Gent en haar eerste marathon: Stefaan Engels & Delphine De Grauwe

28 oktober is het zover: de eerste marathon van Gent door een – zo mogen we al verklappen – schitterend groen parcours. Stefaan Engels (56), de man die al 1001 marathons en vele andere uitdagingen volbracht, zet zich erachter! Samen met pupil Delphine De Grauwe (23), die met zijn hulp als coach, dit jaar haar eerste marathon liep! Fitmetlien praat met hen over de liefde voor lopen en de organisatie van dit grandioze evenement!

Dag Stefaan en Delphine. Ik ken weinig mensen wiens liefde voor lopen groter is dan die van jullie! Hoe zijn jullie er ooit mee begonnen?

S: Ik heb zoals veel mensen op mijn 25e één toertje van 5 km gelopen en toen is het niet meer gestopt… Daarnaast ben ik later ook intentsief begonnen met volledige triatlons: 36 Iron mans staan er intussen op mijn naam! Verder ben ik vooral bezig met andere mensen in beweging te krijgen door verschillende projecten: Be a hero for one Day, Let’s Run Together, Ironmanangers, De Beweegmobiel en nu de marathon van Gent!

D: Toen ik in de lagere school zat wou ik altijd voetballen met de jongens van mijn klas. Later, in het middelbaar kon je mij niet straffen met turnlessen. Ik deed zo’n beetje een mix van sporten: badminton, tennis, voetbal, snowboarden,… Mijn eerste loopwedstrijd was de Urban Trail in Brugge in 2014. Ik vond het geweldig en zo was ik vertrokken. In het najaar van 2016 kwam ik toevallig een grote groep lopers tegen aan de watersportbaan te Gent. Bleek dat dit Stefaan was, voor mij toen nog onbekend, die bezig was aan zijn project Run2gether t.v.v. To Walk Again. Ik schreef me in voor het project en voor eerst voelde ik hoe het was om in groep te trainen. Wat een wereld van verschil was dat! Ik geraakte steeds meer gemotiveerd en ging veel verder op mijn trainingen dan dat ik gewoon was. En vooral: alleen lopen was geen optie meer…

Waarom was het zo belangrijk voor jou om in groep te lopen?

D: Ik ging net door een lastige periode en het hardlopen heeft me erg geholpen toen. De groep waar ik terecht kwam, heeft me ook fantastisch gesteund! Zij hebben mij er toen echt bovenop geholpen door samen te lopen en de vele memorabele ‘afterruns’ in onze ‘loft’ aan de Watersportbaan. Tijdens het project liep ik er mijn eerste 10 miles en halve marathon. En omdat het zodanig goed ging ook mijn eerste marathon, aan de zijde van Stefaan, die toen zijn 1000e marathon liep.
Ik haal uit lopen enorm veel energie en heb al veel leuke mensen leren kennen erdoor. Verder vind ik dat ik als student niet veel moet laten door mijn sport, mits een goede planning!

Kunnen jullie enkele hoogtepunten noemen wat wedstrijden betreft?

S: Ondertussen liep ik over de 1001 marathons, maar degene die eruit springen zijn toch die van New York, Tokyo, Barcelona, Tromso en Mexico… Ook speciaal is die van mijn record op 5 februari 2011: toen had ik 365 marathons op 365 dagen volbracht.

D: Het absolute hoogtepunt was natuurlijk mijn eerste marathon en de voorbereiding er naartoe. Ik had nog nooit eerder meer dan 10 km gelopen en door dat project van Stefaan ging ik plots in een paar maanden tijd van 10 naar 42 km. Het voelde goed en ik had geen last van blessures. Zo voelde ik dat ik beetje bij beetje een stapje verder kon gaan.
Ik liep die marathon in 4 uur en 37 minuten. 8 toeren rond de Watersportbaan is niet te onderschatten en Stefaan deed dit wel 100 dagen lang! Het grote voordeel was wel dat ik elke 5 km de supporters passeerde die me en enorme boost gaven. Het gevoel aan de finish was een echt kippenvelmoment: ik werd er sprakeloos van… Nog steeds als ik de foto’s en de filmpjes op dit moment bekijk…

Hebben jullie ook enkele mindere ervaringen?

S: Lopen in Mexico op grote hoogte en met grote luchtvervuiling was minder fijn. In Spanje liep ik bij 43 graden: dat was voor mij ook minder tof!

