Brussels Sightjogging

Iets meer dan een maand geleden vond de eerste editie van Runners Talk plaats, waar ik Bastien De Zutter leerde kennen, gepassioneerde trailerrunner en gids voor toeristische joggingroutes in de stad Brussel. Wat een fantastisch idee vond ik dat! De nieuwsgierigheid was groot, dus mocht ik samen met running-sista-in-crime Nele Waelbers de Old Brussels route eens uittesten. 

 

Hoe ging dat dan precies?

Brussels Sightjogging geeft voorrang aan de wensen van de klant: ook wij mochten dus ons moment kiezen. Op een zonnige donderdagnamiddag in juli stonden wij dan ook rond 14u30 voor het Koninklijk Paleis in Brussel te wachten op Bastien, die ons voor anderhalf uur mee de stad zou innemen. Ik was weer eens veel te warm gekleed en zoals steeds kwam mijn samen-met-anderen-lopenvrees weer boven. Wat als ik het tempo niet kon volhouden? Wat als ik naar toilet moet? Ik ben een beetje een schijtluis – bijna letterlijk als u snapt wat ik bedoel.

Twee minuten na onze aankomst arriveert ook Bastien en ben ik gerust: dit is een man die luistert als het tempo te hoog ligt. We stellen nog even onze gps in (want niet geregistreerd is niet gelopen) en we zijn vertrokken! Het is te zeggen: we maken nog even een zonnige selfie en lopen dan de eerste 500 meter alvorens bij de eerste stop te komen. Daar geeft Bastien een eerste uitleg en zo is de trend gezet. De rest van de 2 uur – we liepen een beetje uit – lopen we kleine stukjes aan een rustig tempo, afgewisseld door geschiedkundige feiten en interessante weetjes. Het verveelt geen moment en ik kan het niet laten de duizend vragen die in mij opkomen ook te stellen. Geduldig man, die Bastien, zoals hij op het gekwetter van Nele en mij reageert!

 

Hoe verliep de route?

We maken een achtje doorheen het hart van het Oude Brussel. Er zijn ook andere routes, waarvoor je even hier op de website kan kijken: Atomium, Molenbeek en Comic Strip. Het komt er vooral op neer dat je Brussel wat beter leert kennen op de beste wijze (naar mijn mening dan). In plaats van de metro te nemen, snuif je de sfeer op tussen de verschillende toeristische trekpleisters. Vlak voor we het wijnpaleis bereiken, begint bijvoorbeeld een klein meisje die ons gespot heeft een stukje met ons mee te lopen. Lachend, multicultureel: dit is het Brussel dat het buitenland in het nieuws de afgelopen maanden niet te zien kreeg.

Sfeer in de marollen, fotograferende Aziaten op de Grote Markt en kleine verborgen stadstuintjes waar de resten van de Zenne nog te zien zijn… Zowel de typische toeristische trekpleisters als de kleine geheimen worden ons getoond. We zien Manneke Pis om even later de Secret Entree van het Centraal Station te ontdekken. Wonderlijk! Futuristisch. Brussel: ge zijt zo schoon! Daarna worden ons nog veel meer (koninklijke) geheimen onthuld, maar daarvoor moet u zelf eens meelopen.

 

Praktische info?

Kan iedereen Brussel al joggend ontdekken? Ja! Als je een kilometer of 5 kan lopen, kan je dit gemakkelijk aan. Onze route was uiteindelijk een kilometer of 8 (met wat wandelen tussen, hier en daar), maar door de stops voelde het absoluut niet als vermoeiend aan. Het starten en stoppen is even wennen natuurlijk, waardoor een ritme vinden moeilijker is, maar we zijn hier niet om de (halve) marathon van Brussel te lopen zoals ik vorig jaar op dezelfde locatie deed.

Verder kan ik je aanraden eens een kijkje op de website van Brussels Sightjogging te nemen. Hierop vind je zeker de nodige info of de contactinfo om meer te weten te komen. Stiekem heb ik nu al zin om een van de andere routes te verkennen…

 

2 gedachten over “Brussels Sightjogging

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s