is het geen probleem om routes te vinden en tijdens de tocht aan te passen.

    Like

   2. Aah, prachtig! Hier in Vlaanderen vind ik de jaagpaden ook erg geschikt: voor de elektrische fiets dan toch. Als je eens deze richting uitkomt, zal ik je graag een route doorgeven!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s