Over progressie & hardlopen: met de billen bloot!

Een paar dagen geleden zagen jullie mijn marathonupdate, waarin ik vertelde over eetbuien, maar hoe dat uiteindelijk resulteerde in sneller worden. Vandaag ga ik volledig met de billen bloot: ik ben namelijk niet de snelste loper. Mijn tijden zijn dan ook niet echt vergelijkbaar met heel wat collega’s, maar toch ben ik er trots op! Ik vergelijk namelijk zelden met iemand anders, maar vooral met mezelf. En, zo besefte ik vorige maand, daar is verdorie toch een stevige progressie te zien!

download

We beginnen met een trip terug in de tijd: 7 jaar geleden kreeg ik voor het eerst een notie van aan welk tempo ik eigenlijk liep. Over de afstand van 4 kilometer liep ik tijdens de scholenloop een minuutje of 25. Achteraf bekeken vind ik dat nog niet zo slecht voor iemand die net een maand of twee begonnen was met hier en daar wat te joggen.

Daarna liep ik eigenlijk vooral op het gevoel… Fast forward naar de volgende wedstrijd: de 10 miles van Antwerpen in april 2016. Als ik dat opzoek, blijkt dat ik er toen 1u37 over gedaan heb. Als herstellende eetstoornispatiënt was het toen eigenlijk een mirakel dat ik die 10 lange mijlen zonder al te veel problemen uitgelopen heb. Die 9,9 per uur mocht er best wel zijn, vond ik, zeker omdat het de eerste keer was dat ik meer dan 13 kilometer aflegde.

Tijdens die 10 miles had ik al besloten dat mijn volgende doel de halve marathon van Brussel zou zijn. Als ik u iets mag adviseren om een snelle tijd te lopen: zorg voor zotte supporters langs de kant, zoals de mijne! Brussel is niet plat, maar toch liep ik er die dag 1u56 over. Mijn doel was onder de 2 u te lopen, dus ik heb dagenlang met een big smile op mijn gezicht gelopen. Vooral de laatste 2 kilometer kreeg ik een ongelofelijk gevoel: niets deed nog pijn. Ik was een goede tijd aan het lopen en ik wist dat! Het enige wat ik kon denken was nog sneller gaan… Wat een gevoel.

Ik was al loopverslaafd op dat moment, maar tijden interesseerden mij toen niet zo ontzettend veel… Ik wilde in de voorbereiding vooral langer lopen, maar opeens had ik een soort ‘tijd’ om naar terug te grijpen: ik had een vergelijkingspunt Een pace van 5:26, oftwel 11,01 per uur. Ik wilde zo graag sneller worden en die tijden van anderen die ik op loopgroepen als Keep on running voorbij zag komen. De perfectionist spreekt.

marathon-without-heart-attack

Doorheen de maanden daarna ben ik dat gevoel terug een beetje kwijt geraakt. 2 minuten na de finish in Brussel zei ik tegen mijn mama dat ik een volledige marathon ook wel zag zitten. ‘Dat is wel dubbel zo ver, he, Lien!’ kreeg ik te horen. Ondertoon: ik zie je dat nog niet direct doen. Juist, dat moet je tegen mij zeggen.

Rotterdam marathon was een half jaar later. BAM, maar door die trainingen focuste ik natuurlijk opnieuw op afstand. Langer lopen en sneller worden tegelijk uitbouwen op zo een intense manier, leek mij niet verstandig. Uiteindelijk had mijn omgeving wel gelijk: ik moest nog dubbel zo ver leren lopen! Rustig aan: een tempo van 6:00 min./kilometer voor de lange duurlopen, was zeker geen uitzondering. Door de adrenaline zou ik de dag zelf wel wat sneller lopen. Eerst en vooral wilde ik er geraken.

Uiteindelijk had ik tegen 9 april toch een doel in mijn koppeke gestoken, dat ik me min of meer door de loperswereld had laten aanpraten. Finishen boven de 4 u leek een beetje not done te zijn, maar uiteindelijk heb ik 4u04 gelopen. 10,37 per uur (5:47 min./kilometer): een mooie start.

ec997ce2d56392c297e50eb0c7dbcda2--running-jokes-fitness-tips

Maar die 4 minuten erboven… Het stoort me… Ik praat graag over lopen en elke keer voel ik een tikkeltje spijt als ik mijn tijd tegen ervaren lopers moet vertellen. Alsof ik geen echte ben, ondanks dat ik per week meer dan 60 kilometer maak. Ik ben jong en weinig geneigd tot relativeren. Ik wil vooruit. Ik wil die 4 minuten van mijn palmares vegen. Niet ‘rond de 4 uur’ zeggen als iemand mijn tijd vraagt, maar (‘BAM’) iedereen verbazen dat een 26-jarig tenger meisje zo’n snelheid presteren kan.

De eerste maanden van mijn training voor de tweede marathon was ik ‘stiekem sneller geworden’. Als ik mijn trainingstijden af en toe eens vergeleek met die van een jaar en een half jaar geleden, begon ik vooruitgang te merken. Toertjes van 18k, vorig jaar nog in 1u50, werkte ik opeens op 1u40 af. Het is wennen: ineens 10 minuten vroeger aan je voordeur staan! Het tempo van mijn lange duurlopen ging omhoog (van 6:00 of meer naar 5:40).

c-56_24_09_14_00_29

En de afgelopen week… Ik weet niet wat er in me gevaren is… Vorige zondag (13 augustus) wilde ik alleen maar ‘1 nieuw record’ op mijn Garmin horloge zien verschijnen. Dus liep ik voor de eerste keer een kilometer aan 4:40. Dat grapje heb ik diezelfde week nog een paar keer herhaald: 12,5 kilometer aan 5:15 en 16,5 aan 1u27 (vorig jaar nog 1u37 op wedstrijd). Ik besefte opeens dat ik toch vooruitgang aan het maken was, terwijl je dat door de traagheid van de progressie zelf, vaak niet beseft. Vorige week ging het nog harder: 12,5 kilometer in 5:08. Deze week werd dat 5:03.

Het motiveert. Het jaagt me op. Ik krijg een kick van die 5:00min./kilometer of minder op mijn horloge te zien. Ik ben verslaafd, denk ik. Niet alleen aan hardlopen (say whaaat?), maar aan de wind in mijn haren en het branden van mijn kuiten. Niet toekomen en zeggen ‘goed volgehouden’, maar weten dat ik ALLES gegeven heb. Dat ik voluit ben gegaan. Ik ga ervoor: meer dan ooit! Amsterdam staat op 15 oktober op het programma. Ik kan u al beloven dat het een nagelbijter zal worden. Volgens mijn Garmin kan ik het in 3u25, wat mij wel erg optimistisch lijkt. Een tijd onder de 4 u zou schoon zijn. Zo eentje om veel later dan vandaag vanuit mijn schommelstoel en met mijn breiwerk tegen kleinkinderen (of 40 katten) over te stoefen… We gaan ervoor!

Een gedachte over “Over progressie & hardlopen: met de billen bloot!

  1. Heel veel succes met de laatste trainingen! En eerlijk is eerlijk , 4.04 uur over een marathon is toch gewoon een geweldige tijd! Hoeveel mensen komen niet eens van hun stoel af. Maar jij krijgt in Amsterdam zeker nog wel 5 minuten (of veel meer) van je tijd af! 👊🏼

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s