The marathonlife (2) + naar Canada

Eerlijk? Ik raak altijd lichtjes in paniek als ik marathon dagboeken schrijf! Ik besef dan altijd weer hoe snel de tijd voorbij aan het vliegen is en hoe snel die 15e oktober mij de marathon van Amsterdam zal brengen! Daar schiet ik dan een beetje van in loperstress tot de volgende run mijn hoofdje weer helemaal leeg kan maken! Altijd zoveel goede redenen om te lopen… Ontdek hieronder nog wat meer… 

OOOH, Canada!

Op het moment dat jij dit leest, ben ik alweer enkele dagen geland in Vancouver om daar samen met vriend Eliot de bruiloft van zijn nicht bij te wonen! Lopen op vakantie vind ik zalig! Vorig jaar ging in Portugal elke ochtend de deur uit om de omgeving te ontdekken. In Canada zal dat niet anders zijn! De voorbereidingen daarvoor verlopen wel net iets minder vlot! De afstanden, hoogtemeters en wildlife dangers zijn voor mij moeilijk in te schatten. Beren, wat doe je daarmee als je die tegenkomt onderweg? Is 19 kilometer met 140 hoogtemeters een uitdaging als je normaal altijd vlak loopt? En wat met lange duurlopen als je later op de dag nog vier uur wil gaan hiken? De tijd zal raad brengen! Mooie plaatjes schieten zal alvast geen probleem zijn!

Runners Talk

Als je mijn blog of Instagram al wat langer volgt, zal het je misschien niet ontgaan zijn dat ik in juni mijn eerste live event voor hardlopers op poten zetten! Samen met Peter en Dirk organiseerde ik Runners Talk, met de bedoeling eens over lopen te praten met gelijkgestemde zielen. Het concept? Drie à vier Ted Talks van 20-30 minuten waarin een erg specifiek onderwerp wordt aangeboord. Zo sprak ik over bloggen als motivatie om te rennen… Dirk had het dan weer over Mindfull running over héle lange afstanden (+250 k) terwijl Peter zijn voorbije marathons onder de loep nam en van daaruit tips gaf om beter en sneller te worden! Daartussen werd er vooral veel gebabbeld met elkaar!

Conclusie? Drieledig. Het was een topavond, banden smeden (‘Tha community’) is ontzettend belangrijk voor elke loper en we doen binnenkort editie nummer 2. Meer nieuws daarover volgt, maar ik hoop jullie daar allemaal te zien! Er zullen ook meer tickets beschikbaar zijn!

Projectjes

Dirk Van Spitaels, de man die 500 kilometer lopen kan, wist mij erg te boeien met zijn uiteenzetting! Ik heb nog enkele dagen vakantie over na Canada en ga ook een dag of tien naar Theater aan Zee later deze maand. Die vrijheid ga ik gebruiken om wat gekke loopprojecten af te werken. Rondjes om de figuurlijke kerktoren lopen, is fijn, maar mag het wat meer zijn, alsjeblieft? Misschien loop ik in twee dagen de kustlijn af, trek ik met steun van mijn lieve ouders (op de fiets, met mijn bagage) enkele dagen al lopend half België door of loop ik eens tot in Nederland. Wie zal het zeggen, wie loopt er mee? Ik heb alvast zin om mezelf voor een flinke uitdaging te zetten!

Goed, en met u?

Allemaal goed en wel, die plannen, maar hoe verloopt die tweede marathontraining eigenlijk? Bijzonder fijn! Waar ik bij vorige trainingen bij elke nieuwe afstand toch een beetje veel aan het afzien was, voelt alles tot 25 kilometer momenteel best oké! Het voelt als manoeuvreren langs een weg die je al kent: je gaat net iets minder vaak de mist in! Bovendien ben ik nogal gek op warm weer: als ochtendloper vind ik de temperaturen rond de 15 graden zalig! Voor later-op-de-dag-lopers was juni wellicht een rampmaand; voor mij waren het gouden weken!

Als ik dan toch even over het weer moet zagen, heb ik vooral last van slecht slapen. Welke mens slaapt er goed als de muggen iets te veel nood hebben aan ‘affectie’ en zelfs wijd open ramen geen koelte kennen? Mijn lief en ik niet, al heeft dat wellicht ook te maken met zijn aardbevingstijl wat draaien en keren betreft! Sorry, Eli, niet iedereen heeft het talent stil te liggen. Misschien toch eens een cursus levend standbeeld nemen?

Genoeg gelachen: weinig slaap breekt me de dag na een lange duurloop erg zwaar op. De dag zelf voel ik die 20+’ers amper zitten, maar als ik die nacht geen 8 à 9 uurtjes slaap, voel ik me de dag erna enorm katerachtig. Hoofd vol watten, maag van de kaart, eindeloze trek ik vet voedsel en dat zonder een druppel alcohol. Hoezee voor lange-afstandlopen. Gelukkig overkomt me dit maar één keer deze maand: iets van ezels en stenen! Daarna probeer ik in de namiddag al wat bij te slapen.

Het valt niet te ontkennen dat de impact op mijn lichaam misschien minder zwaar voelt (mede door het gebrek aan vorst en sneeuw), maar dat ik er wel harder tegenaan ga. De afstanden zijn eigenlijk langer dan zou moeten, maar ik heb gewoon lopershongergoesting om kilometers te maken. En daar geef ik maar aan toe. De intervaltrainingen zijn ook een pak zwaarder en intenser, maar daar geniet ik achteraf des te meer van. Ik doe dat nog steeds niet graag, maar de voldoening is des te groter omdat ik dit keer toch wat meer weet door te bijten! De marathonafstand heb ik in Rotterdam al gehaald: sneller worden is nu de boodschap!

Ook dat nog

De belangrijkste gedachte bij die 20+’ers is misschien ‘ik kan het nog’. Waar ik na twee maanden van maximum 16 kilometer lopen, bang was mijn ‘doorbijtmentaliteit’ kwijt te zijn, besef ik weer dat ik de pitbull in mij terug gevonden heb. Bijten, doorbijten en niet loslaten. Van punt naar punt, meter voor meter. Ik weet weer hoe ik dat deed: die 42 kilometer door spartelen! En daar geniet ik deze keer veel meer van omdat het toch net iets minder pijn doet. Nieuwe wegen (jaagpad Boom-Lier, fietsostrade Mechelen-Antwerpen) en Ted Talks in de oortjes helpen mij erdoorheen. Ik begrijp ergens wel dat mensen lopen saai vinden lijken, maar er is zoveel te zien en te horen! Dat kan in Canada alleen maar spannender worden!

En dan de afsluiter: hoe verlopen de vreetbuiten deze keer? Daar kan ik vrij kort over zijn: ze zijn talrijk en ze storen mij. Om goed te zijn, zou ik toch iets meer op mijn voeding moeten letten, maar dat zal in Canada wellicht niet al te gemakkelijk zijn. Toch vermoed ik dat marathonlopen dit keer niet de oorzaak is, maar wel de groei die Fitmetlien momenteel meemaakt… Volgende week bestaat de blog één jaar en de duizenden lezers elke maand, verrassen mij telkens weer opnieuw! Het groeit, het bloeit, het voelt fantastisch! En ik heb ZOVEEL plannen! Als ik daardoor af en toe eens in de stress schiet en m&m’s de enige oplossing lijken… So be it. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s