Friday Favorites: eten voor, tijdens en na het lopen

Er zijn honderden discussies terug te vinden over wat je nou precies moet eten voor, tijdens en na je training. Ik zal zeker niet beweren dat ik daarover de waarheid ken, maar ik kan wel op een rijtje zetten wat ik zelf verkies. We lopen nu eenmaal het beste op een bepaald soort voedsel, maar dat verschilt naar mijn gevoel erg sterk van persoon tot persoon. En wat erna betreft: geef toe, zelfs de meeste niet-foodies kijken uit naar hun traditionele chocomelk, ijsje of portie havermout na het lopen. Iets met kleine geluksmomentjes, denk ik!

Voor

Ik ben een ochtendloper die voor het ontbijt vertrekt. Mijn belangrijkste maaltijd eet ik wat mij betreft dus eigenlijk al voor het slapen gaan. Ik heb nogal wat last van buikproblemen tijdens het lopen, dus ik probeer die licht en niet al te vezelrijk te houden. Vaak eet ik pitabroodjes met zoet beleg of kaas met een laag vetgehalte of een pasta met fruit erdoor voor de nodige koolhydraten. Aanvankelijk kreeg ik vooral door die laatste combinatie nogal wat rare reacties van huisgenoten/lief, maar inmiddels kijkt er niemand meer van op. Voor runs de dag erop korter dan 15 kilometer doe ik overigens niets speciaals. Wel drink ik ’s avonds altijd nog voldoende, ongeacht de duur van de training.

 

De ochtend erop ligt er altijd een banaantje klaar (behalve voor herstelloopjes tot 8 kilometer) en drink ik ongeveer twee glazen water alvorens ik mezelf de deur uitschop.

Tijdens

Voor alles tot 13 kilometer neem ik geen water mee, voor alles tot 20 kilometer geen extra eten. Voor de 20+’ers probeer ik elk kwartier een stevige slok te drinken en de suikers die ik naar binnen werk, hangen af van het seizoen.

 

In de winter en dan vooral vlak na sinterklaas of de feestdagen neem ik chocolade mee: chocolade ventjes, pralines (zonder likeur) of gewoon Milkarepen met Oreo: het is mij allemaal om het even. Ik ben en blijf een ware Belg!

In de lente schakel ik vaak over op winegums omdat chocolade door de warmte van de eerste lentezon al snel begint te smelten. Na Rotterdam kon ik overigens geen winegum meer zin, maar volgende lente heb ik er wellicht wel weer zin in. Tijdens mijn training voor Amsterdam nam ik gedroogde abrikozen mee: niet zo lekker, maar wel beter voor mijn darmwerking precies, al zal er in Amsterdam ongetwijfeld weer Immodium aan te pas komen.

Achteraf

Aaah, mijn favoriete momentje! Tijdens het uitfietsen na het lopen, drink ik meestal ongeveer een liter water (zeker bij +25 runs). Daarna schakel ik bij het ontbijt over op groene thee, maar ook doorheen de rest van de dag blijf ik voldoende drinken om mijn vochtbalans optimaal te herstellen.

 

En dan het eten… Als je mij al langer volgt, weet je dat na het eten altijd last heb van een loopkater: ik heb gewoon niet echt honger na het kilometers vreten (behalve bij afstanden tot 13 kilometer). Meestal zet ik echter iets klaar dat ik zo lekker vind, dat ik wel trek heb. En in mijn geval werkt dat evengoed om een bord tot de laatste kruimel leeg te eten. Wat dat precies is, verschilt per seizoen.

 • Winter/herfst: heel veel havermoutjes met appel/kaneel/rode biet of warme rijstepap bowls met kurkuma en heel veel toppings bovenop. Ook Zoats (zucchini oats) vind ik dan erg lekker. Cottage cheese bowls (warme cottage cheese met eiwitpoeder en toppings) waren lang favoriet, maar moet ik nu dringend weer eens maken!
 • Lente/zomer: chiapudding met appel/kaneel/rode biet, smoothiebowls met zowel groente als fruit, protein fluff met vers fruit bovenop, boterhammetjes/rijstwafels met notenboter, verse vijgen/meloen met yoghurt, fruitsla met aardbeien, mango, ander zomerfruit op overnight oats…

 

3 gedachten over “Friday Favorites: eten voor, tijdens en na het lopen

 1. Warme cottage cheese? Vertel! (Ik smikkel met gemak zo’n bakje op, maar nog nooit gedacht aan opwarmen.) Ik loop (nog) niet zo’n lange afstanden. Nuchter lopen is dus niet echt een probleem, al ben ik toch op mijn best na een banaantje (en een koffie :)).

  Like

  1. Ooit, bij aanvang van mijn blogcarrière heb ik het recept eens uitgeschreven: https://fitmetlien.com/2016/09/07/cottage-cheese-bowl/. Zo lekker, echt waar! En met de toppings kan je natuurlijk variëren! Bananen zijn ook mijn lopersvoer :-D. Tot het boven de 20 kilometer gaat: eigenlijk verdraagt de maag bij mij dan niet veel meer, maar iets binnen hebben, moet toch :-D. Koffffffie! Als ik veel geld had, zou ik iemand betalen om terwijl ik nog slaap mijn ‘loopkoffie’ op de perfecte temperatuur klaar te maken, haha! Nu moet ik op 10 minuten de deur uit! Iets de kort voor koffie.

   Geliked door 1 persoon

   1. Daar zou ik nu es nooit zelf opgekomen zijn. Morgen uitproberen. 🙂 En wat koffie betreft: ik zet ’s avonds al alles klaar (Senseo, dus makkelijk), druk ’s ochtends op de knop, kleed mij dan om, banaan eten, en dan koffie erachter aan gooien. 🙂 Mijn collega’s lachen hier vaak dat koffie mijn benzine is.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s