Storytime (7): ben ik nu een slet?

Misschien schrik je van deze titel: wees gerust! Mijn zelfbeeld is mooi en intact. Ik heb geen beeld van mezelf als vrouw die ‘onfatsoenlijke seksuele contacten heeft’. Voor zover we weten wat dat precies inhoudt natuurlijk… Een vrouw die met verschillende mannen geslapen heeft? En wat dan nog? Wat is het toch in onze maatschappij dat vrouwen voor dit soort van gedrag veel sneller veroordeeld dan de gemiddelde man?

dfaf0637d4cc25c22b3eda73e9cd4190--pll-memes-the-morning

Het eerste incident

Ik wil in dit artikel twee gebeurtenissen beschrijven: een ver afgelegen uit mijn studententijd en een recente ervaring waar ik toch even over nagedacht heb, wat uiteindelijk in dit artikel geresulteerd is. 5 jaar geleden was ik zelf nog student en ging ik regelmatig feesten in Leuven. Ik was vrijgezel en het gebeurde wel eens dat ik aan het einde van de avond zoende met een of andere jongeman. Of misschien zelfs naar huis ging met een knapperd die ik al even op het oog had (sorry, mama!). Zijn we nu allemaal gechoqueerd? Natuurlijk niet. Ik vond dat toen ook perfect normaal en lachte heel wat af met mijn vriendinnen als we over onze avonturen en veroveringen vertelden.

Toch is er één incidentje mij toch wel bijgebleven. Het was een ochtend in mei en ik was net wakker geworden van te veel licht…. Brak, nog een beetje dronken wurmde ik me uit de slaapzak waarin ik uiteindelijk op het kot van een vriendin terecht gekomen was, wat veel vaker voorkwam dan met foute jongemannen mee naar huis gaan overigens. Na een paar glazen water strompelde ik min of meer terug naar de doorgezakte bank om misschien nog een half uurtje te dommelen alvorens verder te werken aan mijn thesis. Het was écht nog vroeg. Met mijn geprul had ik echter ook de vriendin in de aangrenzende kamer wakker gemaakt. Ze grijnsde. We hadden het weer bont gemaakt. Ik grijnsde terug.

We gingen even zitten kletsen, met schorre stemmen en meer water en nic-nacjes (om een of andere reden). We babbelden over wie wat met wie had gedaan (OMG) en wie er niet in was geslaagd de avond op haar kot te eindigen (zoals gepland toen we nog aan de friet en niet aan de cava zaten). Alle andere meiden waren ergens anders terecht gekomen… Gezellig bijroddelen, maar al snel kwam er een bittere bijsmaak aan ons gesprek…

‘Je krijgt wel een reputatie zo, als je altijd zo drinkt. De mensen kennen je hier alleen als “de dronken vriendin van”…’
‘Hoezo? Ze kennen mij toch ook nuchter…’
Ik beschouwde me naast feestbeest namelijk ook als een serieuze student: ik was de eerste die met een kater opnieuw in de bib/les zat.
‘Ja, maar dat onthouden de jongens hier niet hoor.’
‘Wat voor reputatie heb ik hier dan?’
Stilte.
‘Wat zeggen ze over mij?’
‘Ja, ik weet niet… Dat je wel een beetje een slet bent enzo’.

Ik moest lachen, maar achteraf gezien was dat helemaal niet grappig. Ik had immers echt totaal niets anders gedaan dan de meeste jongens die bij ons groepje hoorden, maar die werden hoogstens player genoemd… Dat was een woord dat een positievere, zelfs bijna benijdenswaardige status inhield. Maar goed, dacht ik, zo erg zal het wel niet zijn. En boys will be boys, zeker op die leeftijd. Ik vergat nagenoeg wat er gebeurd was, liet het studentenleven achter mij en kreeg nergens nog te horen dat ik me sletterig gedroeg… Ze zouden eens gedurfd moeten hebben…