D: De ‘Sémi de Paris’ en mijn eerste blessure direct daarna vond ik verschrikkelijk. Ik had samen met een paar vrienden besloten de halve marathon van Parijs te gaan lopen en het weer was er vreselijk. Vanaf de start tot finish was het Drache Nationale: hevige regen, wind en hagel. Vanaf kilometer 16 begon ik ook nog eens pijn te krijgen in mijn rechterknie. Er zat niks anders op dan door te lopen want nog 5 km stappen in zo’n weer zag ik echt niet zitten en ik begon ook enorm koud te krijgen. Verkleumd finishte ik in 2u16. Wat volgde waren enkele maanden vol frustraties en kinébeurten. Toen besefte ik voor het eerste hoe hard ik het lopen wel nodig had in mijn leven, want ik miste het enorm!

Wat betekent lopen voor jou, Stefaan?

S: Vroeger liep ik om te presteren, later werd het een uitlaatklep. Intussen is het mijn job geworden tot aan mijn pensioen. Het helpt om doelen te stellen, positief te leren denken en relativeren.
Je loopgewoontes en je doelen veranderen doorheen de tijd: vroeger liep ik met muziek omdat dit hielp bij het doorbijten. Nu heb ik een loopclub en samen trainen doet nog meer plezier! Ik schrijf zelf schema’s voor anderen als coach en daarnaast heb ik een testcentrum voor lopers in Gent. Zelf heb ik dat na al die jaren ervaring niet meer nodig! Ik loop op het gevoel! Die beginnende lopers hebben dat nog meer nodig: traag beginnen, rustig opbouwen en realistische doelen stellen!

Hebben jullie voor een wedstrijd bepaalde vormen van bijgeloof?

D: Ik ben niet echt bijgelovig. Ik zal wel altijd mijn sporttas drie keer dubbelchecken voor ik vertrek naar een training of wedstrijd. Ik heb altijd schrik dat ik iets zou vergeten.

S: Niet echt, ik geloof vooral in mezelf

Wat zijn de volgende doelen op jullie programma?

S: De marathon van Gent op 28 oktober tot de leukste en mooiste marathon maken! Daarnaast wil ik mezelf het hele jaar door vooral fit houden.
D: Momenteel heb ik mezelf niet echt een doel gesteld omdat ik nog maar een goede maand terug ben uit blessure. Ik wacht vooral af nu hoe de trainingen lopen. Tot ik weer tiptop in orde ben, zoals in het najaar van vorig jaar, heb ik niet echt een doel. Ik wil zeker nog eens een marathon lopen, maar dit zal nog niet voor direct zijn.

Jullie organiseren samen met een mooi team de Marathon van Gent. Welke afstanden staan er op het programma?

S: We bieden alle afstanden aan: 5, 10, 21 en de Marathon natuurlijk. En ook de kids komen aan hun trekken. We lopen rond Gent in een overwegende groene zone en trekken terug de natuur in: een natuurloop dus!
D: We lopen door de mooiste natuurplekjes van Gent dus je zal zeker en vast heel wat groen tegenkomen. Er zijn ook heel wat verharde stukken: modderige ‘trailtoestanden’ komen niet voor.

Wat komt er zoal kijken bij de organisatie van zo’n groot evenement?

S: We willen 7000 inschrijvingen realiseren, maar ook partners en sponsors vinden zoals nu Pauwels Consulting, Go Sport, Cécémel Trakks, Cébé en Marriott. Daarnaast hebben we 250 vrijwilligers nodig en moeten we ook de supporters wegwijs maken. Liefst hebben we dat de supporters verspreid staan over het volledige parcours, maar zo de laatste 10 km extra applaus krijgen is altijd geweldig en nodig! Daarnaast voorzien we ook elke 4 kilometer een live band of DJ en ook aan de finish zal er heel wat entertainment zijn. Natuurlijk voorzien we aan de eindstreep ook lekkere hapjes en drankjes zodat iedereen lekker kan blijven hangen!
We gaan daarnaast voor maar liefst 42 goede doelen die we met de Marathon van Gent steunen: vooral Gentse projecten.
D: Ik doe vooral de social media van ons evenement: Facebook, Instagram, Twitter,… En het verbaast me steeds hoeveel respons we hierop krijgen. Je kan enorm veel mensen bereiken via social media. Tegenwoordig verwachten mensen ook snel een antwoord als ze iets vragen en daar doen we dan ook ons best voor. De meeste informatie kunnen ze natuurlijk vinden op onze website.

Zelf meelopen? Inschrijven kan via deze link!

4 gedachten over “Gent en haar eerste marathon: Stefaan Engels & Delphine De Grauwe

   1. Doe ik zeker! 😉
    En amai, chapeau! Het aantal wedstrijden die vent al heeft gelopen! *even mijn oogballen gaan zoeken*

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s