Doorgaan als het tegenzit: loopmama Karin Gesquière

Karin Gesquière is wellicht geen onbekende in het lopers/bloggerswereld. Deze lieve powermama inspireert al lange tijd iedereen in Oostende en omstreken met haar fijne blog Mom Runs the City. Nu sukkelt Karin echter al enige tijd met een blessure, waardoor dit een atypisch interview geworden is. Hoe ga je om met blessures? Wat doet dat met je humeur? Over blessureleed dus, maar ook over bourgondisch leven en lopen aan de zee. Here we go. 

 

Dag Karin. Op Instagram zag ik dat je al een tijdje stillag vanwege een blessure. Wat is er precies gebeurd?

Ik was aan het trainen voor de halve marathon in Parijs, mijn eerste buitenlandse halve marathon. Een maand voordien kreeg ik pijn in mijn lies: eerst vooral na het lopen, maar daarna ook tijdens. Natuurlijk ben ik niet meteen gestopt: ik denk dat vele lopers het daar lastig mee hebben. Ontkenningsfase. Toen ging ik naar de osteopaat en die voelde wel een overbelasting zitten. Als je dan loopt, warmen die spieren weer op en voel je dat niet meer. Daardoor wordt het alleen maar erger. Opeens kon ik niet meer in de auto stappen en deed zelfs gas geven pijn. Paniek. Een paar dagen erna kon ik niet meer stappen.

Welke stappen heb je toen ondernomen?

Mijn peesaanhechingen in de lies en ook in de knie waren overbelast. We hebben dat proberen op te lossen door sportmassage. Een paar keer ben ik teruggekeerd voor een goede massage bij de osteopaat. Mijn vriend, die sportleraar en personal trainer is, heeft mij ook regelmatig sportmassages gegeven: hij volgde daar een extra opleiding voor. Op het moment van de halve marathon van Parijs, was het niet opgelost. De osteopaat vond het erg onverstandig om mee te doen: ik zou voor een jaar out kunnen zijn. We hebben er dan maar een leuke citytrip van gemaakt.

“Natuurlijk ben ik niet meteen gestopt: ik denk dat vele lopers het daar lastig mee hebben. Ontkenningsfase.”

Wat heb je doen gedaan?

Rust genomen op loopgebied en overgeschakeld op zwemmen en fietsen. Na anderhalve maand ben ik voorzichtig terug begonnen, in combinatie met wat zwemmen. De ontsteking bleef, zelfs als ik een week niets gevoeld had. Ook te lang in de wagen of aan het bureau zitten, kon de pijn opwekken. Toen ben ik naar een sportarts gestapt. Op de foto’s was niets te zien. De blessure is licht, maar het risico op herval is groot. Ik ben toen doorverwezen naar een kinesist die het krachtverschil in mijn benen heeft gemeten. Toen bleek dat mijn spierbeenkracht voor die lange afstanden eigenlijk te klein is. Er is ook een groot verschil tussen linker- en rechterbeen waardoor ik mezelf constant overbelast. Met oefeningen proberen we hier iets aan te doen.

Over wat voor oefeningen gaat het dan?

Bij de kinesist doe ik dan een keer per week functional training: vooral oefeningen op de bal en elastieken. Thuis doe ik die dan ook. Eigenlijk is het redelijk basic pilates: alles om de core te verstevigen! Ik voel dat vooral in mijn achterwerk (lacht).
Het zwemmen en fietsen als alternatief is leuk, maar neemt zoveel meer tijd in. Bij zwemmen heb je de verplaatsing en het omkleden… Normaal vertrek ik van thuis uit en ben ik een uurtje weg. Met zwemmen ben je al snel twee uur kwijt. En dan komt er nog bij dat de voldoening voor mij toch een pak minder groot is dan bij lopen…

 

En voor de toekomst?

Ik wilde altijd een bepaald tempo halen… De halve marathon onder de twee uur lopen was mijn doel en telkens wilde ik tijdens de trainingen sneller gaan. Kan ik het, kan ik het? Het bleef maar door mijn hoofd spoken, maar het bleek te veel te zijn voor mijn lichaam. Dat in combinatie met een derde halve marathon in een half jaar tijd was gewoon te veel. Ik heb een goede les geleerd: volgende week begin ik weer, maar rustig aan!

“Tegelijk ben ik iemand die mij niets ontzegt: wij eten elke week wel eens frietjes. Ik ga graag op restaurant. Vooral met vriendinnen eens gastronomisch gaan eten… “

Even terug naar start! Hoe ben je ooit met lopen begonnen?

Vroeger heb ik vooral gedanst… Ik liep eigenlijk helemaal niet graag en ik was niet in formidabele conditie. Een jaar of zeven geleden wilde ik echter een relatiebreuk van mij afzetten en lopen hielp daarbij. Ik ging elke keer een stukje verder tot ik de 5 kilometer bereikte. Toen wilde ik naar de 10 toewerken, maar ik bleef haperen op 8. Een ex-collega van mij richtte toen gelukkig een loopclub op met een schema voor mensen die al 5 kilometer kunnen, maar verder willen gaan om in Bredene de Sinterklaasloop mee te doen. Na het eindejaar moest ik kiezen: blijven of afhaken. Ik besloot mee te trainen met Dwars Door Brugge: 15 kilometer! Een nieuwe mijlpaal! De routine van de loopclub hielp, de groep was tof en de sociale activiteiten er rond waren gewoon fun. 

En toen kwamen de halve marathons?