above-all-be-the-heroine-of-your-life-not-the-victim-quote-1

Het tweede incident

5 jaar later zaten we met dat hele groepje weer eens gezellig bij elkaar. BBQ. Het vlees was gebakken en verorberd en sommigen waren al richting huis. We zaten met enkele bij te roddelen, zoals dat wel eens gebeurt bij vrienden die elkaar al lang niet meer gezien hebben… We tetterden over gemeenschappelijke kennissen, wat ze nu voor werk deden en vooral wie er al verliefd/verloofd/getrouwd/gescheiden/zwanger was. En toen viel er weer dat woord. Slet. Een van de mannen in onze groep gebruikte dat woord om een uit het oog verloren (voor hem) kennis mee te beschrijven, die eigenlijk best een goede vriendin van sommige van ons was. Ik besloot even wat te drinken te halen: tot deze conversatie wilde ik niet bijdragen.

Dat meisje in kwestie was nog niet zo lang uit elkaar met haar vriend en was daarna nogal the wild side opgegaan. Ik vond dat goed voor haar: ze had wel nood aan een verzetje. De jongens, die met haar ex-vriend bevriend waren, vonden haar gedrag schandelijk. Misschien voelden ze zich persoonlijk in hun balletjes getrapt door de brute wijze waarop zij over de relatie was geraakt, maar ik vond dat geen reden om haar slet te noemen. Tegen de tijd dat ik terugkwam, was het onderwerp veranderd. Het ging nu over de ex-vriend, die volgens de jongens ‘goed bezig was’.

‘Hij is echt aan het playen. Het zal hem deugd doen eens wat ander vlees in de kuip te hebben. Ik snap niet wat die chicks allemaal in hem zien, maar hij is echt goed bezig.’

Slet? Die mannen mochten dan aangeschoten zijn, maar sinds wanneer zijn wij vrouwen een stuk vlees in een kuip? Player… daar was dat woordje ook weer.

771f7d32531c663469ac9cf9c124cf0e--smart-girl-quotes-smart-women-quotes

Moraal van het verhaal

Wat wil ik hier nu mee zeggen? Misschien weet ik het zelf niet zo goed. Ik ben geen die-hard feministe, maar als ik ooit dit soort praat uit mijn lief zou horen, zou ik er zeker behoorlijk pissed off door zijn. Wat ik wil zeggen is dat we, geloof ik, is dat een gelijke behandeling toch fijn zou zijn. Wat maakt dat er voor mannen op seksueel vlak dingen door de beugel kunnen, terwijl dat voor vrouwen veel moeilijker ligt? Zelfs als er grapjes worden gemaakt over vrouwelijk playergedrag, heb ik het gevoel dat een waarde-oordeel niet zo veraf zit. Het zit in onze maatschappij nog te veel ingebakken.

Ik zal niet te veel zeuren, maar ik wil toch oproepen om ook tegen elkaar wat liever te zijn. Heel vaak hoor ik vriendinnen dit soort oordelen uiten over andere vrouwen… Misschien kon ik zelfs mezelf er al op betrappen. Alsof we in concurrentie met elkaar leven en door dit soort uitspraken er zelf op vooruit zullen gaan. Niet, hè! Als wij al beginnen met op een positieve manier over elkaar te praten, zal het vast al wel wat helpen. Schade zal het alvast niet toebrengen aan ons huidige denkbeeld.

Dus volgende keer als ik hoor over een vrouw die een te gekke nacht heeft beleefd, beloof ik in alle eerlijkheid dat ik haar een vuistje zal geven, een glaasje erop zal klinken om vervolgens tegen iedereen te zeggen wat een fantastische femme fatale die vrouw is… Player vindt ik namelijk niet helemaal gepast: ik hou er wel om aan te geven dat in the end, wij vrouwen de touwtjes in handen hebben. Who runs the world? Juist ja.

 

3 reacties op ‘Storytime (7): ben ik nu een slet?

  1. Hahaha! Well done!
    Wat mij betreft: ik speel sinds kind met de mannen. Letterlijk. Niet dubbelzinnig bedoeld. En als ze denken dat er iets seksueels achter zit: niet mijn probleem.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s