Test the technology: Garmin Forerunner 235

Ik leef nu 1 jaar ‘samen’ met mijn FitBit Charge HR. Eerlijk? Ik ben op het toestel zowat uitgekeken. Het opladen verloopt moeilijk, het gebrek aan deskundige hardloopfuncties zit me dwars en vooral de bluetooth connectie met mijn telefoon verloopt bijzonder moeilijk. Tijd voor iets nieuws! Van Garmin mocht ik tijdens deze eerste maand van mijn marathontraining hun Forerunner 235 uittesten! Wat waren mijn bevindingen?

Spoiler alert: ik vind het een topding! Alvorens ik er verder op inga, wil ik al even aanhalen dat het wat mij betreft de perfecte tracker is voor actievelingen die vooral hardlopen als ‘hun’ sport beschouwen. Voor pakweg ijshockeyfanaten lijkt hij me minder geschikt. Voor mijn profiel past hij wel perfect: een algemene actieve levensstijl met lopen (en fietsen) als belangrijkste sportactiviteit. Waarop zijn deze bevindingen gebaseerd?

Het design

Zoals je kan zien is mijn Garmin Forerunner 235 lichtblauw. Dat is toeval want ik kon de kleur eigenlijk niet kiezen… Ik was er blij mee, aangezien ik veel blauwe shirtjes en schoenen met knalblauwe veters heb (ja, echt!). Het mag misschien mijn ijdel vrouwelijk kantje zijn dat bovenkomt, maar zelfs als het zweet op mijn lijf watervalletjes richting aarde vormt, wil ik er nog ietwat toonbaar uitzien. Die blauwe kleur was dus mooi meegenomen… De bandjes zijn volgens mij overigens wel inwisselbaar: je kan ze perfect aanpassen aan je outfit, maar daar ben ik dan weer net iets te lui voor, denk ik!

DSC_0506

Nog belangrijker voor mij is dat ik het horloge goed kan omdoen zonder dat het spant of te los zit. Met mijn smalle polsen is dat nog wel eens ‘een dingetje’ zoals ze zeggen. Bovendien kan de hartslagmeter aan de pols bij sommige sporthorloges na een tijdje gaan irriteren. De Forerunner 235 moet je behoorlijk stevig aanspannen als je een juiste hartslagmeting wil, waar ik aanvankelijk erg aan moest wennen. De reden van die gewenning is de grootte van de Forerunner: mijn FitBit zat even strak, maar het scherm was een pak kleiner. Na een korte gewenningsperiode stoorde me dat niet meer en voelde ik ook tijdens het slapen het horloge niet meer zitten.

Een ander fijn punt aan het design/de technologie vind ik dat het scherm zichtbaar is zonder dat je ermee moet ‘schudden’ zoals ik bij FitBit deed. Het uur aflezen verloopt iets vlotter, wat vooral handig is als je stiekem op het werk eens wil gluren of het bijna lunchpauze is! #nevernoteating.

Hardlopen met GPS

Ik moet toegeven: van lopen met een GPS knepen mijn billen vooraf een beetje samen van ‘schrik’! Ik ben al zo een kleine controlefreak… Zou lopen met een constant GPS signaal (en dus ook constante snelheidsmeting) mij niet alle plezier aan lopen ontnemen? Ik moet toegeven: ik ben er tijdens mijn run toch wel mee bezig… Als ‘trage’ starter meteen geconfronteerd worden met het feit dat je boven de 6 min./km loopt, is aanvankelijk niet zo fijn. Ik ben geneigd mijn snelheid sneller op te trekken dan dat moet. De tweede helft van mijn run loop ik namelijk rond de 5:20-5:25 min./km en compenseer ik trage aanvangstempo wel zodat ik na een uurtje of 2 zeker mijn halve marathon volbreng. Nog andere dieseltjes hier in de groep?

Na enkele rondjes leer ik echter met een loophorloge ‘werken’ en verdwijnt de obsessie. Ik word een minder luie loper die nogal gemakzuchtig iets te veel naar haar lichaam luistert… Of dat toch denkt te doen. Dat lijf roept namelijk nog net iets te vaak: ‘Het is een duurloop, doe het maar op het gemakje’. En ‘je moet vandaag gewoon een uur lopen: dat kan ook traag’. Opeens word ik wat meer uitgedaagd, met mijn neus op de feiten gedrukt en achteraf geconfronteerd met de resultaten zonder foefelen met Google Maps. Na twee weken met de Forerunner werkte ik al mijn routes tussen de 2-5 min. sneller af (vertelt mijn hardloopboekje mij). Dat belooft tegen de marathon helemaal goed te komen!

Ik ben en blijf dus een cijfertjesmens, ook al wil ik dat nog zo graag ontkennen en zeggen dat ik op gevoel loop. Ik ben er graag mee bezig! Ontneemt het me nu het plezier in het lopen? Eigenlijk niet: ik voel me een echte pro door zo regelmatig op mijn horloge te kijken om mijn tempo te ‘controleren’. Er speelt dan – laten we zeggen – nog net geen Eye of the tiger-deuntje in mijn hoofd: ik voel me een beetje een superheld. Tegelijk komt het regelmatig voor dat ik een minuut of 20 tot een halfuurtje voel dat het wel goed zit. Dan loop ik gewoon door terwijl ik de controlefreak in mij even de mond snoer.

Recordjes en statistieken

De Forerunner 235 houdt allerlei recordjes bij: je snelste kilometer, snelste 10 kilometer, langste afstand etc. Als loper die vooral zichzelf constant uitdaagt, vind ik dit geweldig! Hoe leuk is het om aan het einde van de run te zien verschijnen dat je een betere versie van jezelf bent dan vorige week? Dat je elke dag (bij wijze van spreken) sneller wordt, verder rent en langere afstanden aan een hoger tempo aankan? Hier word ik gelukkig van: niet vergelijken met een ander, maar met jezelf en voelen hoe JIJ elke dag sterker wordt.