Ik ben lang blijven steken op die 15. Ik werd ook zwanger toen en ik moest bijna meteen stoppen… Een dik jaar heb ik niet gelopen en de opbouw erna was pittig. Ik heb ook even gesukkeld met mijn rug door wat mijn lichaam door de zwangerschap doorstaan had. Een jaar later liep ik gelukkig terug 15, net op het moment dat de Ostend night run hier voor het eerst georganiseerd werd. Een halve marathon. Een magische afstand voor mij. Dat leek zoveel: ik heb er een maand of drie naartoe gewerkt. Ik was zo trots achteraf… Je weet niet of je moet wenen of lachen. Wat een emoties! Wat een gevoel! Ik heb een week vol trots rondgelopen. Intussen is het alweer drie jaar geleden, maar ik doe het nog altijd even graag.

Wat staat er voor de komende maanden en jaren op je doelenlijstje?

Eerst en vooral wraak nemen op Parijs (lacht). Die halve marathon staat echt op mijn bucketlist. De 20 kilometer van Brussel en de Great Breweries (25k) staat ook op mijn lijstje. De halve marathon van Valencia spreekt me ook aan: dat lijkt me mooi te combineren met een citytrip. De grootste fan ben ik van de 10 miles in Antwerpen. Ik heb lang niet meegedaan: het was te ver voor Dwars Door Brugge de maand erna. Toen heb ik toch eens besloten om mee te doen en ik vond ‘em echt enorm leuk! De sfeer, alle mensen langs de kant, de muziek, de brandweermannen die meedoen in hun uniform… Dat is echt het loopevenement bij uitstek voor mij! Maar nu eerst de halve marathon van Brugge: ik moet en zal weer lopen!

 

Nog even over die blessure: hoe gaan jij en je omgeving om met niet-lopen?

Ik had het echt moeilijk: ik ben echt een periode nogal ‘onaangenaam’ geweest. Ik heb goed geklaagd en gezaagd. Er gaat veel tijd naar het lopen: je kan je afreageren en dingen loslaten. Plots blijft je hoofd vol! Geen enkele andere sport kon mij dat gevoel teruggeven. Ik bleef zitten met een soort van frustraties. De gemoedstoestand was somberder.

Wat zijn je favoriete looproutes hier in Oostende?

Altijd langs de zee als ik alleen loop: richting Kursaal en dan een lus terug naar huis. Naar Middelkerke toe loop ik eigenlijk niet. Ik hou er wel van om hetzelfde toertje te doen: zo lang er maar een stukje zee bijzit.

Hoe zou je je eigen eetpatroon omschrijven?

In blessuretijden erg ongezond (lacht). Dat is echt vreemd: normaal leven mijn partner en ik best gezond. We eten veel groente en fruit en kiezen voor volkoren producten. We snoepen ook weinig daarbij. Maar door die blessure kwamen mijn cravings boven. Misschien was het zo van: mijn loopplezier wordt afgepakt, laat mij dan plezier hebben in chips en een lat chocolade. Door minder te sporten, krijg ik meer zin in suiker en veel zout.
Tegelijk ben ik iemand die mij niets ontzegt: wij eten elke week wel eens frietjes. Ik ga graag op restaurant. Vooral met vriendinnen eens gastronomisch gaan eten… Maar ik eet ook alles: je mag me alles voorzetten. Het geraakt op (lacht)!

 

Je woont aan de zee. Staat er vaak vis op het menu?

Ja, ik eet dat ontzettend graag! Ook zeevruchten, trouwens. Hier in Oostende op restaurant zal ik daar vaak voor kiezen. Als ik zelf kook, zal het eerder de Aziatische en Italiaanse keuken zijn die op het menu staat. Ik improviseer graag met wok: verse koriander of citroengras erbij. Heerlijk! Voor Timon (het zoontje van Karin nvdr.) zetten we de Vlaamse keuken op het menu: die Aziatische smaken zijn vaak erg scherp. Maar dat eet ik ook graag hoor (lacht). Alleen rode kool en spruitjes gaan er bij mij niet in.

Kan je ons een restaurant in jouw buurt aanraden?

Voor zeevruchten zou ik de  Lobster aanraden. Voor Italiaans De Marina en de Ensorito. De Mathilda hier op de hoek is ook goed: heel gevarieerde brasseriekeuken van goede kwaliteit! Als ik met Timon ga eten, zullen vaak kiezen voor cultuurcafé De Grote Post. Of voor het Koninginnehof , waar je lekker in het groen zit, maar er is ook een speelhoek en een speelplein bij mooi weer!

Mijn favo lunchadresje is de Passevite voor heerlijke salades, quiches en gezonde pasta’s. Die mag zeker niet ontbreken!

Kan je ook een fijne eetgerelateerde reisherinning met ons delen?

Ik heb er een aantal (lacht). Met de vriendinnen in Mallorca aten wij bijvoorbeeld in restaurant Mandalla in zo een klein dorpje in de bergen. Het had nog geen 10 tafeltjes, maar het niveau was echt hoog! Dat was echt een totale verrassing: zo lekker en met lokale producten, maar dan met een Aziatische toets. Schitterende avond beleefd. In Portugal vond ik elk lokaal restaurant lekker. We zaten in de buurt van Sagres en de vis komt daar recht uit de zee het restaurant in. Wat een smaak! Ik heb er ook voor het eerst eendenmosselen gegeten en dat was ook wel een ervaring (lacht). Zeker als je denkt dat je alle zeevruchten al wel gegeten hebt. En de visschotels, de cataplana’s waren er ook heerlijk!

Intussen is Karin weer volop aan het lopen: haar eerste target is de 14 kilometer tijdens Ostend Night Run, om dan 11 november in Ploegsteert 21 kilometer te lopen. Ik dank haar alvast voor dit gesprek en wens haar heel veel succes tijdens de training! Haar vooruitgang kan je hier steeds volgen!

5 gedachten over “Doorgaan als het tegenzit: loopmama Karin Gesquière

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s