Fotografie voor fijnproevers? Phood!

Er zijn zo van die kleine frustraties in het leven… Zoals een salade willen bestellen op een zonnig terrasje, maar beseffen dat jouw lievelingscombinatie er zo nét niet tussenzit. Geitenkaas met appels EN spekjes bijvoorbeeld, terwijl ik liever rozijntjes of hazelnoten heb! Of zalm met wasabi, waar ze dan ongevraagd een stevig hand pasta doorgegooid hebben. Gelukkig zal Phood, een nieuw lunchplekje in Mechelen, van mij een kalmer mens maken! Daar beslis je namelijk alles – van de basis tot de vinaigrette – gewoon lekker zelf! 

Dag Insen, jij bent samen met je papa Dirk De Backer, verantwoordelijk voor de nieuwe lunchbar Phood! Hoe zijn jullie daarmee begonnen?

Mijn vader heeft een grote liefde voor slaatjes en broodjes, maar hij ergert zich wel eens aan de samenstelling! Hij wilde altijd zelf zijn combinatie kunnen kiezen: voor hem is dat dan zonder mayonaise (lacht). Ik eet bijna geen kaas en dan moet je in een broodjeszaak of op restaurant altijd vragen om bepaalde dingen weg te laten. Wij pakken het omgekeerd aan! De mensen mogen zelf alles kiezen en beslissen.
Papa heeft ook al wat ervaring opgedaan toen hij meehielp in de soepbar op de Bruul vroeger. Dat was namelijk de zaak van mijn mama.

Kan je het concept van Phood nog wat verder uitleggen?

Je kan bij ons je eigen slaatje samenstellen, maar ook je eigen croque. We hebben veel ingrediënten: drie soorten sla, basics zoals komkommer en wortel, maar ook meer gehypte dingen zoals quinoa, scheutjes, zeekraal en peulen. Natuurlijk ook hebben we ook vullende ingrediënten zoals zalm, kip, tofu en ook enkele warme producten zoals spekjes, zoete aardappel en ook gegrilde groenten in de winter. Dat mag je allemaal combineren: we kijken al lang niet meer op van rare combinaties. Wil jij watermeloen tussen je croque? Geen probleem (lacht). We serveren trouwens ook dagsoep voor de liefhebbers!

“Mensen zijn heel strikt geworden in wat ze willen eten! De jongere generatie is daarin zelfs nog wat pittiger dan de oudere in Mechelen.” – Insen De Backer

Waarom kozen jullie voor Mechelen?

Mijn vader woont hier! Brussel was misschien iets beter geweest qua publiek, maar de verhuis zagen we niet zitten. Mijn halfbroertje gaat hier bovendien ook naar school en dat is toch niet zo gemakkelijk om dat te veranderen! Hij heeft ook wel een tijdje gedacht om de zaak in Zuid-Frankrijk te starten (lacht). 

Hoe bevalt het om een eigen zaak uit te baten?

Mijn vader had al wat ervaring in de soepbar, maar de beslissingsvrijheid die hij nu heeft, is toch nog anders. De hoeveelheden vinden we soms moeilijk in te schatten. De ene dag zijn bepaalde producten heel populair, terwijl dat de volgende dag weer totaal anders ligt! Daar moeten we nog veel in leren. De werkdruk heeft papa misschien ook wat onderschat…

Jullie hebben niet alleen slaatjes en croques centraal staan?

We hebben ook een fotografiegedeelte in onze zaak waar mensen zelf aan de slag kunnen: erg do-it-yourself. We maken zelf geen foto’s en het is vooral gericht op smartphone-fotografieDaarbij hebben we ook een fotostudio ter beschikking voor de klanten, waar we ook workshops gaan geven zodat iedereen kan bijleren. We hebben ook veel foto-accessoires voor smartphones, een fotoprintservice en het Instaxcamera-aanbod van Fuji in huis. Momenteel mikken we vooral op een publiek van bloggers en vloggers die een goede werkplek zoeken!
Eerst dachten we een fotozaak te openen, maar dat is moeilijk in deze tijden. Ook een lunchbar met slaatjes op zich zou misschien niet genoeg zijn. Het is de combinatie van beide die trendy, interessant en rendabel is! Op deze manier kan papa zijn twee passies combineren!

Is koken voor jou een passie?

Zeker. Ik heb het ook van mijn beide ouders meegekregen: die koken alletwee graag! Papa heeft bijvoorbeeld een obsessie om de perfecte pasta te creëren. Ik ga graag nog een stapje verder door de meest vreemde combinaties uit te testen. Dat zie je ook op de kaart met suggesties: dat zijn eigen creaties. De mensen kijken wel eens op van onze salade met watermeloen en feta. Ook een slaatje met bakbanaan komt binnenkort op de kaart, maar daar wordt nog aan gewerkt! Een caesarsalad zal je hier niet snel vinden: we proberen elementen toe te voegen die de mensen niet verwachten. Vorige week staken we zo nog zonnebloempitjes tussen onze croques… Of brie!

Kiezen mensen dan nog vaak voor zo’n vaste suggestie als ze zelf kunnen samenstellen?

Het is dubbel: mensen zijn heel strikt geworden in wat ze willen eten! De jongere generatie is daarin zelfs nog wat pittiger dan de oudere in Mechelen. Dat is soms moeilijk: er zitten heel snel te veel koolhydraten of vetten in onze suggesties. Tegelijk hebben ze het moeilijk om met de volledige vrijheid van de samenstelling om te gaan: ze hebben precies toch wat richtlijnen nodig.