Hartslagmeting

De hartslagmeting aan de pols verloopt grotendeels correct en de resultaten komen overeen met de metingen die ik normaal verkrijg met een hartslagmeter om de borst. Af en toe gaat de rusthartslag er wel eens stevig naast: ik weet dat ik een bureaujob doe, maar hartslag 30 lijkt me wel erg laag, vooral omdat die af en toe voorkomt als ik aan het fietsen ben. Het gaat wel om eenmalige uitschieters. Die gebeuren overigens ook in de andere richting: tijdens een namiddagje affiches inpakken werd gedurende een dik kwartier hartslag 190 gemeten. Lijkt me sterk…

Andere activiteiten

Ik vind het erg fijn om ook tijdens het fietsen of andere activiteiten te weten hoe snel ik ga, hoeveel kilometers ik afgelegd heb,… Jep: de controlefreak laat zich hier weer horen! De Forerunner 235 is vooral op lopen en fietsen gericht door de straffe GPS die erin zit. Voor mij zijn dat de twee activiteiten die ik het meest qua sport beoefen, dus dat zit wel goed. Ook als ik wat langer wandel zet ik ‘em wel eens aan op de functie ‘overig’ om te kijken hoeveel kilometertjes ik nu werkelijk afleg op een dag (en of dat aan slakken- of supervrouwtempo verloopt). Dat meet de Forerunner ook prima op… Krachttraining en indoor fietsen (op mijn old school hometrainertje) worden naar mijn gevoel moeilijker geregistreerd qua impact op het lichaam. Deze trainingen voer ik dan ook handmatig in in de app.

DSC_0508

Garmin Connect

De app dus… Met Garmin Connect kan je online rustig op je gemakje al je activiteiten van de dag nog eens doornemen. Zelf gebruikte ik zowel de browsersversie als de telefoonapp van Garmin Connect: tussentijden, afgelegde routes bekijken, handmatig alternatieve sporten zoals roeien invoeren.. Het verloopt allemaal prima.

Bij FitBit Charge HR werd het calorie-en stappenverbruik van extra activiteiten op de app ook naar je toestel geëxporteerd, waardoor je aantal stappen en calorieverbruik ook op je schermpje aangepast worden. Dat gebeurt bij Garmin niet, wat ik wel een beetje storend vond als je het FitBitsysteem gewoon bent waarbij je steeds je totale energieverbruik op je toestel kan nakijken.

Wat ik een fijne bijkomende functie vind in de app, is de ‘challenge’ rubriek, waar je wekelijks met andere gebruikers in competitie kan gaan! Zeker de challenges waarbij er zoveel mogelijk stappen gezet moeten worden, waren voor mij nogal motiverend om als eerste ‘over de meet te komen’. Een bijkomende handigheid is de synchronisatie met MyFitnessPal waar ik tijdens weekdagen mijn voeding al eens track: handig om te zien of er nu effectief evenveel binnenkomt als er verbrand is.

Ook dat nog

En dan nog enkele andere functies: de Guide Me Home functie vind ik een topidee gezien ik zo vaak verloren loop. Die mag zeker nog verder uitgewerkt worden. Op de slaapfunctie heb ik niets aan te merken: die werkt zeker naar behoren. Altijd confronterend trouwens om te zien dat je toch altijd NET te weinig slaapt! De ‘Beweeg’ waarschuwing vond ik confronterend: ik doe bureauwerk en dan gaat dat ie nogal snel ‘janken’ dat je te weinig beweging krijgt naar mijn gevoel… Of misschien is dat gewoon omdat ik zelf snel gefrustreerd wordt van een hele dag zitten en dat dan uitwerk op die arme Forerunner?

DSC_0503

Conclusie

Zoals ik al zei: ik vind de Garmin Forerunner 235 echt een topding! Ik ben er ook heel snel aan gehecht geraakt (na een dag of twee waren we min of meer onafscheidelijk) en zou ‘em zeker aanraden als je een sporter bent die hardlopen en/of fietsen als hoofdactiviteit(en) verkiest! Als je net als ik houd van cijfertjes en in competitie gaan met jezelf: brace yourself; better results are coming!

6 gedachten over “Test the technology: Garmin Forerunner 235

 1. Ondanks het feit dat het onderwerp niet mijn ding is (ik loop niet en ik fiets weinig) was het lezen van dit artikel aangenaam omdat het weer zó goed geschreven is. Ooit schrijf jij een boek, Lien, en zal ik bij de eersten zijn om het te kopen. Groetjes en een heel fijne reis toegewenst ! 😘

  Like

 2. Interessant! Ik heb mijn FitBit Charge HR nu dik twee jaar, dus kijk stilletjesaan uit naar een goeie vervanger. Verschil met toen ik mijn FitBit kocht is dat ik nu ook loop, terwijl ik voorheen vooral een fitness madam was. Ik ontzie het wel een beetje, de overschakeling. Ben niet zo’n techneut. 😉

  Like

 3. Klinkt inderdaad heel interessant voor een doorwinterde loper! Ikzelf ben nu iets minder gefocust op lopen en was meer op zoek naar een allround watch en ben meeeegablij met mijn Apple Watch die ik kreeg van hubby 🙂

  Like

 4. Ik heb eem garmin vivosmart hr + en ben best tevreden…. Jammer is wel dat ik niet op mijn horloge kan aanduiden dat ik fiets maar hamdmatig moet aanpassen in de app.. Misschien is deze zel een goede opvolger…😊

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s