7 manieren om door te bijten: lange-afstandslopen met karakter

Nu ik weer stilaan richting de toertjes van 25+ evolueer, vind ik dat ik weer eens het recht heb om te schrijven over doorbijten… Als je gaat lopen voor meer dan 2u, kom je jezelf al eens tegen, maar dat is niet erg zolang je doorgaat. Gaan en blijven gaan! De ene dag lukt dat beter dan de andere, maar met een paar mentale trucs is opgeven vrijwel geen optie. Vandaag deel ik de mijne met je… 

 • Mentale visualisatie

Deze truc heb ik al vaak zelf voorbij zien komen in lopersbladen of soortgelijk. Heb je een duurloop op het programma staan? Neem dan een rustig moment voor jezelf waarop je stap voor stap het parcours al eens doorloopt. Zie de moeilijke momenten voor je (bvb. heuveltjes) en beeld je in dat je doorbijt. Zijn er stukken die trager verlopen? Visualiseer die dan ook trager. Beeld je ook in hoe blij je bent als je aan de helft zit etc.

Zelf kies ik hierbij steeds voor ‘mental milestones’ van 2 tot 4 kilometer: ik loop mentaal van punt naar punt. Als ik deze milestones de dag erna dan in het echt tegenkom, krijg ik er elke keer weer energie van: het voelt als een mini-finish. 8 keer 4 kilometer lopen valt me gemakkelijker dan 32 kilometer ineens voor me te zien.

Na de visualisatie stop ik met aan de volledige afstand te denken. Alleen het eerste punt telt nog vanaf de start van de run. Daarna zien we wel weer verder tot de volgende milestone bereikt is. Deze verstand-op-0-modus hou ik vol tot het half way point. Daarna mag er al eens afgeteld worden of aan de finish gedacht worden.

MentalRunning

 • Combineer bekend en onbekend parcours

Ik loop snel verloren. Als ik dan 30 kilometer lang alleen bezig ben met de weg te zoeken, word ik hier behoorlijk opgefokt van. Daarom kies ik vaak bekende punten uit, maar verbind deze met onbekende wegen zodat ik regelmatig iets herkenbaar tegenkom. Of ik kies ervoor stukjes in te lassen in een langere run van kortere parcours die ik al ken. Zo blijft de uitdaging van het nieuwe, gecombineerd met de geruststelling van het vertrouwde.

Misschien ook wel belangrijk hierbij is dat een totaal onbekend parcours de mentale visualisatie niet altijd ten goede komt… Je weet niet precies hoe lang je nog moet rennen naar het volgende punt. Als dat keer op keer langer blijkt te zijn dan gedacht, maakt dat het mentaal zwaarder.

430A8077

 • Loop met muziek of een andere vorm van afleiding

Ik combineer voor alle runs langer dan 18 kilometer muziek met e-books of Ted-talks. De playlists pas ik ook heel vaak aan zodat mijn geest geprikkeld blijft door nieuwe info, nieuwe songteksten,… Bovendien zorgt het ervoor dat ik nog iets bijleer onderweg ook!

 • Eet wat je lekker vindt.

Soms hoor ik lopers klagen dat ze hun gellekes amper binnenkrijgen omdat ze die zo geweldig vies vinden… Voor mij werkt dat écht niet. Om de 20-30 minuten stop ik tijdens de langere runs (20k+) iets in mijn mond gaande van chocolade in de winter tot winegums in de zomer. Ik kijk daar ook echt naar uit, waardoor er opnieuw een andere vorm van mental milestones gecreëerd worden.

download

 • Zorg voor een (rustig) beloonmoment achteraf

Ik loop altijd quasi nuchter (op een banaan na), maar kijk erg uit naar mijn ontbijt achteraf. Dat heeft niets met honger te maken want dat heb ik vaak niet eens op zo’n moment. Wat dan wel? De absolute rust en het gevoel van overwinning zijn dan maximaal voelbaar. Ik neem even de tijd om met een koffie uit te kijken over mijn terras en te genieten van mijn prestaties. Vanaf mijn half way point durf ik hier ook voorzichtig naar uit te kijken omdat het dan ook haalbaar begint te lijken. Het is voor mij de ultieme relaxatie. Alle stress van de run of het leven zijn verdwenen: volledig zen.

ontopoftheworld.jpg

 • Vind je motto

Pain is inevitable, suffering is optional is het mijne en als u het even goed vindt, mag u het best lenen, hoor! Het is een quote uit het bekende hardloopboek van Murakami. Als het pijn doet, herhaal ik dat net zolang in mijn hoofd tot alle negatieve gedachtes verdwijnen. Af en toe zeg ik ook tegen mezelf Gaan en blijven gaan of Komaan meid! Jawel, geloof gewoon in jezelf en je kan het. Zo eenvoudig is dat.

download (1)

 • Zoek supporters onderweg

Ik loop regelmatig langs bekende parcours en vertel mijn vrienden en familie ook als ik passeer. Zelfs al zijn ze nog niet wakker: het voelt fijn te weten dat je vrienden en familie langsheen het parcours hebt wonen! Tijdens wedstrijden met tracking of live supporters is dat gevoel eens zo sterk. Ik loop meestal mijn snelste kilometers op die punten. Voor elke portie van zelfvertrouwen weet ik dat zij nog twintig keer sterker geloven dat ik het kan. Dat geeft een enorme boost want teleurstelling Is. Geen. Optie.

6552828337_226e5854b91

Hardlopers/sporters zijn in mijn ogen bijzonder loyaal tegenover elkaar. Ik ga zelf nooit iemand passeren ’s ochtends vroeg zonder een knikje of een ‘goedemorgen’. Dat geeft elkaar energie. Liefst van al deel ik high fives uit aan mede-ochtendlopers, maar die zien dat helaas niet altijd aankomen. Eens zo tof als dat wel lukt!

4 gedachten over “7 manieren om door te bijten: lange-afstandslopen met karakter

 1. Als ik bvb. rond Brugge loop of op de zeedijk van Oostende, kom ik steeds veel andere lopers tegen. Ik maak eerst oogcontact en beslis dan of ik goedemorgen knik. Meestal wordt het niets omdat er geen interactie is maar als je op extra vroege tijdstippen loopt of op minder drukke looproutes, gaat het automatisch wel alsof het meer unieke ervan een lopersband schept. 🙂

  Like

 2. Yep, ik doe ze allemaal 😉 De langere loopjes in mijn hoofd opdelen in stukken helpt vooral. ‘Nog een half uurtje en je kan weer een geut energydrank binnenkappen’, ‘Nóg een half uurtje en je kan je energy bar opeten’, … en voor ik het weet zit ik over de helft en denk ik ‘Bwa, ’t is maar 10 tot 15 km meer’ 😉
  Behalve op een nuchtere maag lopen. Chapeau! Ik kan dat echt niet, mijnen huge ass bak havermout moet erin voor ik ga lopen 😀

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s