“Als ik mag kiezen, zou ik elke dag het goede Franse brood op tafel kunnen zetten zoals vroeger. Wij gingen op vakantie naar de camping in Zuid-Frankrijk en aten dan lekker vers Frans stokbrood en croissants bij het ontbijt.” – Insen De Backer

Bieden jullie glutenvrije of lactosevrije opties?

Niet 100% bewust, maar doordat mensen zelf kunnen kiezen, kan dat natuurlijk wel: aardappeltjes, sojamelk of quinoa zijn altijd in huis. Tegelijk werk ik eraan om bijvoorbeeld een vegan kaas voor onze croques te voorzien. We zijn er zeker mee bezig, maar Mechelen moet er ook nog mee in groeien. Ze staan er nog niet helemaal voor open. Hetzelfde geldt voor de ecologische keuzes. Tonijn zou ik heel graag van de kaart halen, maar er is zoveel vraag naar, dat dit momenteel nog niet kan. De klanten zouden wegblijven… Ik eet dat ook graag, maar de gevolgen voor het milieu wegen voor mij meer door.

“We kijken al lang niet meer op van rare combinaties. Wil jij watermeloen tussen je croque? Geen probleem!” – Insen De Backer

Wat voor drankjes en snacks kunnen we bij jullie krijgen?

Wij werken samen met D-Drinks: zij leveren ons alternatieve drankjes. We willen gezonde alternatieven bieden voor de gewone frisdranken. Die theetjes en drankjes bevatten de helft suiker minder en dat vinden we belangrijk. We hebben ook de Ritchie limonade hier te koop: dat is een Belgische eerlijke limonade met echte producten!
Onze snacks zijn eigenlijk meer dessertjes: Neat bars met zaadjes en fruit of propercorn. We houden het ook hier graag gezond: met 80 kcal per zakje kan je niet klagen. Maar ook ongezonde keuzes kan je bij ons maken hoor: dan moet je gewoon wat vettere ingrediënten tussen je croque of salade gooien (lacht).  

Insen, jij bent duidelijk een echte foodie. Is dat al van kleins af aan zo?

Zeker! Ik kan nog dromen van de lange vingers die ik als kind at! Ik vind ze nergens meer! Ze waren zacht en er zat confituur in. Ik ging daarvoor altijd zeuren bij mijn mama en ik was zó gelukkig als ik ze dan kreeg (lacht). Mamaaaa, mag ik een koekje (hoog stemmtje)? Op die manier dus! Ik at toen ook nog vlees: de frikandellen van mijn oma zijn toch ook blijven hangen. Verder zijn de herinneringen misschien eerder negatief: bananen eten en ontdekken hoe vies dat is of zo (lacht)! Veel bijzonders stond er verder niet op tafel waar ik al zo’n goede herinneringen aan heb. Ik was een héél moeilijke eter, maar ik moest gelukkig nooit echt mijn bord leegeten. Dat proeven was al genoeg!

Wat stond er bij jullie dan zoal op tafel?

Vroeger hadden mijn ouders door het werk weinig tijd: wat er het vaakst op tafel heeft gestaan is de kaasspaghetti uit doosjes…

De wát?

Ja, ken je dat niet? Ik weet eigenlijk niet meer hoe dat merk van die dozen heette, maar het was wel lekker (lacht). Macaroni met kaassaus, maar dan uit een doosje waar je water bij moest doen.

Wat kies je als je vandaag je lievelingsgerecht mag eten?

Alles met tomatensaus of kokosmelk. Ik ben een beetje verslaafd aan curry met tomaat en kokos. Ook mijn pasta met kokos en amandelboter is tegenwoordig echt wel goed te eten! Of met tomatenroomsaus, maar dan wel met plantaardige room.
Als ik even buiten de Belgische grenzen mag kiezen, zou ik elke dag het goede Franse brood op tafel kunnen zetten zoals vroeger. Wij gingen op vakantie naar de camping in Zuid-Frankrijk en aten dan lekker vers Frans stokbrood en croissants bij het ontbijt.
Het eten uit de Scandinavische steden zoals Kopenhagen vind ik ook fantastisch: de zoete aardappelfrietjes of het smørrebrød zijn daar heerlijk! Of de kaneelbroodjes! Ik ben daar op vakantie twee kilo bijgekomen aan kanelsnegles, denk ik!
De moeder van mijn halfbroer is Afrikaans en zo heb ik ook veel bakbanaan leren eten, maar verder is de Afrikaanse keuken minder iets voor mij… Gerechten zoals pondu zijn niet mijn ding: dat is een soort puree, maar dan vaster en zuurder dan de onze. Hun visgerechten zijn voor mij te zout. De Italiaanse en de Thaïse keuken zeggen mij dan meer, maar dan zonder de pikante aspecten (lacht)! Dat verdraag ik echt niet.

Kan je ons nog een restaurant in de buurt aanraden?

L’artista vind ik wel echt lekker! Of de vegetarische burgers van de Ellis burger zijn ook echt goed. En verder alles van de Pain Quotidien. Zo’n lekker brood!

Dankjewel voor het interview Insen en nog veel succes met je studie en de hulp in de zaak van je vader!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s